我的小鐵開花喇(又係時候update吓 ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-14 20:59:27
24411 383
花草之家 發表於 2009-7-12 19:05:17 |顯示全部樓層
個風冇料到,我就搬餐飽
回復

hk88688 發表於 2009-7-12 20:03:16 |顯示全部樓層
我都覺得今次個風無咩殺傷力, Vincent媽今日真係好鬼熱
花草, 冇料到好啲, 不過我寧願搬吓, 都好個花花有損傷嘛
回復

vincentma 發表於 2009-7-12 20:46:58 |顯示全部樓層
我都覺得今次個風無咩殺傷力, Vincent媽今日真係好鬼熱
花草, 冇料到好啲, 不過我寧願搬吓, 都好個花花有損傷嘛
hk88688 發表於 2009-7-12 20:03
今日咁熱,上天台見到 D 花花無厘神氣!而家乜都做唔到!剩係剪下 D 枯葉咋。希望夏天快 D 過!
回復

davidng 發表於 2009-7-13 09:09:02 |顯示全部樓層
VERY BEAUTIFUL!
回復

格子 發表於 2009-7-13 12:52:25 |顯示全部樓層
酷熱天氣下 我又C咗一大棵白色小玲喇
回復

vincentma 發表於 2009-7-13 20:19:22 |顯示全部樓層
格子!我又係剛剛 S 左火炬色小玲!
回復

hazellue 發表於 2009-7-13 21:48:26 |顯示全部樓層
Hazellue, 我都唔知點解Duchess of Edinburgh會開單瓣add3icon 會唔會棵苗太細都有影響? 我見同一批Duchess of Edinburgh苗, 有幾位花友開咗花, 依家都係開緊單瓣
hk88688 發表於 2009-7-12 14:26

我嗰棵買番嚟嘅時侯都好細, 係剛出根不久的扦插苗, $300 yen 一棵, 番嚟由開第一朵花開始都係複瓣!
唔緊要啦! 中意就得喇! 唔好理單定複瓣。
回復

hk88688 發表於 2009-7-14 01:11:01 |顯示全部樓層
我嗰棵買番嚟嘅時侯都好細, 係剛出根不久的扦插苗, $300 yen 一棵, 番嚟由開第一朵花開始都係複瓣!
唔緊要啦! 中意就得喇! 唔好理單定複瓣。
hazellue 發表於 2009-7-13 21:48

咁又係, 不過300yen真係好抵add14icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-14 12:39:25 |顯示全部樓層
今日咁熱,上天台見到 D 花花無厘神氣!而家乜都做唔到!剩係剪下 D 枯葉咋。希望夏天快 D 過!
vincentma 發表於 2009-7-12 20:46

vincentma,搵個角位拉遮光網,d植物冇咁辛苦同埋屋裏面都冇咁熱架!(我都住過頂楼架!)add7icon
回復

vincentma 發表於 2009-7-14 20:35:30 |顯示全部樓層
vincentma,搵個角位拉遮光網,d植物冇咁辛苦同埋屋裏面都冇咁熱架!(我都住過頂楼架!)add7icon
花草之家 發表於 2009-7-14 12:39
花草,我有落遮光網,不過太多植物,遮唔晒!剩係遮左最弱果 D ,好似小玲,不過,遮左都照 C !另外我天台有一半都有 cover,所以屋入面都唔係好熱。
回復

hk88688 發表於 2009-7-15 01:30:53 |顯示全部樓層
依家咁熱, 小玲真係好幸苦, 我都投降, 等秋天再嚟過
回復

格子 發表於 2009-7-15 10:58:35 |顯示全部樓層
我最開心係 小玲暫時唔會生芽蟲喇
回復

花草之家 發表於 2009-7-15 11:18:01 |顯示全部樓層
我最開心係 小玲暫時唔會生芽蟲喇
格子 發表於 2009-7-15 10:58

不過會有紅蜘蛛 尋日發現星紅小玲有紅蜘蛛呀
回復

花草之家 發表於 2009-7-15 11:23:50 |顯示全部樓層
花草,我有落遮光網,不過太多植物,遮唔晒!剩係遮左最弱果 D ,好似小玲,不過,遮左都照 C !另外我天台有一半都有 cover,所以屋入面都唔係好熱。http://img3.3lian.c ...
vincentma 發表於 2009-7-14 20:35

vincentma,小玲要避雨,我放晒係露台種,淨係c左1棵(死因不明)
回復

格子 發表於 2009-7-15 18:38:35 |顯示全部樓層
不過會有紅蜘蛛 尋日發現星紅小玲有紅蜘蛛呀
花草之家 發表於 2009-7-15 11:18

我未見過我D小玲生過紅蜘蛛, 都算乖喇
回復

花草之家 發表於 2009-7-15 18:42:10 |顯示全部樓層
我未見過我D小玲生過紅蜘蛛, 都算乖喇
格子 發表於 2009-7-15 18:38

可能見到係天台,唔爬上來囉
回復

格子 發表於 2009-7-15 18:46:45 |顯示全部樓層
錯喇, 我種係一樓露台咋add7icon
回復

vincentma 發表於 2009-7-15 21:18:37 |顯示全部樓層
可能有紅蜘蛛,但係我係大近視,所以乜都見唔到!
回復

vincentma 發表於 2009-7-15 21:19:47 |顯示全部樓層
格子,你果 signature 好得意喎!
回復

hk88688 發表於 2009-7-28 01:50:11 |顯示全部樓層

呢排啲小鐵生得幾好, Etoile Violette雖然5月先種, 但係第一次開花, 都有成10個花冧, 而且仲不斷生好多分枝, 咁熱天時, 全日照一塊葉都無黃, 真係抗日英雄add14icon
初開時比較深色, 而且好似有啲絲絨面, 之後慢慢轉淡, 都幾靚

Comtesse de Bouchaud今次唔記得第3定第4次開花喇, 佢真係好勤力, 雖然咁熱天氣, 晒到佢有啲黃葉, 但係佢都抽咗好多新枝, 仲有好多花冧add6icon
Etoile Violette 01.jpg
Etoile Violette 02.jpg
Comtesse de Bouchaud 01.jpg
Comtesse de Bouchaud 02.jpg
回復