8掛食蟲植物數問...XD

作者: bluemoon 發表于 2008-4-18 00:26:07
2054 7
請問有咩植物食到蚜蟲同蚊ga? (即係捉晒佢身上ge蚜蟲再餵)
同埋, 電死左ge蚊又食唔食ga? d昆蟲要大成點先叫做太大, 食唔落呀?

如果有, 又易唔易養呢?
除左Drosera之外, 有d咩係香港野生品種呢?

PS: Ping同Sarracenia好靚呀~~~易唔易養ga? 貴唔貴ga?
nick 發表於 2008-4-18 08:44:41 |顯示全部樓層
你意思係你人手捉蟲比佢地食?
係無問題既~
不過已經死左既昆蟲只可以餵比除捕蠅草之外既食蟲植物,
因為捕蠅草必須昆蟲在其夾子中掙扎,才會將佢消化,如果死蟲就唔識掙扎啦,咁樣捕蠅草會自己打開夾子,唔會消化佢。

點樣先叫太大呢?
毛毡苔之類,用黎”痴”既,如果隻蟲”痴”到d膠水之後,夠力走得甩,就係太大,
夾子之類,用黎夾既,如果隻蟲有一部份突左出夾子之外,就係太大,
豬籠草之類,用黎浸既,如果隻蟲走得返出黎,或者直頭塞唔入,就太太law。

你想維持ping既生命係好容易,不過你想種得靚就一d都唔易。
最簡單都係毛毡苔同捕蠅草。

回復

nick 發表於 2008-4-18 08:53:38 |顯示全部樓層
呀,你話蚜蟲?
果d蚜蟲一大堆一大堆咁生架播,你話”捉晒”黎餵食蟲植物?
其實d食蟲植物唔可以食得太多架...一棵食蟲同時消化兩三隻就好夠營養架啦,d蚜蟲又唔係細...
除非你買棵大大棵既豬籠草或瓶子草之類,要黎浸既,就一次過食曬大堆既蚜蟲都無問題~
蚜蟲對捕蠅草黎講太細粒,有機會成功逃走返出黎
回復

bluemoon 發表於 2008-4-18 09:41:01 |顯示全部樓層
哇, 多謝晒咁寶貴ge資料! 真係獲益良多!

Ping 同 瓶子草係咪對水質& pH好敏感ga? 種得唔靚會點ga?
佢地ge肥料係咪唔可以有nitrogen? (N/ 硝)

係呢, 咁生蚊又有冇植物食呢?
瓶子草或者豬豬D水會唔會attract到D蚊走入去生eggs?
回復

細毛 發表於 2008-4-18 09:45:25 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 2008-4-18 08:53 發表
呀,你話蚜蟲?
果d蚜蟲一大堆一大堆咁生架播,你話”捉晒”黎餵食蟲植物?
其實d食蟲植物唔可以食得太多架...一棵食蟲同時消化兩三隻就好夠營養架啦,d蚜蟲又唔係細...
除非你買棵大大棵既豬籠草或瓶子草之類,要黎浸既,就一次過食曬大堆 ...

餵太多會唔會有害架?

我棵蝎子毛, 細細棵, 但每棵都黏住7-10隻蚊芝仔呀, 會唔會太飽?
回復

bluemoon 發表於 2008-4-22 00:41:14 |顯示全部樓層
請問呢, Ping 或者 毛 痴唔痴到蚜蟲?
回復

cross 發表於 2008-4-22 10:47:46 |顯示全部樓層
蚜蟲不建議
回復

fnv234 發表於 2008-4-22 17:01:50 |顯示全部樓層
香港野生品種有豬籠草、狸藻同毛氈苔
回復