積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117394 2274
BanbieChan 發表於 2008-11-22 11:10:44 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-22 11:06 發表
斑比 ~~~
佢上星期返左第二次貨, 我又買左一棵 (見佢一新返就忍唔到手.....) 今次買左棵黃花紅邊 . 又出緊葉喇 ~ 76880
今次無第一次咁多數量 , 都係 紫色 , 粉紅 , 鮮紅 (林肯) , 白色 , 同埋我買0既黃花紅邊.  另 ...

等陣去睇下先得咋
回復

cyhh 發表於 2008-11-22 11:18:29 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-22 11:08 發表
唔緊要喇 ~~~我又吹埋一份 ~~
其實 Candice 可以同隔離傾下 : 我同你裝飾下個天台呀 ...... 咁又可以圓下心願, 又唔使比錢人賺 , 人地又開心 candice 又開心 ~~~ 買買埋埋又唔怕無地方放 !!! :icon ...

我隔離屋好怪ga 你睇吓呢度就知...
http://www.hkplants.com/viewthre ... age%3D1&page=29
#576-#592...
睇完你就知佢"奇離"
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-22 11:40:08 |顯示全部樓層

回復 22# cyhh 的帖子

千秋面壁 !!! 一盪咪撞牆 ?
回復

cyhh 發表於 2008-11-22 11:52:38 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-22 11:40 發表
  千秋面壁 !!! 一盪咪撞牆 ?

冇錯
其實好想影出黎俾大家笑吓,但驚俾佢發現
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-22 11:56:13 |顯示全部樓層

回復 24# cyhh 的帖子

唔使喇 ~ 我都想像到 :
回復

八妹仔 發表於 2008-11-22 12:18:58 |顯示全部樓層
紫玫瑰好靚呀.add6icon add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-22 12:32:43 |顯示全部樓層

回復 4# Alfphy 的帖子

以前無點理 , 而家就放到周圍係 ......XDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-26 00:37:55 |顯示全部樓層
早前插枝0既火龍果 , 有d聲氣喇 ....
P1120372 (Small).JPG
P1120374 (Small).JPG
仲有滑嘟嘟分享0既橢圓茄子都有花苞 .....
P1120376 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-26 00:40:56 |顯示全部樓層
買到好中意0既三色堇 ~~~

唔知自己播種0既幾時至會有花睇 ......
P1120361 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-26 00:48:04 |顯示全部樓層
火龍果下面d "草"愈黎愈大喇 ..... 我知可能係d乜野 , 遲下開估 !!
P1120363 (Small).JPG
飛機草又要開花喇 ~
P1120370 (Small).JPG
陽傘花杆插好似有d成績喇 ~
P1120348 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 13:02:34 |顯示全部樓層
呢2日病發 .....又抬左野返屋企 ......
聖誕花 ~
P1120439 (Small).JPG
P1120440 (Small).JPG
P1120441 (Small).JPG
回復

cyhh 發表於 2008-12-1 13:05:40 |顯示全部樓層
你嘅一品紅好大or wor,幾多錢?
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 13:12:36 |顯示全部樓層

回復 32# cyhh 的帖子

$38 / 盤 @ 火車橋下校服舖轉角位 ~~  
不過我星期五問過 , $28/盤咋嘛  !!!
我今晚再去及下 !!! 你等我報料呀 ~~
回復

cyhh 發表於 2008-12-1 13:14:36 |顯示全部樓層
大盆真係平好多,我果盆丁屎咁都$8啦~
回復

hk88688 發表於 2008-12-1 13:18:34 |顯示全部樓層
一品紅呢隻色好靚呀 , 心思思又想買添, 仲有其他顏色?
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 13:21:04 |顯示全部樓層

回復 35# hk88688 的帖子

其實仲有白+綠 , 大紅 同埋淡紅 ( 係全朵都係淡紅,唔似得我呢隻咁一撻撻 ) , 賓賓仲有隻噴埋金粉 ( ) .......
回復

hk88688 發表於 2008-12-1 13:26:36 |顯示全部樓層
噴金粉咁爆, 好似誇張咗啲喎, 我都係鍾意natural啲, 我驚搞到周圍金粉, 搵自己笨
回復

花草之家 發表於 2008-12-1 14:59:32 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-1 13:26 發表
噴金粉咁爆, 好似誇張咗啲喎, 我都係鍾意natural啲, 我驚搞到周圍金粉, 搵自己笨

噴金粉?咪會傷害棵植物, 好造作o者add13icon
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 15:08:53 |顯示全部樓層
係喇 ~~ 最憎架喇 , 無0個樣整個樣 ....本來都想買, 細細地放檯頭幾好咁 , 一見佢有粉 , 唔要 !
回復

hk88688 發表於 2008-12-1 16:20:04 |顯示全部樓層
咁賓賓今次無嗰樣整嗰樣, 咪變咗倒自己米
回復