2012/13年播種 現已變

作者: kayan_l 發表于 2014-11-25 17:41:56
853 6

播完一大堆 送左啲俾人 又餵左啲雀仔 留低陪我嘅 上年將佢地入晒四個盆 由於NO到亂晒 亂落水嘅情況下 佢地打晒大交
20141023-04.jpg 20141023-03.jpg 20141023-02.jpg 20141023-01.jpg

今年10月尾幫佢地執一執返啲位

前插手多落左小小咖啡渣响泥面試下係咪真係可以做肥料 點知............ 唔知係咖啡渣問題 定換盆關系有幾個小朋友白白輕生左(右上角兩粒爛左嘅PP) 即刻起過晒換過啲植料

今日........ 又有兩個小朋友爛腳

本來彭湃嘅枝干 唔知係咪俾啲咖啡渣燒到變左...........
20141119_003545.jpg 20141119_003702.jpg

請問我係咪應該一滴水都唔好俾 等佢地抖下先???? 我應點做 請賜教

P.S. 依間屋無一位置有直射光 佢地宜家只靠每日照8個鐘紅藍燈渡日
shin_angyo 發表於 2014-11-25 21:38:10 |顯示全部樓層
很多也徒長,祝你快點種番好。
回復

ckkuen 發表於 2014-11-25 21:56:04 |顯示全部樓層
....1,用錯盆,唔通風、冇底孔 2,生石花要強光,比微量水就ok 3,好似種得大密
回復

orik 發表於 2014-11-25 22:02:21 |顯示全部樓層

番杏科嘅枝幹番杏,一樣要多曬少水但又怕熱。
睇其他生石花推斷,唔夠光係主因,跟住見玻璃杯…
回復

BluePrincess 發表於 2014-11-26 00:58:33 |顯示全部樓層
咖啡渣要發左酵先可以做肥料架...
回復

puni3577 發表於 2014-11-26 12:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
換泥啦,你幾種唔同屬放埋一齊,好難打理。
回復

kayan_l 發表於 2014-11-27 00:19:06 來自手機 |顯示全部樓層
其實已經將佢地分開左 新屋無陽光 只可靠燈渡日 除左落過咖啡渣嗰啲被燒 其他都無乜問題仲大個左好多 徒長應該係我之前因為撈亂晒黎種夏天無斷水
咁啲pp係咪就算巢晒皮都唔好再俾水 直至再脫皮後先開始再落水
唔該各位
回復