花朋貓友吹水幫 (係吳係貓友都歡迎架)

關閉 [複製鏈接]
作者: 土豆貓 發表于 2012-7-13 11:47:08
527903 23879
malike 發表於 2012-11-30 09:42:21 |顯示全部樓層

咁陰陰濕濕...

不如今朝一早一齊來個白日夢之旅, 去片...

等我地一齊慢慢行去前面的古堡吃個自助早餐呀! 我已經訂好枱喇!

午安  發表於 2012-11-30 15:45
嘩~~ 好靚吖~~~  發表於 2012-11-30 10:56
自助早餐,我唔客气喇!  發表於 2012-11-30 10:04
呢個夢可唔可以唔醒吖!~~~  發表於 2012-11-30 09:58
嘩~~ 好靚吖~~~ 有冇點心揀架?  發表於 2012-11-30 09:57
回復

ahhung68 發表於 2012-11-30 10:05:44 |顯示全部樓層
早晨   搵粒愛の綠寶石來襯托古堡夢   

午安  發表於 2012-11-30 15:46
幫主早晨!  發表於 2012-11-30 11:01
早晨呀!小小小deedee  發表於 2012-11-30 10:57
早晨  發表於 2012-11-30 10:45
幫主綠色吳利你架, 等我幫你啃左佢啦  發表於 2012-11-30 10:28

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-11-30 10:18:41 |顯示全部樓層
malike  鑽石最靚嘅係紅鑽, 有冇人有呀?   
malike  嘩~ 好靚吖! 靚女叫乜名?

呢盆係A53 Emerald Love   假鑽就有

RIO  靚靚, 我都曾經有棵, 不過係斑葉架~  
我諗你係講c68啦

DORA  幫主早晨!幫主好多靚花喎!  
上次調節心靈時買架

小野貓  早晨~幫主~  
早晨野貓

土豆貓 幫主去我去... <--- 幫主會長去我才去!  發表於 2012-11-30 12:53
rio妹:你係咪講c59?我都有呀!http://hkplants.com/home.php?mod=space&uid=68692&do=album&picid=197605  發表於 2012-11-30 11:34
上次調節心靈時買架 ------> 下次派靚花咪唔洗調節囉 XDD  發表於 2012-11-30 10:59
回復

malike 發表於 2012-11-30 10:27:45 |顯示全部樓層
ahhung68: 上次調節心靈時買架

受咗咩打擊? 香吻派唔出呀?

幫主香吻滯銷呀!  發表於 2012-11-30 11:32
個個帶口罩.... ^^"  發表於 2012-11-30 10:57
回復

劍狼 發表於 2012-11-30 10:43:26 |顯示全部樓層
各位早晨呀 !

午安  發表於 2012-11-30 15:49
早晨  發表於 2012-11-30 12:02
早晨!  發表於 2012-11-30 10:59
早晨!  發表於 2012-11-30 10:57
早晨  發表於 2012-11-30 10:46
回復

Sergio 發表於 2012-11-30 10:53:30 |顯示全部樓層
早晨呀!

晚上好的耶~~  發表於 2012-11-30 18:04
午安  發表於 2012-11-30 15:50
午安開心CEO  發表於 2012-11-30 12:33
早晨CEO  發表於 2012-11-30 12:01
早晨  發表於 2012-11-30 11:11
回復

Sergio 發表於 2012-11-30 11:06:16 |顯示全部樓層

可能昨晚個個都忙緊留意唔到, 等我又再出過先.  幫主你話過會比面貓女郎會去咖!  快D報名啦.  另外, 會長你也要支持下我地個小妹妹熊太媽呀!

花朋貓友吹水幫BBQ聚會現已接受報名啦!  大家有興趣便埋來報名啦!  請到以下帖報名.  
(由於熊太媽抱恙在身.  交由我代筆通知大家!)

http://hkplants.com/thread-127236-1-1.html <-----請到依個帖報名呀!

地點: 荔枝角九華徑吉吉燒
地址:美孚荔景山路道九華徑新村牌坊
網址: http://www.afarm.hk/main.html
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=81312

日期: 大家自由選擇, 正確舉行日期取決於人數最多報名為原則
        15/12/2012 (星期六)
        05/01/2013 (星期六)
        12/01/2013 (星期六)

時間: 暫定下午2:00 開始

幫主去我去...  發表於 2012-11-30 12:35
回復

小野貓 發表於 2012-11-30 11:38:49 |顯示全部樓層
喵~
早晨~又到星期五~
Happy~

我要ot吖 >.<~~~~~~~~~~~~~~  發表於 2012-11-30 18:06
午安  發表於 2012-11-30 15:51
午安  發表於 2012-11-30 14:31
午安貓女...  發表於 2012-11-30 12:34
早晨猫猫  發表於 2012-11-30 12:02
回復

