呼籲領養走失小狗,拯救生命﹗

作者: 遙日 发表于 2013-7-9 09:07:01
2087 11

早前在荃灣撿到黑色小狗一隻,
曾在此發帖看能否幫牠找回主人
但根據花友留言,該小狗很可能是被人遺棄的…
後來參考花友建議,在附近貼了街招,也找朋友上網尋找消息,
而至今也沒有人向狗房查詢領回那隻狗

內容見此帖:
http://hkplants.com/thread-141179-1-1.html

現在小狗已在狗房住了超過四天,
查詢後說大概會再留一星期等獸醫檢查,
檢查後如合適可供領養,但到時沒人領就大概只會死路一條…

現呼籲好心花友領養該小狗,或幫忙看看有沒有朋友想領養
如有人有意領養,請PM我或留言,我會代為聯絡狗房查詢領養事宜

雖知機會渺茫,只想盡點力救回小狗性命,謝謝大家關注﹗

7月9日下午:
已向獸醫查証,小狗已通過檢查,健康良好,適合領養,
並估計牠只有2歲左右
會安排牠等待人領養

當日找到的走失小狗

當日找到的走失小狗

牠很可愛,不想牠被殺死

牠很可愛,不想牠被殺死

希望找到人領養牠

希望找到人領養牠
faylo 發表於 2013-7-9 11:27:09 |顯示全部樓層
痛心痛心痛心痛心痛心
rrr888 發表於 2013-7-12 22:55:33 |顯示全部樓層

唔知尤自可, 知道, 攬上身而又幫唔到佢真係好心痛. 我喺FB打「狗義工」, 都出唔少POST (或CLICK呢條LINK : https://www.facebook.com/search/ ... =0.7352655902504921), 你試吓睇吓盡唔盡到人事.
rrr888 發表於 2013-7-12 23:05:21 |顯示全部樓層
即係講開又講. 我住村屋地方, 附近嘅寵物店成日話畀我知, 啲人除咗遺棄啲病狗之外, 仲會遺棄啲黑狗B女. 咁我又真係發覺呢度十居其九都係養黑狗仔. 係咁就同佢絕育, 領養算啦. 養得黑狗, 多數係辟邪啦. 其實係咪作少啲業至係正確呢? 啲人真係..............唉...............
corina 發表於 2013-7-12 23:41:00 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-7-12 23:05
即係講開又講. 我住村屋地方, 附近嘅寵物店成日話畀我知, 啲人除咗遺棄啲病狗之外, 仲會遺棄啲黑狗B女. 咁 ...

我親戚以前養咗隻黑狗,佢話有鄰居嫌隻狗全黑唔鐘意.

我話一見黑狗就個面全黑的鄰居一樣令人討厭  發表於 2013-7-16 14:52
rrr888 發表於 2013-7-12 23:57:00 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-12 23:41
我親戚以前養咗隻黑狗,佢話有鄰居嫌隻狗全黑唔鐘意.

藉口嘅嘢真係層出不窮呀. 講出口都要過到自己㗎. 養之前又唔諗, 養咗先嚟唔鐘意.
corina 發表於 2013-7-13 08:14:03 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-7-12 23:57
藉口嘅嘢真係層出不窮呀. 講出口都要過到自己㗎. 養之前又唔諗, 養咗先嚟唔鐘意. ...

我親戚好錫隻狗,佢嫁咗老外,有次老外親戚同隻狗撘lift,有個女人講: 'I don't like dog!',老外親戚立即答: 'I don't like you!',個女人嫐到出唔到聲~

i do like 老外親戚  發表於 2013-7-15 15:22
哈哈! 真係自取其辱呀.  發表於 2013-7-13 13:34
victorliu 發表於 2013-7-15 16:45:30 |顯示全部樓層
d人先入為主, 個日同個仔搽左skin cream(佢皮膚乾燥藥用), 有陣女仔的香水味咁, 但d人係唔係都掩鼻, 真係幾乞人憎, 根本只係討厭d小動物而走去做小動作意圖羞辱主人,所以有時撞到d口臭嘅人, 我都會答番佢我夠唔鐘意你d老人屍除
遙日 發表於 2013-7-16 14:50:17 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-7-12 22:55
唔知尤自可, 知道, 攬上身而又幫唔到佢真係好心痛. 我喺FB打「狗義工」, 都出唔少POST (或CLICK呢條LINK :  ...

多謝你咁有心,原來FB上有咁多幫狗狗的人

雖然知道呢D遺棄寵物的故事日日都上演,小狗又不是我找到的
我又係知道左,唔幫下手呼籲就唔安樂囉

最近無再打去狗房問消息了,不過按之前佢地講的安排,
應該會安排佢去一D收容狗的機構等領養,希望佢早日找到好主人

其實如果介意黑狗女,一開始就唔好拎返屋企養啦
養養下唔要佢,等同叫佢去死,真係無陰公

我屋企個仔都係黑仔白腳, 咪一样咁可愛,個身黑到立立另  發表於 2013-7-16 20:44
希望D人唔好在迷信黑狗帶來惡運,我地頭髮夠黑喇,唔通又話烏雲蓋頂要剃曬佢咩~  發表於 2013-7-16 19:46
呢啲悲慘故事時時刻刻都上演呀. 希望佢有好日子啦.  發表於 2013-7-16 15:26
遙日 發表於 2013-7-19 12:17:42 |顯示全部樓層

好消息,而家狗狗已由狗房移送到協助動物的機構LAP

雖然對這機構不熟悉,但有機構收留總比狗房好﹗

以下是該機構的WEBSITE和FACEBOOK,有心人可上去看看:
https://www.facebook.com/pages/L ... harity/153235638563

http://www.lap.org.hk/

P.S:看他們的領養頁,發現原來有這多隻雪橇犬被遺棄…香港根本不適合牠們生活,更要被遺棄,真的太可憐
rrr888 發表於 2013-7-19 19:00:15 |顯示全部樓層
遙日 發表於 2013-7-19 12:17
好消息,而家狗狗已由狗房移送到協助動物的機構LAP

雖然對這機構不熟悉,但有機構收留總比狗房好﹗

太好了. 起碼有個CHANCE畀人領養先吖.

講真嗰句, HK咁多被遺棄動物. 我真係唔認同啲人自家繁殖㗎. 見到啲人同啲貓狗配對, 幾個月後又話自己個仔女做咗MAMMY OR DADDY, 生咗出嚟, 佢肯養哂又話啫, 唔想養哂又問人要唔要. 幾無謂. 人哋鐘楚紅啲貓都係領養啦.

又或喺寵物店買, 啲奸商為咗錢, 入埋哂啲HK唔適合養嘅動物, 買嘅人又自私兼冇腦, 結果造成更多遺棄.