香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 香檸芝士凍餅

香檸芝士凍餅

作者: ハマナス 發表于 2008-4-17 15:24:34
14278 92
而家天氣咁悶熱,胃口都差咗,不如整個開謂凍餅食,包你食到停唔到口。唔係賣花讚花香,我d親朋戚友隔離鄰舍,個個食到讚不絕口!
有興趣可以試下做, 好易做架咋! 包你第一次做就愛上阿茂(整餅)

~~ 香檸芝士凍餅食譜 ~~

**6吋活動模**

餅底材料消化餅              4牛油紙           1(模底用)
牛油溶液           28g

芝士餡材料淡忌廉         140g青檸汁           1茶匙
忌廉芝士     125g魚膠粉            14g
砂糖            40g水                   60ml
檸檬汁         14ml

餅面材料檸檬皮             適量檸檬汁      隨個人喜好而加入
魚膠粉             1.5湯匙青檸汁      隨個人喜好而加入
檸檬味果汁      適量(約半杯)

做法1. 模底加牛油紙,將消化餅壓碎,加入已溶的牛油混合,平壓在餅底模,放入雪櫃雪一會備用。
2. 將淡忌廉打起至企身備用。
3. 魚膠粉加水拌勻,用熱水坐溶待涼備用。
4. 將忌廉芝士加糖用打至滑身。再加入魚膠水及檸檬汁及青檸汁拌勻。
5. 最後加入淡忌廉拌勻,將芝士餡料倒進模內,放入雪櫃雪約1小時至凝固。
6. 餅面的魚膠粉與果汁拌勻,座熱水使其溶化,與檸檬汁青檸汁檸檬皮拌勻,倒進模內雪約2-3小時至凝固。
7. 把蛋糕脫模即成。

注意事項餅面可用檸檬味啫喱粉加水代替檸檬味果汁
廉芝士:做前1-2小時先從雪櫃取出。切小塊較易打。
蛋糕脫模:用風筒吹模邊可助脫模,再用杯放模底昇高,慢慢把蛋糕昇出。

評分

查看全部評分

tata 發表於 2008-4-17 15:32:42 |顯示全部樓層
如果想食芒果味呀, 係咪加芒果味啫喱粉呀
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-17 15:34:03 |顯示全部樓層
不用焗爐?? 太好了,水母都可以造一個啊~~
水母最愛食檸檬野~~~ 好 good 呀~~
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 15:37:34 |顯示全部樓層
謝謝 kim & sosxxx12 加分
等我得閒又整d食譜出來攞下分先(雖然我唔知d分有咩用 )
回復

sosxxx12 發表於 2008-4-17 15:41:15 |顯示全部樓層
哈哈.....我的最愛......檸檬....放假買料整先...
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 15:43:22 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-17 15:32 發表
如果想食芒果味呀, 係咪加芒果味啫喱粉呀

我唔係好鐘意食芒果, 所以都無整過芒果凍餅
如果要食芒果味d材料就唔同, 係咪想整芒果味? 如果係我星期日整個試試, 好味我先再post食譜上來。
回復

八王爺 發表於 2008-4-17 15:46:11 |顯示全部樓層
睇吓d 材料就知 係 好 肥 ........ 真係要戒口。
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 15:55:33 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-17 15:34 發表
不用焗爐?? 太好了,水母都可以造一個啊~~
水母最愛食檸檬野~~~ 好 good 呀~~

係丫!我整d野全部都唔使用焗爐。
講起用焗爐, 我係日本寄咗兩個焗爐返來, 但從未用過, 因為我問過電器鋪d人, 佢話要買個3百幾蚊嘅變壓器, 仲要有半個焗爐咁大, 所以o個兩個焗爐一直收埋係個柜入面, 就無拎過出黎, 費事眼"淵"...
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 15:57:37 |顯示全部樓層
原帖由 sosxxx12 於 2008-4-17 15:41 發表
哈哈.....我的最愛......檸檬....放假買料整先...

係超香檸檬味, 又唔太酸, 又唔太甜, 真係好正架
回復

sosxxx12 發表於 2008-4-17 16:00:00 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-17 15:57 發表

係超香檸檬味, 又唔太酸, 又唔太甜, 真係好正架

口水都流埋,快d放假.....
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 16:00:06 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-17 15:46 發表
睇吓d 材料就知 係 好 肥 ........ 真係要戒口。

間唔中食一件, 唔肥得去邊嘅
乜野食物都係小食多滋味, 多食壞肚皮架啦
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-17 16:03:00 |顯示全部樓層
請問是否要在 city super 之類的大型超市才有售這些芝士餡材料?
回復

Manto 發表於 2008-4-17 16:06:33 |顯示全部樓層
我在學校學完之後差唔多每2日整一個!
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 16:09:46 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-17 16:03 發表
請問是否要在 city super 之類的大型超市才有售這些芝士餡材料?

d材料我係油麻地間二德x甜品烘焙店買, 好多甜品原料鋪都有得賣, 我亦見過超廣(好似係pk)有。

回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 16:12:35 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2008-4-17 16:06 發表
我在學校學完之後差唔多每2日整一個!

2日整一個好勁呀! 我最高紀錄都係一星期整一個唔同味咋!
回復

tata 發表於 2008-4-17 16:21:54 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-17 16:09 發表

d材料我係油麻地間二德x甜品烘焙店買, 好多甜品原料鋪都有得賣, 我亦見過超廣(好似係pk)有。

我以前整焗餅都係喺嗰度買架,都幾平~ 依家週圍都有好多教人整餅嘅舖頭有賣材料架
回復

Fonica 發表於 2008-4-17 16:24:37 |顯示全部樓層
見到你個post,我忽然記得自己都好似好耐無做阿茂...比多d時間我得唔得
回復

tata 發表於 2008-4-17 17:06:45 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-17 16:24 發表
見到你個post,我忽然記得自己都好似好耐無做阿茂...比多d時間我得唔得

me too, 神呀, 請給我多一點時間
回復

Manto 發表於 2008-4-17 17:11:07 |顯示全部樓層
我老師教 "消化餅 & 牛油溶液" 比例係 2:1
回復

tata 發表於 2008-4-17 17:13:36 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2008-4-17 17:11 發表
我老師教 "消化餅 & 牛油溶液" 比例係 2:1

無諗到男孩子都鐘意整, 不過我早幾年去學嗰時都見到有男仔學, 不過要嚟lum女仔
回復

12345下一頁