我的番杏幼苗

作者: kayan_l 發表于 2012-8-3 14:57:25
3439 65
kayan_l 發表於 2012-8-21 17:43:33 |顯示全部樓層
其實我唔係好明點為之半蔭晒 我依兩盆野係放响"槍"台架 姐係普通陽光唔係好殘眼好熱果啲

如果要好殘眼果啲又只可以放去房嘅"槍"台 不過我又怕DIRTY

總括黎講 其實我屋企係咪唔係好適合種多肉呢?
回復

kayan_l 發表於 2012-8-23 12:47:04 |顯示全部樓層
放响向東嘅"槍"台 係咪起碼要咁光??

咁就差唔多  發表於 2012-8-23 13:19
回復

kayan_l 發表於 2012-8-23 13:41:14 |顯示全部樓層
thx paulpaul
回復

kayan_l 發表於 2012-8-24 10:49:57 |顯示全部樓層

想問下佢地變左高腳7 之後係咪一路生都只會好似宜家咁離晒地??? 請我洗唔洗加返啲蛭石响面頂實佢地呢?

回復

kayan_l 發表於 2012-8-26 00:58:09 來自手機 |顯示全部樓層
由8月2播種到宜家都無淋過水 宜家早上打開保鮮紙晒太陽 夜晚瞓教時間又涼冷氣 泥睇落已乾 我响個透明兜底加左2mm加左剎菌精嘅水 跟住成盒幫返保鮮紙 加水夠唔夠? 定唔好加水尤得啲泥乾呢? 如果加 我個方法啱唔啱 定係應該用水壺係咁2噴下個面就得?

唔識控水 請指教 唔該唔該
回復

kayan_l 發表於 2012-8-27 14:25:47 |顯示全部樓層
多謝paulpaul指導 搬左入房晒左幾日 即刻見紅

有粒仲出野添

終於忍唔住將佢地撩返晒起身
290596_10151035653271634_873395555_o.jpg 621699_10151035654121634_1724366830_o.jpg

宜家咁樣 其實我洗唔洗加返啲蛭石响面撐一撐佢地

今日開始要每日影相mark住有幾多粒 因為撩果陣我見啲泥乾左 所以加左小小水 唔知今次會唔會唔係俾我撩死就沒死呢!

同埋想問各位 番杏係咪定時要噴下防虫劑? 如果係想問下大約幾耐要噴一次? 唔該
回復

mingfunming 發表於 2012-8-27 14:35:45 |顯示全部樓層
發得好靚...
回復

kayan_l 發表於 2012-8-28 00:13:38 來自手機 |顯示全部樓層
多謝ming
回復

kayan_l 發表於 2012-8-28 01:28:32 |顯示全部樓層
@ming 想問下洗唔洗每星期响面噴小小水? 或者加小小水响底保濕? 同埋洗唔洗舖啲蛭石响面頂實啲笌仔
回復

paulpaul 發表於 2012-8-28 11:38:11 |顯示全部樓層
紅色小心係囇過龍
如你種室內,幼苗可以多水少少都得
有時間冇野做就用侄石傍住跌低既幼苗
回復

paulpaul 發表於 2012-8-28 11:43:13 |顯示全部樓層
透明膜可以慢慢揭走
先掀起一角,幾日後再掀一半,最後成塊拎走
你全日開冷氣?咁每日早晚噴少量水霧
約10日浸盤10秒
回復

kayan_l 發表於 2012-8-28 16:11:38 來自手機 |顯示全部樓層
已播種26日
尋日我再研究過 我間房個窗台每朝大約七點左右就見到太陽伯伯 直頭係望到個太陽 唔知咁算問算直射
大約九點開窗開風扇保鮮紙全開晒太陽
大約黃昏七點左右開始開冷氣
大約夜晚九點左右封返保鮮紙

正常每日都重覆咁做 除非出左街

我宜家係每朝留意保鮮紙有無水氣 無水氣就夜晚加大約2mm水浸盆 水中加微量抗菌精

見到泥面乾咁我就會用牙簽試下泥濕 如果差不多乾晒 咁我就會用個尖咀嘅樽响盆角插入揼小小水入泥嘅中下層
如果啲泥唔係太乾咁就會傍晚時份噴小小水响泥面 (每次水都會加微量抗菌劑)

除左夜晚會有冷氣 其實同種响露台差不多 咁我都可以照你方法做
定係keep住我自己咁做比較好呢?
回復

kayan_l 發表於 2012-8-28 20:13:00 來自手機 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2012-8-28 11:38
紅色小心係囇過龍
如你種室內,幼苗可以多水少少都得
有時間冇野做就用侄石傍住跌低既幼苗 ...

唔好意思 想請教一下點分辨係唔係晒過龍呢?

要等到幼苗燶死先知 定係有咩表面特徵顯示啲幼苗係晒過龍?

同埋係咪直至成左型先算過左幼苗期? 定係種到一定時間就已經過左幼苗期?

咁多問題真係打搞晒 嘻嘻
回復

mingfunming 發表於 2012-8-28 20:49:37 |顯示全部樓層
kayan_l 發表於 2012-8-28 16:11
已播種26日
尋日我再研究過 我間房個窗台每朝大約七點左右就見到太陽伯伯 直頭係望到個太陽 唔知咁算問算 ...

由七時起, 晒到幾點?
回復

kayan_l 發表於 2012-8-28 22:28:17 |顯示全部樓層
宜家夏天 5點幾我感覺開始光 6點左右就好似一般窗口入屋果啲白光咁 如果係見到太陽伯伯果種爛眼橙黄色光 大約由7點左右去到10-11點(要星期六放假先求證到) 打後就窗口入屋果啲白光 直至6點左右太陽落山就開始暗

*盆栽就放响我床頭則邊嘅窗台 所以我地嘅光照應該係一樣 我今朝7:15瞓响床度打開窗簾 一望出窗就見到成個太陽伯伯响我嘅東南面 我係人就覺得好晒 好燦眼 但我唔知植物又點睇

有好幾粒宜家晒到好似啡啡地色 係咪姐係燶左 要摭一摭蔭?

個光照實在太難捉摸 完全捉摸唔到佢地要幾光
回復

kayan_l 發表於 2012-8-28 22:49:44 |顯示全部樓層
補充小小 太陽伯伯個座响:
以我對腳為東面 頭為西面計 咁七點左右太陽就响我嘅東南面

我表達能力比較差 希望你地明我講咩 估到個日光浴位大約有幾光

因為實在都唔知點形容

其實各位師兄有無啲相係你地種緊嘅現場環境 等我可以比較下?又或者憑各位經驗點可以從外觀分辨到個環境有問題?例如 唔夠光會徒長 過光又會點樣? 因為網上搵唔到有關資料 希望各位分亨一下心得

其實我一直都有睇你地嘅post 不過都唔係好明點先為之合適嘅光度
回復

mingfunming 發表於 2012-8-28 22:51:51 |顯示全部樓層
有太陽照已ok, 只是控制日照時間, 過長就恐怕會晒傷, 因為它還是幼苗
回復

kayan_l 發表於 2012-8-28 23:32:14 來自手機 |顯示全部樓層
哦 咁尤得佢地繼續做試驗品 晒死先算 地方淺窄都顧唔到咁多 搵到個位黎晒已經好好彩 哈哈
回復

paulpaul 發表於 2012-8-29 00:30:26 |顯示全部樓層
如你只在晚上開冷氣就不用keep得太濕
在第一次蛻皮前都算幼苗
回復

paulpaul 發表於 2012-8-29 00:41:05 |顯示全部樓層
我的一月苗

回復