香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 香檸芝士凍餅

香檸芝士凍餅

作者: ハマナス 發表于 2008-4-17 15:24:34
14291 92
wincy0326 發表於 2008-4-29 22:52:17 |顯示全部樓層
我整左lu~~
真係好食  =]
朋友都係咁講~~  多謝哂!!
果汁果到我最後轉左用柑桔檸檬ar~
回復

kong 發表於 2008-5-27 21:16:43 |顯示全部樓層
我昨晚食左 Hamanasu送嘅檸檬芝士凍餅, yummy, yummy, 好好味呀! 多謝 Hamanasu!

不過聽你講下次可以唔加cream cheese, 只加淡忌廉, 咁樣原本140g嘅淡忌廉駛唔駛加多d 份量呀! 應加多125g(原本要加嘅cream cheese份量)?  有cream cheese嘅凍餅跟冇cream cheese嘅比較, 口感上有咩唔同呢? 日本靚太我好多問題呀!
回復

八王爺 發表於 2008-5-28 17:32:26 |顯示全部樓層
cream cheese 味係濃d ,但唔落我冧完全唔同晒。

kong,試吓用 mascarpone .... 咁样 cheese 味會淡d ,但成本貴好多。
回復

kong 發表於 2008-6-8 16:56:16 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-28 17:32 發表
cream cheese 味係濃d ,但唔落我冧完全唔同晒。

kong,試吓用 mascarpone .... 咁样 cheese 味會淡d ,但成本貴好多。

但係我諗我喜歡濃郁芝士味,不過睇前面你地嘅post 話唔加cream cheese, 所以問下分別, 我如果做餅首先跟足, 以後才慢慢改, 不過話做, 肯定一年半載都唔會郁.
回復

janice 發表於 2008-6-8 18:01:28 |顯示全部樓層
好正呀
不過我都覺得難
回復

ハマナス 發表於 2008-6-8 20:24:49 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-5-27 21:16 發表
我昨晚食左 Hamanasu送嘅檸檬芝士凍餅, yummy, yummy, 好好味呀! 多謝 Hamanasu!

不過聽你講下次可以唔加cream cheese, 只加淡忌廉, 咁樣原本140g嘅淡忌廉駛唔駛加多d 份量呀! 應加多125g(原本要加嘅cream cheese ...

我要多謝你就真! 最有滿足感唔係整好個餅, 係見到人哋鐘意食
如果唔加cream cheese, 所有材料嘅分量會完全唔同, 我未整過冇cream cheese嘅檸檬餅, 所以材料分量都答你唔到, 要遲d試吓先知
有忌廉芝士口感較厚, 味道較有層次。冇忌廉芝士口感較滑, 味道較清。
有問題當然要問清楚, 我整餅都唔叻, 可能會答錯你, 希望有高手幫忙解答
回復

ハマナス 發表於 2008-6-8 20:31:00 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-28 17:32 發表

王爺果然係高手, 多謝指教!
我都要試下用 mascarpone 先, 咁用哩隻其他分量使唔使改?
回復

ハマナス 發表於 2008-6-8 20:34:30 |顯示全部樓層
kong, janice,
好易做架咋, 有機會再整比你哋食丫
回復

八王爺 發表於 2008-6-8 20:53:24 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-8 13:31 發表

王爺果然係高手, 多謝指教!
我都要試下用 mascarpone 先, 咁用哩隻其他分量使唔使改?

份量唔使改,只不過佢無 其它軟芝士咁濃芝士味。
而且 严格 黎講,mascarpone 唔係芝士,無經過发酵,係極濃的cream,
但全世界d人都叫佢cheese
用佢做芝士餅超滑,又唔怕芝士味濃,蓋過d 好清嘅水果味。
回復

ハマナス 發表於 2008-6-8 20:58:12 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-8 20:53 發表

份量唔使改,只不過佢無 其它軟芝士咁濃芝士味。
而且 严格 黎講,mascarpone 唔係芝士,無經過发酵,係極濃的cream,
但全世界d人都叫佢cheese
用佢做芝士餅超滑,又唔怕芝士味濃,蓋過d 好清嘅水果味。 ...

好詳細, 唔該晒!
明天去買材料試吓整
回復

kong 發表於 2008-6-9 00:21:19 |顯示全部樓層
兩位高手講嘅我都係左耳入右耳出, 不過就食過日本靚太嘅餅, 認真一流, 你開餅店都得呀!
回復

janice 發表於 2008-6-11 21:13:53 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-8 20:34 發表
kong, janice,
好易做架咋, 有機會再整比你哋食丫

知易行難
我響做甜品呢方便o既天份好底
回復

八王爺 發表於 2008-6-12 09:21:58 |顯示全部樓層
原帖由 janice 於 2008-6-11 14:13 發表

知易行難
我響做甜品呢方便o既天份好底

唔係天份,係失敗得多,越做越好!
回復