薄荷爛葉?

作者: bluemoon 發表于 2012-10-8 23:57:11
1559 5
點解呀? /o\
幾日咋, 有淋好多水.  應該唔係太多水既問題, 明明可以水種架可?
唔夠光?

(我0係 o-farm去中大推廣 果時買返來, 應該唔係佢地既問題)

沙咀釣友 發表於 2012-10-9 07:49:57 |顯示全部樓層
回復

bluemoon 發表於 2012-10-9 09:29:53 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-10-9 07:49
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=37248&highlight=%E8%91%89%E5%B0%96

參考O下, 會唔會 ...

其實點分太乾/ 太濕/ 疏水唔好/ 透氣問題?
我個盆到底有孔, 但唔係中間, 係旁邊有3個.

如果好需要疏水, 係咪即係唔可以用水澆法呢?
但點解水種又得既?
回復

suki4140 發表於 2012-10-9 10:00:36 |顯示全部樓層
水種同"泥太濕"係2件事黎架喎~~
種香草,如果你用泥種,最好保持d泥乾身少少~~
見到泥面乾晒先好再淋水,淋水一次過要淋到盆底漏水就ok~(泥面唔乾就唔好淋喇)
香草唔怕少少乾...但你咁用太濕既泥長期up實晒佢,佢透唔到氣就好易死~~
回復

沙咀釣友 發表於 2012-10-9 15:58:04 |顯示全部樓層
bluemoon 發表於 2012-10-9 09:29
其實點分太乾/ 太濕/ 疏水唔好/ 透氣問題?
我個盆到底有孔, 但唔係中間, 係旁邊有3個.

濕唔濕睇植物, 如果種開日日淋水又冇咩事就照舊, 以你家陣咁樣一係太多水, 一係太少水, 睇圖就好似太多水, 試下淋少D或者隔日淋睇睇有冇改善先~~~
水種多數係留種用, 即係見棵草唔多健康就留定一兩枝插水等佢生根, 做個後備又好, 分多株又好, 冇壞

thanks  發表於 2012-10-9 18:21
回復

bluemoon 發表於 2012-10-9 21:44:38 |顯示全部樓層
啊... 見到兇手了-- 芽蟲啊!
回復