鐵蘭花/粉掌菠蘿新手, 多多指教!

作者: fishfish_51 發表于 2012-8-6 01:43:08
2556 3

八王爺/各位師兄你地好. 自從買左個鶯歌鳳梨返黎就上黎呢度努力爬文

但最近發現佢把劍漸漸由粉紅色變成綠色…好擔心…請問點解會咁既呢?!
唔夠水? 唔夠肥? 唔夠光? 定我比人呃...

明明買返黎係好粉紅的...

另外想問一下, 如果用花寶2號開左2000倍, 可几耐用一次肥呢??
謝謝解答!

剛買返來的時候

剛買返來的時候

漸漸變成綠色...:(

漸漸變成綠色...:(
八王爺 發表於 2012-8-6 07:19:02 |顯示全部樓層
1。這不是鶯歌,是Tillandsia cyneae。英文不好,若串錯字多多包涵。
       中文名各人稱呼不一:鐵蘭花,粉掌菠蘿,藍色鐵蘭花。
2。花苞色轉淡,自然衰敗。花無百日紅。
3。花苞衰老後,母株要長出子株。又可再開花。

超感謝! ;)  發表於 2012-8-6 11:37
回復

fishfish_51 發表於 2012-8-6 11:36:56 |顯示全部樓層
謝謝八王爺解答! ;)

1. 我一路都以為佢係鶯歌鳳梨, 因為學你話齋, 真係太多名, 唔知邊個先係真?! =.=

2. 我以為開左花先會變綠色?! 佢未開過花啊....>.<

3. 係呀, 側邊有好多細葉, 但...想問咩時候先係分開母株同子株既好時機??

THANKS!
回復

fishfish_51 發表於 2012-8-6 16:51:30 |顯示全部樓層
呀...另外想問...因為我一路都以為佢係鶯歌, 所以用鶯歌既種發黎種 (例如, 喜光忌直晒, 葉心有水, 泥乾)
KEEP 住咁樣落去有無問題??

THANKS!! ;)
回復