粉掌菠蘿個花開唔到! :'(

作者: fishfish_51 發表于 2012-8-22 01:29:06
1501 5
之前八王爺話花無百日紅, 時間耐左把劍變綠色係正常
所以我一路都打定輸數佢唔會開花, 因為把劍已差唔多變晒綠色

點知上星期六晚無啦啦發現佢生左個花冧出黎!
仲要兩個鐘耐長高左好多...點知到尋日開始覺得佢個冧好似燶燶地
今晚返到屋企直頭淋晒同皺晒皮LA...唉! 開唔成啦...好傷心!

係咪我種得唔好呢? 如果有咩貼士, 希望各位師兄師姐指教下...T___T

見到個花冧嘛?!

見到個花冧嘛?!

close up~~

close up~~

兩個鐘頭後...

兩個鐘頭後...

一對比, 就清楚見到兩個鐘頭內高左几多...

一對比, 就清楚見到兩個鐘頭內高左几多...

三日後就燶左啦…開唔成花啦! :'(

三日後就燶左啦…開唔成花啦! :'(
xchoix 發表於 2012-8-22 10:13:51 |顯示全部樓層
開完凋謝啦
空氣鳳梨的花一般開花一天就凋謝
回復

八王爺 發表於 2012-8-22 11:09:30 |顯示全部樓層
未開就凋謝,溫度太高!
回復

fishfish_51 發表於 2012-8-22 11:12:22 |顯示全部樓層
xchoix 發表於 2012-8-22 10:13
開完凋謝啦
空氣鳳梨的花一般開花一天就凋謝

係既咩?!
但我上網睇人地D 相同買返黎嗰陣, D都係花都係會開的...唔係咁樣淨係得個花冧..!?

網絡截圖...http://www.zwbk.org/zh-tw/Lemma_Show/215568.aspx

網絡截圖...http://www.zwbk.org/zh-tw/Lemma_Show/215568.aspx
回復

fishfish_51 發表於 2012-8-22 11:13:29 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-8-22 11:09
未開就凋謝,溫度太高!

嗚.......................

今年香港真係好熱呀!!!!!!!!!!!!!!!! 激死我啦! >.<

謝八王爺解答!
回復