首種櫻桃蘿蔔080415

作者: 美美 發表于 2008-4-17 13:26:54
6047 29
我在08年04月15日翻土及播了櫻桃蘿蔔的種子, 今天是第三天就看見開始發芽啦, 很開心
看相啦....
櫻桃種子--在08年04月15日播了12粒種子在盆內:

在08年04月17日開始發芽, 兩隻手指處:

一隻手指處:
農夫 發表於 2008-4-17 13:32:10 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-17 13:26 發表
我在08年04月15日翻土及播了櫻桃蘿蔔的種子, 今天是第三天就看見開始發芽啦, 很開心
看相啦....
櫻桃種子--在08年04月15日播了12粒種子在盆內:
http://inlinethumb45.webshots.com/42412/2527485350103145945S5 ...

祝你成功
回復

carolc 發表於 2008-4-17 13:39:14 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

都祝你成功啦, 但其實依家種蘿蔔有點熱啦
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-17 13:57:06 |顯示全部樓層
你在家種還是在園圃中播呀??
我上個月在家種,成盤比虫食晒......

係呢? 你仲會唔會去開荃灣果間買恩多素既店呀??

回復

美美 發表於 2008-4-17 14:42:02 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-17 13:57 發表
你在家種還是在園圃中播呀??
我上個月在家種,成盤比虫食晒......

係呢? 你仲會唔會去開荃灣果間買恩多素既店呀??

唔好意思 !
我落樓食午飯呀, 我的櫻桃蘿蔔在公司門口用長盆種的,我試吓這樣種可不可行嗎 ?
如果可行的話, 我會再播一些種子落田 為什麼這樣做, 您想想,翻田嗰日是由我的朋友全權負責的, 我又沒有提供任何意見, 他也沒有問我想種什麼, 但回家後我又想起, 其實我想種櫻桃蘿蔔及莧菜 , 所以在公司門口試種囉..... , 而莧菜未種因我只有兩個長盆, 一個已種了蕃茄仔4棵.
會, 我在星期一(21/04)要到荃灣取/送文件呀, 我打算靜雞雞及用極速去買, 然後帶回家 , 這樣老板就唔知道啦, 如老板話可以早走不用回公司, 我當然談多幾句才走啦 .... , 您是不是想買呀, 我可以代勞, 我記得這黑色細細粒的買$10/斤, 您會買多少斤? 請回覆給我, 謝謝 ! )

回復

蛀米虫 發表於 2008-4-17 15:29:40 |顯示全部樓層
唔該你呀! 我已pm你麻煩幫我買2斤~
甘你塊田種左野未呀?
種果的話我估要加防雀的網了, 我見我後面塊田加左了.
因為我估都會幾多雀仔.
回復

美美 發表於 2008-4-17 15:38:26 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-17 15:29 發表
唔該你呀! 我已pm你麻煩幫我買2斤~
甘你塊田種左野未呀?
種果的話我估要加防雀的網了, 我見我後面塊田加左了.
因為我估都會幾多雀仔.

我想過, 但要看看別人怎樣加才會買, 怕買得太多....
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-17 17:09:57 |顯示全部樓層
種櫻桃羅白唔知你有無加多d基肥,好食肥架
個盤深d有8吋到10吋個果會大d
回復

美美 發表於 2008-4-17 17:33:52 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-17 17:09 發表
種櫻桃羅白唔知你有無加多d基肥,好食肥架
個盤深d有8吋到10吋個果會大d

有呀, 我加了大約 2斤基肥(花生夫及骨粉), 我不知道夠不夠, 上次落田用剩的, 這長盆, 請看相.
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-17 18:15:15 |顯示全部樓層
要落2斤甘多??
我成塊田都係落左一斤混合肥(包骨粉), 一斤骨粉, 昨日再加一包魚肥tim; 之後會再分次加2斤恩多素同兔屎泥.
回復

PACO 發表於 2008-4-18 00:31:26 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-17 18:15 發表
要落2斤甘多??
我成塊田都係落左一斤混合肥(包骨粉), 一斤骨粉, 昨日再加一包魚肥tim; 之後會再分次加2斤恩多素同兔屎泥.

你地落咁多肥做乜呀??? 會唔會勁咗d呀???
回復

美美 發表於 2008-4-18 11:55:02 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-18 00:31 發表

你地落咁多肥做乜呀??? 會唔會勁咗d呀???

我不知道什麼叫足夠或不足夠, 所以用剩便落晒下去囉.....
或者, 有沒有份量的方式呢? 例如: 每平方呎需要放多少斤肥料呢 ? 如果有的話, 煩請提供, 謝謝幫忙 !
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-18 12:33:27 |顯示全部樓層
我只落左2斤開田肥+小包粒狀魚肥渣.
其它是準備之後再佢追肥用的.
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-18 12:43:20 |顯示全部樓層
有機肥應該落多左,發起上來味道都幾勁下
羅白要培土,你可加弄亞力膠圍板在盆內,到苗長高時再培土
防止羅白苗過長倒下而game over
回復

美美 發表於 2008-4-18 12:50:54 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-18 12:43 發表
有機肥應該落多左,發起上來味道都幾勁下
羅白要培土,你可加弄亞力膠圍板在盆內,到苗長高時再培土
防止羅白苗過長倒下而game over

什麼叫培土呀? 請解釋一吓及敎吓我怎樣做, 謝謝 !
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-18 13:01:13 |顯示全部樓層
支苗會一路向上生,因太幼又不可用竹支撐
便要把泥土堆在苗的四周,防止倒下,第一次培土
它會慢慢長粗,也會再長高,約1個月後吧,再培土一次便可以了
培土時本要再施肥的,你基肥重可免第一次施肥了
因你盆不高,故建議你加圍板,不然培土時,土會太多而漏出斗盆外
回復

美美 發表於 2008-4-18 16:25:46 |顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

謝謝您的解答 !
我先問問朋友有沒有膠板供應先.....
回復

heiheimama 發表於 2008-4-18 16:35:38 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-17 17:33 發表

有呀, 我加了大約 2斤基肥(花生夫及骨粉), 我不知道夠不夠, 上次落田用剩的, 這長盆, 請看相.
...

嚇死,我幾十呎地都係落5斤咋,你落得太多了.

而且現在種櫻桃蘿蔔是太遲啦,好易爛同變形.高熱亦會令根部不肯發育...

但既然落左種,就當是攞經驗啦.下次下種時可以先看看包裝背後的下種時間建議,同埋上來看看舊post,應該會幫到你!
回復

美美 發表於 2008-4-18 17:12:18 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-18 16:35 發表

嚇死,我幾十呎地都係落5斤咋,你落得太多了.

而且現在種櫻桃蘿蔔是太遲啦,好易爛同變形.高熱亦會令根部不肯發育...

但既然落左種,就當是攞經驗啦.下次下種時可以先看看包裝背後的下種時間建議,同埋上來看看舊post,應該會幫到你! ...

希希媽媽:
請問一般落肥有沒有方式的, 每平方呎落多少肥料呀 ? 請敎敎我, 謝謝 !   
另外, 我有看種植表, 櫻桃蘿蔔這行, 1-4月份都是下種的月份, 所以我才種植, 下次我不會這樣遲才落種, 我都覺得如果是最後的下種月份, 應該不會太好味......
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-18 17:15:36 |顯示全部樓層
其實我都好想種
回復

12下一頁