埋黎睇! 埋黎揀!

作者: ハマナス 發表于 2008-4-16 12:37:09
4323 53
我新整嘅av專用花架, 仲有好多未上架, 因為d白色兜兜好難買, 攪到好疏落

希媽, 見唔見到你d仔女, 係中間o個兩層呀! 不過有一塊葉寄到黎時已經透晒, 而且支莖軟lai lai, 不過我都照插, 博一博, 希望起死回生!  

heiheimama 發表於 2008-4-16 12:40:22 |顯示全部樓層
好整齊呀!記住要加燈wo!
回復

dogo 發表於 2008-4-16 12:42:21 |顯示全部樓層
看來幾好呀,利用空間,但想問問光照方面怎處理呢?
回復

Fonica 發表於 2008-4-16 12:51:03 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 12:37 發表
我新整嘅av專用花架, 仲有好多未上架, 因為d白色兜兜好難買, 攪到好疏落

希媽, 見唔見到你d仔女, 係中間o個兩層呀! 不過有一塊葉 ...

係呀,我都周圍搵緊d白色兜兜呀,真係好難買
回復

fannychan922 發表於 2008-4-16 12:52:56 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-16 12:51 發表

我昨天在花寶見到呀!膠的質地都唔錯架,你快d去看看啦!
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 12:56:35 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-16 12:40 發表
好整齊呀!記住要加燈wo!

我星期五會去睇燈, 我問過花x個老闆, 佢話用一支紅外線燈加一支白燈, 點知佢又話香港冇紅外線燈
跟住佢又話用紫外光燈加白燈就得, 我再問佢用幾watt燈, 佢話去魚街買o個d就得。但我search過有話唔知要用咩watt數嘅燈, 到底,要用咩燈? 好煩呀!
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 13:00:13 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-4-16 12:42 發表
看來幾好呀,利用空間,但想問問光照方面怎處理呢?

多謝讚賞!
我都煩緊d燈嘅問題, 再搜尋下d資料先
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 13:05:55 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-16 12:51 發表

通常出面都係得銀色嘅兜兜, 吉g島又長期唔入貨, 唉! 唔知幾時先可以一家團聚...
回復

dogo 發表於 2008-4-16 13:07:51 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 12:56 發表

我星期五會去睇燈, 我問過花x個老闆, 佢話用一支紅外線燈加一支白燈, 點知佢又話香港冇紅外線燈
跟住佢又話用紫外光燈加白燈就得, 我再問佢用幾watt燈, 佢話去魚街買o個d就得。但我search過有話唔知要用咩watt ...

我諗首先你要想清楚怎樣安裝(位置),才可平均每盆都有光線,怎至看看要不要分幾層裝。
要買給植物用的光管,花墟有間專買蘭花的有售,我現在都用緊來種洋蘭。
不過如果你只是種AV應該用普通光管已可以了,我現在用緊普通T5管。
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 13:16:55 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-4-16 13:07 發表

我諗首先你要想清楚怎樣安裝(位置),才可平均每盆都有光線,怎至看看要不要分幾層裝。
要買給植物用的光管,花墟有間專買蘭花的有售,我現在都用緊來種洋蘭。
不過如果你只是種AV應該用普通光管已可以了,我現在用緊普通T5管 ...

多謝你嘅意見! 可唔可以pm我o個間專買蘭花嘅鋪頭資料?
我諗住裝係條橫樑到咋! 上面幾層都應該照到, 下層放d唔須要太光o個d應該無問題呱!?
回復

markc 發表於 2008-4-16 13:17:03 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 12:56 發表

跟住佢又話用紫外光燈加白燈就得, 我再問佢用幾watt燈, 佢話去魚街買o個d就得。但我search過有話唔知要用咩watt ...

咁咪用燈膽囖。
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 13:21:17 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-4-16 13:17 發表

咁咪用燈膽囖。

用燈膽得咩!? 用咩燈膽?
回復

agnespoon 發表於 2008-4-16 14:14:30 |顯示全部樓層
第二張相真係有居高臨下既感覺, 如果你掛晒D籃放晒D花上去, 可能仲壯觀.
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:21:16 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-16 14:14 發表
第二張相真係有居高臨下既感覺, 如果你掛晒D籃放晒D花上去, 可能仲壯觀.

係喎! 應該叫籃喎! 我叫咗佢做兜兜, d白色嘅籃好難買呀
回復

agnespoon 發表於 2008-4-16 14:24:55 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 14:21 發表

係喎! 應該叫籃喎! 我叫咗佢做兜兜, d白色嘅籃好難買呀

你有冇去實惠睇下呀?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-16 14:27:30 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 13:21 發表

用燈膽得咩!? 用咩燈膽?

我好唔專業地用11w慳電膽,都work wo.
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:29:12 |顯示全部樓層
係喎! 我淨係諗到吉g島, 日x城同雜貨店咋, 完全唔記得咗仲有間實胃添, 明天去睇睇。
回復

Fonica 發表於 2008-4-16 14:31:10 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-16 14:29 發表
係喎! 我淨係諗到吉g島, 日x城同雜貨店咋, 完全唔記得咗仲有間實胃添, 明天去睇睇。

實x我都睇過,有不锈鋼,不過唔係我想要既size
回復

ハマナス 發表於 2008-4-16 14:35:38 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-16 14:27 發表

我好唔專業地用11w慳電膽,都work wo.

係就好喇!
而家收集左咁多意見, 好似用慳電膽最方便
等我今晚問吓我家大師傅幾時得閒幫我攪攪佢先
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-16 14:35:43 |顯示全部樓層

我見過實惠和日本城都有得賣.
回復

123下一頁