我的 LED 補光花架

作者: 孖吉 發表于 2013-11-4 18:14:51
4081 10

剛接了幾盆AV回家栽種,家中環境和 Office 不同:沒有大玻璃窗,亦沒有窗台,要解決光照問題,自然要加人工照明。

在園藝館所見常見人工照明有 T5光管 和 LED。之前出過 T5 和 LED 分別 ᶰᵒᵗᵉ ¹,不作重覆,現在加上今次的其他考慮:
1) 今次用是固定高度花架,加上花盆較高身,葉頂的空間不夠,光照會太集中,LED 較薄身會較為理想
2) 因為家中成員日間會在家中活動,T5光管沒有燈罩會漏光
所以今次會試用 LED 照明 (但不會用紅藍植物燈)

材料:
1) LED 硬條 2 米 - 不用軟帶因為雙面膠貼會受熱,會老化和油化。而且硬條連鋁糟,可以當燈罩用。價錢方面 硬條 較貴,鴨記 約 $80/米。
2) 5A 12V 火牛 - 發覺鴨記老細配的 3A 火牛很熱,可能 rating 唔夠,而且會干擾收音機。轉用了舊 monitor 的拖地火牛,問題解決哂。零售價約百多元,如今癈物利用,慳返。
3) 時間制
4) 鉻鐵,錫線,電線,鐵線,索帶,電線膠布,鋸 (家中有就唔使買)

買了材料,開料 半米一條,分正負極用電線駁好,四條 LED 平均分佈於車仔架的層版底部,用鐵線固定 (架的鐵層板有裝飾小孔可以用來穿鐵線),完成。

完成圖:

LED Array

LED Array

AV Rack

AV Rack

一如所料,有了燈罩,漏光的情況改善,沒有橫向漏光。
肉眼觀察,光度平均,但邊沿較暗,但我不想漏光,只有需要時幫邊沿的 av 轉身便是。用測光表測試,頂葉和底葉分別有 14,000 lux 和 10,000 lux,稍高於 AV 需要的 10,000 - 12,000 lux。會對光度敏感的品種不理想 (種十字花要注意)。因為層架是固定的,不可以調較距離,所以又再敗家:

材料:
5) LED 專用 PWM 式光暗制 (約 $80)

LED Dimmer

LED Dimmer

沒錯,LED 的 可用 voltage 非常窄,不是用一般光暗制可以勝任,PWM 是用 高頻閃爍時間 調節光度,速度超過肉眼可以分辨的 >100 倍 (和頂級護眼光管一樣)。現在頂葉和底葉分別有 11,000 lux 和 7,000 lux,不足的光度我用較長的光照時間彌補 (用時間制調節)。

今日見到,有花芽喇

AV Flower Bud

AV Flower Bud

後記:
LED 是否慳錢/慳電?
1) 肯定用 LED 比較敗家,之前用 T5,14W 只要數十元一套,一個層架 2 支灯約 $1XX。今次用 LED 計埋 火牛,光暗制 ... $4XX
2) 慳電暫時都是 T5 勝。T5 14W 兩支 共 28W,兩米 LED 共 3.2A 即 38.4W。當然要加埋 T5鎮流器,LED火牛,LED 光暗制 耗電量 和 減去閃爍時減少的 LED工作時間。但相信 LED 都好難會贏。

另外 LED 是 12 V,T5 是 220V,使用上是 LED 較安全。至於用 T5 或 LED 較好,真係睇每個人需要有不同選擇,所以下次可能見我用返 T5 都唔定。

----------------------------------------------------------------------------------------
ᶰᵒᵗᵉ ¹
LED 照明用具真的比光管慳電嗎?-香港園藝館 -
LED 照明用具對健康的影響-香港園藝館 -

Beasy 發表於 2013-11-4 19:28:25 來自手機 |顯示全部樓層
好prof,這配套可以種迷岩,同夾夾

這套補光 LED 可能要落在 beasy 手上才可以盡情發揮功能喇!^^  發表於 2013-11-4 19:50
回復

black1111 發表於 2013-11-4 19:33:23 |顯示全部樓層
想請問一下,是把led貼在燈架上嗎?

LED 粒粒 是銲接在 硬身的鋁片上, 背面沒有膠貼,直接 趟入 鋁糟支架便可。如要安裝上牆,會用 U形扣 固定,就好像 T5 光管 一樣。  發表於 2013-11-4 19:46
回復

三點白 發表於 2013-11-4 19:37:39 |顯示全部樓層
可以加個時間掣, 按時照明, 唔知會唔會慳d電費

當然有時間制啦!AV要訓覺咖嘛~ (計咗時間制價錢咖喇) ^^  發表於 2013-11-4 19:52
回復

black1111 發表於 2013-11-4 19:52:51 |顯示全部樓層
black1111 發表於 2013-11-4 19:33
想請問一下,是把led貼在燈架上嗎?

原來如此,我正在考慮安裝光管,感謝分享經驗
回復

leoyys 發表於 2013-11-4 21:33:37 |顯示全部樓層
光線好平均
回復

Melb 發表於 2013-11-4 22:33:23 |顯示全部樓層

你都要加油呀
回復

leoyys 發表於 2013-11-5 13:53:37 |顯示全部樓層

me? yes, i will. hahahaha
回復

Beasy 發表於 2013-11-5 14:04:22 |顯示全部樓層
呢方面我係新手,不過燈和植物距離太近,D葉向下彎就是警號,苦科植物濕度都好重要,還有氣流,冬天1X度尚可悶種,但一到2X度同夏天就不能了.
加把電腦小fan加強氣流會唔會好d.
就算燈和植物距離不能變,可考慮加一片薄遮光網,av不愛強光,這樣冬天都走色
小小分享
回復

孖吉 發表於 2013-11-5 19:15:03 |顯示全部樓層
Beasy 發表於 2013-11-5 14:04
呢方面我係新手,不過燈和植物距離太近,D葉向下彎就是警號,苦科植物濕度都好重要,還有氣流,冬天1X度尚可悶種 ...

係呀!我想加風扇,重諗住有成個冬天可以慢慢造添。整好upload上嚟俾你睇!
回復

八王爺 發表於 2014-3-12 16:02:46 |顯示全部樓層
大俠,用返T5真喺慳電又環保。
回復