植物有青枯病…

關閉 [複製鏈接]
作者: 遙日 發表于 2008-4-17 09:34:02
1843 5
我種的紫芳草,其中一棵好似染左青枯病(<--上網查最似係呢種病)
植株突然變黃枯乾很好快

係咪一定要放棄佢呢?(<--資料話最好即刻掉左佢)

各位可否指教下,有咩辦法可以醫得返呀?
買日X城果D殺菌液work唔work架?
呵呵笑 發表於 2008-4-17 16:46:05 |顯示全部樓層
係唔係又叫“莖枯”或者“立枯”病啊,呢種病是一種土壤傳播嘅細菌性病害,通常係春夏季發生,潮濕係最大的誘因。病征通常係葉和花睇落仲好哋哋,但其實係莖部已經開始幹枯。特別係雨季之後,與蟲害相比,“莖枯”的初始症狀唔明顯,甚至毫無先兆。
所以種植用嘅泥要乾淨,濕度適中,生長環境要保持通風,以唔超過三日一個幹濕循環為底線,最好係一日一循環。

長春、矮牽牛、鳳仙......都好易中招

如果發現莖部開始病發,最好將病發部位剪走,然後噴殺菌劑。嚴重嘅,成盆唔要也罷啦
回復

遙日 發表於 2008-4-18 14:00:34 |顯示全部樓層
咦?咁又唔似喎
佢唔係上面花葉無事,根就枯
我見佢d根無乜野(露出泥土附近的枝都仲ok)
但花就枯,葉就黃囉…仲好快黃,全棵一齊黃
同一盆另兩棵就無事…

我唔捨得放棄佢,而家噴左同淋左d花寶殺菌水,希望無事
回復

jade_a 發表於 2008-4-18 23:31:56 |顯示全部樓層
我兩盆玉扇豆.勿忘我.六倍利.满天星.波浪三色堇.黑種草......有7~8種都要快開花喇 全是枯葉死掉,我是從種子種起的,傷心的我都沒有心情來看花友們的花花啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-19 11:42:23 |顯示全部樓層
有冇影相啊?
有時係咁嘅,花泥過濕,遇著空間濕度大,泥裏面嘅水份嚟唔及揮發,天氣突然熱,焗死佐啲根,初時睇唔出嘎,突然就發作,冇得救。
回復

格子 發表於 2008-4-21 11:56:33 |顯示全部樓層
   同意.  
特別係大雨後   要盡快蘇水
回復