RIO 發表於 2012-11-30 12:20:03 |顯示全部樓層
我諗你係講c68啦

purplestar  rio妹:你係咪講c59?我都有呀!http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=197605  發表於 半小時前

幫主, 星妹,
我都唔係好記得no喇, 估係c68
佢既遺照

好多花友都喜歡這品種啦 ~~~  發表於 2012-11-30 18:08
好幾個品種都好似樣呀!唔識分!>.<  發表於 2012-11-30 12:23
回復

fafa18b 發表於 2012-11-30 13:09:34 |顯示全部樓層

啱啱開工...小的係各位大大享受美味既午餐時同各位講句''午安''呀!

花花晚上好~~  發表於 2012-11-30 18:09
午安  發表於 2012-11-30 15:53
午安花花  發表於 2012-11-30 14:46
午安  發表於 2012-11-30 14:36
回復

siuhamster 發表於 2012-11-30 13:26:52 |顯示全部樓層

hello~
睇左醫生,食左藥休息左一日,情況都係咁上下
不過都係要上黎蒲一蒲頭
因為呢~~~~~~我要!!!!

呼籲大家多多支持小妹搞既bbq活動
大家就一齊過個熱辣辣既聖誕,聚一聚燒雞翼
報名就去呢度:
http://hkplants.com/thread-127236-1-1.html
如果有禮物想拎出黎同大家抽獎,開心下既就去呢度:
http://hkplants.com/thread-127158-1-1.html

最後多謝Sergio同小野貓幫忙出post
我休息先啦...88

午安  發表於 2012-11-30 15:54
快 D 好番!  發表於 2012-11-30 15:03
休息多D快啲好番  發表於 2012-11-30 14:36
休息好快啲好  發表於 2012-11-30 14:32
多d休息丫~  發表於 2012-11-30 13:46

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2012-11-30 14:40:12 |顯示全部樓層
各位午安!

求先去買煩死林, 慢寧開價$27.8(原價29.8), 行多兩步的潮洲怒漢藥店賣$11.  差價大到離譜!

煩死林~~~~~~俾你笑c~  發表於 2012-11-30 18:11
差咁遠o既~  發表於 2012-11-30 15:59
午安  發表於 2012-11-30 15:55
好在你醒咋!  發表於 2012-11-30 14:46
回復

malike 發表於 2012-11-30 15:15:15 |顯示全部樓層

屁之透視!

你知唔知一日放幾多個屁先算健康呢?

中醫專家揭示,正常情況下,人一日放屁嘅正常值係唔超過10個,如放屁次數過多,有可能係出現咗消化不良、胃炎、腸炎,胃腸道功能紊亂等疾病。

放屁太臭小心腸炎和腸癌

一般嘅屁係唔會特別臭嘅。而屁之所以會臭,其中所含嘅硫化氫就係「罪魁禍首」!如果唔係因為食咗大蒜、洋蔥、韭菜等含有刺激性氣味嘅食物,或攝入過多肉食而引致放出奇臭無比嘅屁,咁您就要注意啦!可能係一啲腸道炎症或胃腸功能障礙而引起。另外,放臭屁都係腸癌嘅一大症狀!

所以,如果大家身邊有人放屁,千祈唔好「咦」咗人先呀,不妨關心一下佢哋嘅身體健康啦~

Have a Happy Friday!

十分有用的健康知識 ~  發表於 2012-11-30 18:12
ha~~ 原來如此! Happy Fridya too!  發表於 2012-11-30 15:49

評分

查看全部評分

回復

Dreamer 發表於 2012-11-30 15:30:00 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2012-11-30 12:20
我諗你係講c68啦

purplestar  rio妹:你係咪講c59?我都有呀!http://hkplants.com/home.php?mod=space&uid= ...

RIO 妹,我估你那株是「冰封之時」

其實單看花,以下幾款花很相似,相對葉卻有明顯不同之處呢!
曾在舊帖看過,G大描述 C68 與 C59 花十分相似,分別主要在於葉片~
找來近期描述C68 與 C59 花分別之帖子,請留意#2

http://hkplants.com/forum.php?mo ... ight=c59&page=1

A53 Emerald Love
Semidouble creamy white/wide green edge. Dark green, wavy/red back. Standard.
半重瓣,奶油白色鑲寬綠邊的花。深綠色波浪形的葉,紅色的葉被。標準型。

