埋黎睇! 埋黎揀!

作者: ハマナス 發表于 2008-4-16 12:37:09
4333 53
jellyfishy 發表於 2008-4-16 14:37:32 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 12:56 發表

我星期五會去睇燈, 我問過花x個老闆, 佢話用一支紅外線燈加一支白燈, 點知佢又話香港冇紅外線燈
跟住佢又話用紫外光燈加白燈就得, 我再問佢用幾watt燈, 佢話去魚街買o個d就得。但我search過有話唔知要用咩watt ...

去深水埗買Philips T-5 管, 很多av花友都用這個的. 不用紫外光燈啦, 家用的話對人體唔係幾好.
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:37:38 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-16 14:31 發表

實x我都睇過,有不锈鋼,不過唔係我想要既size

實胃有冇包膠(我幅圖)o個d?
你想要咩size?
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:39:45 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-16 14:37 發表

去深水埗買Philips T-5 管, 很多av花友都用這個的. 不用紫外光燈啦, 家用的話對人體唔係幾好.

深水埗邊樹有得賣?
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-16 14:40:01 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 14:37 發表

你想要咩size?

有呀, 我都係用實胃的.
你可能還要諗埋夏天的通風問題.
我記得Kong姐都係用燈照種 av的, detail 的東西你可以問佢架.
回復

heiheimama 發表於 2008-4-16 14:40:29 |顯示全部樓層
其實白籃唔一定要去大型連鎖店,街市較大的家品店都會有.~
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-16 14:40:31 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 14:39 發表

深水埗邊樹有得賣?

鴨記... 唔... 你個另一半應該會好熟的.
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-16 14:41:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-16 14:40 發表
其實白藍唔一定要去大型連鎖店,街市較大的家品店都會有.~

此言甚是, 幫襯多d小店可以減少大店和連鎖店的攏斷問題.
回復

Fonica 發表於 2008-4-16 14:42:06 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 14:37 發表

你想要咩size?

實x唔覺眼有包左膠嗰d喎.
其實我都有好多個,不過都係唔夠擺.我那些多數可以放兩個盆乍,我想要妳現有既size,可以放3個盆.
回復

heiheimama 發表於 2008-4-16 14:45:19 |顯示全部樓層
oh,我望下自己個花場,至記得西環吉x島十蚊店有wo,三個星期前買.~
回復

Fonica 發表於 2008-4-16 14:46:17 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-16 14:40 發表

好多地方都比我掃暈啦...我已經見就買,但係都唔夠囉
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:46:52 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-16 14:40 發表

有呀, 我都係用實胃的.
你可能還要諗埋夏天的通風問題.
我記得Kong姐都係用燈照種 av的, detail 的東西你可以問佢架.

thanks! 明天去買。
通風問題應該不大, 我家冬暖夏涼, 如果冇開冷氣咪開風扇比佢
kong姐是誰?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-16 14:48:11 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 14:46 發表

thanks! 明天去買。
通風問題應該不大, 我家冬暖夏涼, 如果冇開冷氣咪開風扇比佢
kong姐是誰?

kong姐,係我們園藝館高手中既高手,呢度冇人未受過佢恩惠的!~
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:50:11 |顯示全部樓層

我睇過就近o個d家品店, 都係得銀色咋, 包咗膠o個d好少地方有得賣
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:52:23 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-16 14:41 發表

此言甚是, 幫襯多d小店可以減少大店和連鎖店的攏斷問題.

係呀! 小店仲平吉g島1蚊添, 可惜佢冇白籃
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-16 14:54:55 |顯示全部樓層
水母兩年前都這兒問過裝風扇問題.
如果可以把類似post 如種花物料傢俬放在閒時娛樂區的園藝版報料, 咁日後大家查資料時就會方便d. ~
希望快d執好個園藝區, 咁就大家都方便喇~
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:59:01 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-16 14:42 發表

實x唔覺眼有包左膠嗰d喎.
其實我都有好多個,不過都係唔夠擺.我那些多數可以放兩個盆乍,我想要妳現有既size,可以放3個盆.

包左膠嗰d真係好難搵...
我係荃灣間吉g島買, 不過已經比我掃晒
放得兩盆又真係好似細咗d喎!?
其實我想買長d, 放到4盆就fit晒我個架
回復

heiheimama 發表於 2008-4-16 15:03:50 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-16 14:54 發表
水母兩年前都這兒問過裝風扇問題.
如果可以把類似post 如種花物料傢俬放在閒時娛樂區的園藝版報料, 咁日後大家查資料時就會方便d. ~
希望快d執好個園藝區, 咁就大家都方便喇~ ...

其實我覺得部份花友不習慣search左舊post至問問題,一些問題例如:點用hi-fresh,用水定泥插葉好,發叔花場係邊,點樣裝光管,等等,都唔知已經討論過幾多次.或者花友可以試試先查舊post,沒有答案才出新帖,答題者就唔駛答完又答...
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 15:04:12 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-16 14:48 發表

kong姐,係我們園藝館高手中既高手,呢度冇人未受過佢恩惠的!~

謝謝希媽解答
係呢!? 點解我睇唔到你個頭像嘅?
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-16 15:05:23 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 15:04 發表

謝謝希媽解答
係呢!? 點解我睇唔到你個頭像嘅?

yi... 係喎, 今早仲見到兩這小動物同水母 say hi 架~
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-16 15:06:37 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-16 15:03 發表

其實我覺得部份花友不習慣search左舊post至問問題,一些問題例如:點用hi-fresh,用水定泥插葉好,發叔花場係邊,點樣裝光管,等等,都唔知已經討論過幾多次.或者花友可以試試先查舊post,沒有答案才出新帖,答題者就唔駛答完又答... ...

此言甚是, 應該要同 minmin講聲係總版面加個 note, 請各位新手 search 左舊 post先再問野也可以呀~
回復