【求教】茄子結果後幾耐可以收採?

作者: fishfish_51 發表于 2014-8-9 19:56:59
1260 7

小妹種緊茄子,請問結果後幾耐可以收採?問過google神,但答案繁多……由10日到50日都有 ( ̄∇ ̄) 到底要几耐呢?
fishfish_51 發表於 2014-8-9 20:09:35 來自手機 |顯示全部樓層

呢個茄子由26/7開始結果,到而家都仲帶綠色……
上網睇話蒂同果中間淨返一條白線就收得,即係遲啲會變白色?
回復

silicon 發表於 2014-8-10 13:43:47 |顯示全部樓層
fishfish_51 發表於 2014-8-9 20:09
上網睇話蒂同果中間淨返一條白線就收得,即係遲啲會變白色 ...

收得喇!一般長身茄子十數天可以收,太久採收果裡的種子開始成熟,食用口感就下降了
回復

silicon 發表於 2014-8-10 13:49:28 |顯示全部樓層
fishfish_51 發表於 2014-8-9 20:09
上網睇話蒂同果中間淨返一條白線就收得,即係遲啲會變白色 ...

採收後要施肥,是磷鉀為主嘅肥。
留意果實如不是有物件阻礙而彎曲(長身茄子),代表植物缺乏肥料
回復

fishfish_51 發表於 2014-8-10 18:02:15 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-10 13:43
收得喇!一般長身茄子十數天可以收,太久採收果裡的種子開始成熟,食用口感就下降了 ...

thanks silicon
但佢仲帶綠色,已成熟了嗎?

佢比我種子嗰陣話係black beauty,應該唔係長身茄子啊……

有另一個果似樣啲,但背面都係帶綠(張相睇唔到),我唔知收唔收得,所以唔敢搞佢住……(╯з╰)
回復

silicon 發表於 2014-8-10 20:23:32 |顯示全部樓層
fishfish_51 發表於 2014-8-10 18:02
但佢仲帶綠色,已成熟了嗎?

這裡有討論
http://forums.gardenweb.com/foru ... 09034729760.html?13
回復

fishfish_51 發表於 2014-8-10 20:51:36 來自手機 |顯示全部樓層

因為而家佢啲皮又唔令,所以我都唔知係我已miss左佢最令既時間,定仲未夠期

等我後日農地再開門既時候去睇清楚先! ;-)
回復

fishfish_51 發表於 2014-8-13 21:41:56 來自手機 |顯示全部樓層

尋日終於去扎左落黎……
細嗰個由七月尾結果到而家都係又綠又細,都係唔得架啦……
大嗰個就個patpat有撻野,唔知搞乜?
回復