C68 Frozen In Time
Single white sticktite cupped green and white fantasy, darker green edge. Variegated medium green and white. Standard.
單瓣不掉落的杯狀花,白色有綠色跟白色噴點,深綠色鑲邊。中綠色和白色組合的斑葉。標準型。

381 Ma’s Frog Land
Semidouble white star/green edge. Variegated light-medium green and white, pointed. Standard.
半重瓣白色星形花,綠色鑲邊。亮到中綠色和白色組合成的尖型斑葉。標準型。

** 經猩猩妹一提,還有C59也是類同
C59 Frosty Frolic
Semidouble lavender cupped pansy/green-white fantasy, wide dark green edge. Variegated medium green and white, quilted. Standard
半重瓣的杯狀菫型花,淡紫色鑲著寬的深綠色。中綠色和白色組合的斑葉葉面凹凸。標準型。

RIO  勁啊, 果然係高手, 資料詳盡~
你仲勁~~~閃電咁快

saolan  二位都系前輩+高手
其實用心觀察,花形也有很不同的特質

土豆貓  RIO 同 DREAMER 都係我既偶像丫...
ahhung68  RIO 同 DREAMER 都係我既偶像丫... x 2

老玩童變左玩偶

purplestar  勁呀!dreamer果然好鐘意綠色花,所以特別有研究!
我喜歡綠色花,更喜歡特別的花型,感覺較有性恪

謝謝 RIO 妹,靚靚會長,大雄幫主打賞~color]

勁呀!dreamer果然好鐘意綠色花,所以特別有研究!:D  發表於 2012-11-30 18:37
RIO 同 DREAMER 都係我既偶像丫... x 2  發表於 2012-11-30 18:12
RIO 同 DREAMER 都係我既偶像丫...  發表於 2012-11-30 16:38
二位都系前輩+高手  發表於 2012-11-30 16:01
RIO
勁啊, 果然係高手, 資料詳盡~  發表於 2012-11-30 15:31

評分

查看全部評分

回復

jose666 發表於 2012-11-30 17:16:11 |顯示全部樓層
落雨C濕, 大家去哂邊???

我o緊t, 邊度都去唔到吖~~  發表於 2012-11-30 18:13
回復

jose666 發表於 2012-11-30 17:27:57 |顯示全部樓層

羽絨哀歌 活剝鵝毛血淋淋
翼腳被扯斷 縫傷口不麻醉
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121130/18085125

羽絨,穿上讓人暖意洋溢,但可知道這份溫暖,其實是白鵝、灰鵝活生生任人「凌遲式」在身上拔呀拔,一撮一撮為人類換來的?關注動物團體Four Paws本月考察發現,羽絨行業經外界多年炮轟卻依舊殘酷,而且變本加厲。東歐不少農場為提高羽絨品質,採用活生生拔毛手法,粗暴地拔去鵝隻的頸胸前最輕最細軟的羽毛,任由牠們傷痕纍纍流血,若傷口太大,竟不用麻醉劑直接用針線縫合,殘酷得令人心寒。

近年冬季潮興羽絨,但型格羽絨走在潮流最前,人性卻在悄悄在倒退。別以為羽絨一定是在鴨鵝屠宰後才採摘,原來超輕超柔軟的優質羽絨,必須在活鵝的頸、胸、腹活剝,鵝背和鵝翼也嫌太長太重,這類羽絨動輒每公斤賣22鎊(273港元)。已屠宰的鴨鵝羽絨則會大貶值,因清洗、烘乾程序影響質量,每公斤只能賣1.6鎊(20港元)。
「那些拔毛兵團的男男女女拔到麻木,他們懶理鵝受驚,狠狠捉住鵝腳或鵝翼就扯出鵝毛,有時大力得令鵝折翼或斷腳受傷。」Four Paws幹事米勒(Marcus Mueller)本月在匈牙利考察,親眼目睹拔羽絨手法的殘酷。「如果拔完了牠們流血不止,他們會用針線粗粗把傷口縫合,全程不用麻醉藥。」噩夢,在鵝隻短短一生還不只經歷一次。米勒說「約五周後再長出鵝毛,悲劇再次重演──這樣你們才能有漂亮的冬褸!」

