[求助] 新捕蟲"耿"個適應期應該做d咩?

作者: bluemoon 發表于 2009-4-5 18:02:34
2446 7

第一次買Ping養.

買左一盤Ping仔, 有3粒仔

有透明罩, (個頂有3個窿仔)

花店suggest用summer用腰水法

請問腰水法d水要幾高呢?
又用腰水法又加透明罩會唔會太濕呢?
通風又如何呢? (洗唔洗0係個透明罩度篤窿/ 或者移除透明罩?)

光照係咪第一個星期唔好有陽光之類咁呢?  (PS: 透明罩上有幾個大label)
bluemoon 發表於 2009-4-6 10:56:15 |顯示全部樓層
救下我啦...
回復

peter16888 發表於 2009-4-6 14:09:15 |顯示全部樓層
有無相或Ping名
用summer唔明?
回復

bluemoon 發表於 2009-4-7 15:59:47 |顯示全部樓層

另外問下 : 冇蒸餾水可唔可以用純水/純正水?

有無相或Ping名
用summer唔明?
peter16888 發表於 2009-4-6 14:09

summer我指夏天...唔好意思...

加左相片
回復

geminickh 發表於 2009-4-7 19:45:15 |顯示全部樓層
我都係初哥 , 請問係邊度買呢盆野 , 腰水應是一半的位置 , 如你個杯有6吋高那水是3吋左右 , 因為咁水和泥的溫差可以減溫呢好似 , 最好都係用蒸餾水 或 純水之類 ( 沒有加添化學物的水 )
回復

bluemoon 發表於 2009-4-7 20:35:38 |顯示全部樓層
我都係初哥 , 請問係邊度買呢盆野 , 腰水應是一半的位置 , 如你個杯有6吋高那水是3吋左右 , 因為咁水和泥的溫差可以減溫呢好似 , 最好都係用蒸餾水 或 純水之類 ( 沒有加添化學物的水 ) ...
geminickh 發表於 2009-4-7 19:45

thanks 呀
原來純水都可以呀?
回復

avery 發表於 2009-4-7 23:12:36 |顯示全部樓層
Pinguicula primuliflora
回復

bluemoon 發表於 2009-4-8 12:08:32 |顯示全部樓層
Pinguicula primuliflora
avery 發表於 2009-4-7 23:12

多謝高人指教
回復