香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 香檸芝士凍餅

香檸芝士凍餅

作者: ハマナス 發表于 2008-4-17 15:24:34
14290 92
sosxxx12 發表於 2008-4-17 17:16:07 |顯示全部樓層
好多廚師都係男多過女
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 17:21:10 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2008-4-17 17:11 發表
我老師教 "消化餅 & 牛油溶液" 比例係 2:1

我無磅過d消化餅, 等我下次整時試試你個老師比例先
回復

soy 發表於 2008-4-17 17:30:32 |顯示全部樓層
睇落真係好正咁!
整餅真係整上引嘎,有段時期,日日都囉囉 lu想整...整到半夜三更都唔瞓
回復

tata 發表於 2008-4-17 17:39:39 |顯示全部樓層
原帖由 soy 於 2008-4-17 17:30 發表
睇落真係好正咁!
整餅真係整上引嘎,有段時期,日日都囉囉 lu想整...整到半夜三更都唔瞓

但係洗嘢都洗到半夜三更
回復

Fonica 發表於 2008-4-17 17:40:06 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-17 17:21 發表

我無磅過d消化餅, 等我下次整時試試你個老師比例先

4塊麥x他消化餅大概60g...我用既比例係4塊餅+30g牛油
回復

Fonica 發表於 2008-4-17 17:41:22 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-17 17:39 發表

但係洗嘢都洗到半夜三更

妳有 "baby" 幫妳洗喎
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 17:53:56 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-17 17:40 發表

4塊麥x他消化餅大概60g...我用既比例係4塊餅+30g牛油

照咁計老師比例:
如果消化餅係60g+20g牛油, 做出來嘅餅底應該好易碎!
回復

tata 發表於 2008-4-17 17:54:24 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-17 17:41 發表

妳有 "baby" 幫妳洗喎

哎呀, 你又記得嘅 人哋唔知以為我叫老公做baby我無整好耐, 啲囡實攪住晒, 咪攪
回復

wincy0326 發表於 2008-4-17 18:11:01 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 17/4/2008 16:09 發表

d材料我係油麻地間二德x甜品烘焙店買, 好多甜品原料鋪都有得賣, 我亦見過超廣(好似係pk)有。

提供一下二德惠網址畀大家睇下d價錢嗯!
http://www.twinsco.com/
果到d野真係平好多嫁~~ 又多野又齊全波!
見個蛋糕咁好  得閒整下先~ =]
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-17 18:16:24 |顯示全部樓層
原帖由 wincy0326 於 2008-4-17 18:11 發表

提供一下二德惠網址畀大家睇下d價錢嗯!
http://www.twinsco.com/
果到d野真係平好多嫁~~ 又多野又齊全波!
見個蛋糕咁好  得閒整下先~ =]

wah~ 好good, 我正在中原map到找緊佢~ thx a lot ah~~
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-17 18:20:15 |顯示全部樓層
知唔知二德的營業時間呀 ? 佢個website唔係好work~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-17 18:42:46 |顯示全部樓層
早兩年我瘋狂愛上整餅時,幾乎個個星期都幫襯二德x,當年二德x每周都有一日休息,油地店休星期一,灣仔店好似休星期日,唔知依家仲係唔係,上去之前最好查清楚,唔好白行一趟~
話時話,近一兩年好多蛋糕學校/材料店都做唔住,二德x係少數到依家仲站得住腳o既~
回復

fnv234 發表於 2008-4-17 19:56:08 |顯示全部樓層
咦?我整藍莓芝士凍餅個食譜都係差唔多喎
回復

Manto 發表於 2008-4-17 20:46:31 |顯示全部樓層
Post 埋上黎啦!
回復

wincy0326 發表於 2008-4-17 21:02:49 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 17/4/2008 18:20 發表
知唔知二德的營業時間呀 ? 佢個website唔係好work~

我睇冇事波~
不過我幫你copy左落黎~ =]

門市介紹  
公司設有門市部,作零售及批發.

產品齊全,包括健康食品,甜品材料 (蒟蒻粉,果凍粉,果子粉等)及模具,烘焙材料,烹飪用具及書籍等,詳細資料可瀏覽產品一覽.

部份產品備有工業用大包裝.直接入口,價錢比一般零售店便宜.

設有VIP會員優惠,憑卡購物可享95折優惠.此外,會員參加烹飪班可享95折優惠.

地址及前往方法
荃灣店
香港荃灣青山公路264號南豐中心803室
荃灣地鐵站A出口

暫定營業時間
星期一,二 ,四,五,六 11am ~ 8pm
星期日及公眾假期 11am ~ 7pm
星期三 休息   
查詢
電話 8111 3020
電郵 [email protected]

油麻地店
香港九龍油麻地上海街395-397號安業商業大廈8字樓
油麻地地鐵A1出口,前行至上海街轉右。

營業時間
星期二 ~ 星期五 12noon ~ 8pm
星期六、日及公眾假期 12noon ~ 6pm
星期一 休息

查詢
電話 8111 3080
電郵 [email protected]

灣仔店  
香港灣仔洛克道114-120號嘉洛商業大廈9字樓
灣仔地鐵站C出口轉左
營業時間
星期一至星期五 12noon ~ 8pm
星期六 12noon ~ 6pm
星期日 休息
公眾假期 通常休息,請留意網頁或致電查詢

查詢
電話 8111 3090

購物滿$100,歡迎使用EPS

購物滿$300,歡迎使用VISA

同時享受二德惠及信用咭的積分優惠
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 21:44:57 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-4-17 19:56 發表
咦?我整藍莓芝士凍餅個食譜都係差唔多喎

其實每個餅做法都差唔多,都係萬變不離其中,整開餅嘅人都會從舊元素中不斷加入新變化,從而找到自己喜歡的口味,成為自家食譜。
被你看穿了,這個檸檬芝士凍餅,我確實是從藍莓芝士凍餅演變出來

回復

WingWing 發表於 2008-4-17 23:22:54 |顯示全部樓層
原帖由 wincy0326 於 2008-4-17 21:02 發表

我睇冇事波~
不過我幫你copy左落黎~ =]

門市介紹  
公司設有門市部,作零售及批發.

產品齊全,包括健康食品,甜品材料 (蒟蒻粉,果凍粉,果子粉等)及模具,烘焙材料,烹飪用具及書籍等,詳細資料可瀏覽產品一覽.

部份產品備有工業 ...

唉! 响荃灣開多咗間分店, 真係愈做愈旺!

想當年淨係得油麻地店, 之後响Wanchai開咗分店,
嗰時响Wanchai返工, 差不多個個星期都去買嘢!

買材料真係平D! 但如果買用具, 不防去油麻地上海街
一帶, 會比較平D!

回復

gtrnismo 發表於 2008-4-18 15:24:21 |顯示全部樓層

老實講

個餅好吾好食吾知

但個樣系見眾多home made野尼講最好既一個

支持

9分
回復

wincy0326 發表於 2008-4-21 18:37:49 |顯示全部樓層
請問邊到有得買檸檬味啫喱粉??
我唔多見有得買
回復

ハマナス 發表於 2008-4-22 09:45:27 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-18 15:24 發表
個餅好吾好食吾知

但個樣系見眾多home made野尼講最好既一個

支持

9分

好多謝你!
第一次有人讚我個餅整得靚
下次整餅一定要請你食, 你應該會讚色香味俱全
回復