「拔完了牠們流血不止」

每隻鵝每次拔毛平均有150克羽絨,約夠填滿一個枕頭,冬褸則需要三至四隻鵝受罪。而鵝肉供食用的白鵝在26周屠宰前,最少拔毛三次。但命運最可悲的,要數灰鵝(Grey geese),牠們的肝臟可製頂級佳餚鵝肝(foie gras),一生最少遭如此殘酷拔毛一至兩次,還要接受強制灌肥,農民會用附有20至30厘米長管的漏斗,將飼料灌入鵝鴨的食道內,每天多達四次,直至12周大,鵝肝谷肥10倍遭屠宰了,至死方休。
米勒呼籲民眾關注羽絨道德問題多年,但明顯仍然徒勞無功,活剝羽絨在匈牙利、波蘭、烏克蘭、俄羅斯和摩爾多瓦等地仍然非常普遍,無論時裝業界還是顧客,不是懵然不知,就是視若無睹。米勒歸咎是人們追捧潮流之過,坦言英、法、德等地的人根本不適合穿羽絨:「這些國家氣候潮濕,當羽絨沾濕了就沒用了,還不如穿人造纖維大褸,你也會感覺既溫暖又乾爽──而且很明顯你還有良心!」

**好殘忍呀~~見到都痛~

我今朝都睇到呢段新聞....呢鵝好可憐, 光脫脫...個身仲紅晒(被人''munk完毛)嫁!!!!  發表於 2012-11-30 17:37
回復

jose666 發表於 2012-11-30 17:29:16 |顯示全部樓層

氣溫過山車今明回暖 下周四13℃
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121130/18085191

下周天氣進一步寒冷。經過數天要穿大褸戴頸巾的寒冷天氣,今明兩日天氣會稍為回暖,明日氣溫回升至20度至23度;但下周天氣再轉冷,下周四跌至最低只有13度,市民可能要再出動羽絨禦寒。

天文台表示,一股清勁至強風程度的偏東氣流,會在未來一、兩天影響中國東南沿岸。今日氣溫回暖,介乎19度至22度,明日上升至介乎20度至23度,市民暫可輕裝上街;但一股強烈東北季候風會在後日抵達華南,內陸冷空氣下周持續向南擴展,華南沿岸地區氣溫將逐步下降。

求診病人增加未見肺炎個案

天文台預測,周日本港會顯著轉凉,氣溫介乎17度至21度,周一及周二介乎15度至19度;隨後兩天氣溫進一步急降,下周三只有14度至17度,周四更跌至只有最低13度,最高17度。下周風勢會由東風轉為主要吹北至東北風或北風4級至5級,大致多雲及間中有幾陣雨,在驟雨中令人更感寒風刺骨,要直至下周四陽光才重現。
家庭醫生關嘉美表示,因流感、哮喘及鼻敏感而求診的病人增加,大部份病情輕微,未見有肺炎個案。未來一周天氣回暖又變冷,相信患病人數會增加。至今接種流感疫苗的人不多,「99個人因病求診,得一個人冇病嚟要求打針」。她呼籲高危人士要盡快接種疫苗。
回復

jose666 發表於 2012-11-30 17:30:12 |顯示全部樓層
回復

jose666 發表於 2012-11-30 17:31:59 |顯示全部樓層
女童蛀牙下巴穿窿 口水其實係膿
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121130/18085024

台灣高雄一名9歲女童乳齒全部蛀光,但家長卻不理會,直至女童因長期口臭,兼不停流口水,才帶她求醫。經醫生檢查後證實,9歲女童的牙齒因被蛀蝕而累積了大量膿液,且向下延伸,令骨骼溶解,造成下巴穿洞,膿液從破洞流出,但卻被誤為流口水。
據主治醫生黃純德表示,該女童求醫時,嘴裏已找不到一顆完整牙齒,牙周炎很嚴重,「裏面很多膿汁」。她嘴裏的骨骼、齒槽骨都被膿液溶解,以致下巴穿了一個洞,「從這邊流膿出來」。台灣家長常有「乳齒遲早會掉,所以不必治療」或「乳齒蛀牙掉了,恒牙才長得出來」等錯誤觀念,因而令當地幼兒的早期性蛀牙比率居高不下,並影響恆齒的正常生長。黃純德提醒家長,應定期帶孩子做口腔檢查。
回復

jose666 發表於 2012-11-30 17:33:02 |顯示全部樓層
變形金剛現實版 唔駛落手好鬼盞
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121130/18085558

有日本機械人迷製作出可自動完全變型的「變形金剛」模型車,由車變身機械人、或由機械人變回車都只需5秒。當它是一輛模型車時,四輪可轉動;變身機械人時,四肢靈活,更可兩腳行走。
「變形金剛」模型車是Transform Robot Version7.2。它由Playstation手掣遙控,具備WiFi攝影功能,鏡頭拍下的影像,可傳送至手提電腦或平板電腦。相信能讓不少80後,重溫童年由變形金剛陪伴成長的歡樂。
製作者Kenji Ishida只限量製作10個發售。他表示,這只是開始,他希望能於2030年時,製作出全尺寸、可讓人坐上去的變形金剛。
回復