我的番杏幼苗

作者: kayan_l 發表于 2012-8-3 14:57:25
3437 65
kayan_l 發表於 2012-8-29 23:29:44 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2012-8-29 00:30
如你只在晚上開冷氣就不用keep得太濕
在第一次蛻皮前都算幼苗

咁我keep住好似一往做法 保鮮紙無水氣先噴水嚕

你果啲肥嘟嘟好靚呀 我果啲都差不多一個月但係成粒菇咁都唔似你果啲咁嘅

其實幼苗期間夜晚都要keep住覆膜保濕呢?
回復

kayan_l 發表於 2012-8-30 17:02:58 |顯示全部樓層
7點左右太陽伯伯就係响依度

晒到拱嘅色 請問咁嘅色係正常, 定係咪應該摭一摭蔭?
回復

paulpaul 發表於 2012-8-30 17:37:31 |顯示全部樓層
D苗出得8899就不用蓋膜
但要漸進移走
小苗要遮陰
夏天更要通風
回復

paulpaul 發表於 2012-8-30 17:41:43 |顯示全部樓層
可以在窗戶貼一張白色紙遮擋直射陽光
回復

kayan_l 發表於 2012-8-30 22:46:30 來自手機 |顯示全部樓層
明白 thx!
回復

kayan_l 發表於 2012-8-30 23:50:16 來自手機 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2012-8-30 17:37
D苗出得8899就不用蓋膜
但要漸進移走
小苗要遮陰

我今朝試左用張白紙黎摭蔭 但好似太暗 仲暗之前paulpaul話唔夠光開始徒長果個位 所以我用左啲布黎試 其實要摭蔭摭到咩程度??? 可唔可以俾小小意見? 又或者我可以點分辦到點為之晒傷?

太陽伯伯响依度

無摭光

用白紙 (最唔通風 最暗)

用黑細網布 (通風 但只摭到小小)

用黑半透明紗布 (通風 光度係2者之間)

用黑細網布蓋頂 (通風唔知 但太陽伯伯响頂都摭到)
回復

paulpaul 發表於 2012-8-31 17:39:08 |顯示全部樓層
小苗夏天大約遮光30%
近日多雲又有煙霞
可以透光d
回復

paulpaul 發表於 2012-8-31 17:41:38 |顯示全部樓層
小苗大量變紅就係曬傷
變紅會減慢生長速度
回復

kayan_l 發表於 2012-8-31 23:33:46 來自手機 |顯示全部樓層
明白 唔該晒
我會每日留意小苗變化

不過日日睇覺得佢地無大過 但攞返幾日前啲相黎睇 原來係有大到 等我仲以為佢地好似之前種果啲咁定左型 嘻嘻

加油...  發表於 2012-8-31 23:48
回復

kayan_l 發表於 2012-9-3 12:11:07 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2012-8-31 17:41
小苗大量變紅就係曬傷
變紅會減慢生長速度

我見你果張相 好多都變紅左嘅 係品種問題定係點呀???

我果啲都一個月啦 唔知係咪太晒同埋太熱 所以近期好似生得好慢 慢到好似無大過咁
284788_10151048954756634_325798835_n.jpg 423891_10151048955076634_2017413772_n.jpg
574551_10151048956331634_1070177840_n.jpg 376588_10151048956211634_603354517_n.jpg

其實如果唔可以太晒 其實我搬返去原位(向東北 有陽光 但係無直射光 所以無咁熱) 係咪會好啲呢?
回復

paulpaul 發表於 2012-9-3 12:55:37 |顯示全部樓層
過左頭一個月就會大得冇咁明顯
睇黎你d苗都生得唔錯
立左秋開始冇咁熱
亦應漸漸增加光照
放呢度同做少少遮陰吧!
回復

paulpaul 發表於 2012-9-3 12:59:03 |顯示全部樓層
我相中係兩個品種苗
同埋有少少曬過龍
回復

kayan_l 發表於 2012-9-11 18:21:45 |顯示全部樓層
9月4日-"近"照

296606_10151050804566634_285160095_n.jpg 207995_10151050801771634_1457320244_n.jpg 316779_10151050800626634_138593810_n.jpg 376590_10151050803391634_417942718_n.jpg 538563_10151050802121634_832250419_n.jpg 377695_10151050803726634_946023073_n.jpg
回復

kayan_l 發表於 2012-9-18 15:13:23 |顯示全部樓層
只係無返屋企4日 佢地就.........
啲泥乾到爆 仲要俾太陽伯伯晒到 一粒白左 好多粒巢晒皮 仲有好多粒乾左 真係死傷慘重
218014_10151066054226634_28007670_n.jpg 308101_10151066053931634_952620507_n.jpg
回復

snakesnake 發表於 2012-9-20 15:27:44 |顯示全部樓層
想問下CHING 0的種子係邊度賣? 淘寶定係香港有得賣呢? 我都想試下由種子開始
回復

conlands 發表於 2012-9-20 17:35:21 |顯示全部樓層
不錯啊,几好
回復

kayan_l 發表於 2012-9-20 18:00:18 |顯示全部樓層
snakesnake 發表於 2012-9-20 15:27
想問下CHING 0的種子係邊度賣? 淘寶定係香港有得賣呢? 我都想試下由種子開始  ...

响淘宝買架 不過幫襯專賣肉肉嘅店好啲 依次播依啲果間應該係假種子 因為我買嘅係枝干番杏 碧光環 同火星兔子等等 番杏科種子 但睇小苗樣就似平價幾倍嘅普通石頭

再唔係你可以 上一啲大陸多肉論壇 果度都有人分享同出售 同埋論壇上買感覺上真確性大啲
回復

kayan_l 發表於 2012-9-20 18:05:42 |顯示全部樓層
保水後 第三晚就已經漲返晒
1.jpg 2.jpg

Good!  發表於 2012-9-21 11:32
回復

snakesnake 發表於 2012-9-20 23:45:22 |顯示全部樓層
kayan_l 發表於 2012-9-20 18:00
响淘宝買架 不過幫襯專賣肉肉嘅店好啲 依次播依啲果間應該係假種子 因為我買嘅係枝干番杏 碧光環 同火星 ...

THX REPLY , 咁有冇0的大陸fourm 推介, 同埋唔知可唔可以pm 話我知, 邊間淘寶店咁冇良心賣假野 ... many many thx
回復

kayan_l 發表於 2012-9-21 10:58:01 |顯示全部樓層
已經PM你 我第一次就係同啲咩花種子都有得賣嘅淘店買 所以賴野啦

不過都叫做係番杏種子 但唔係我要買果啲款姐
回復