花朋貓友吹水幫 (係吳係貓友都歡迎架)

關閉 [複製鏈接]
作者: 土豆貓 發表于 2012-7-13 11:47:08
527883 23879
N-Blythe 發表於 2012-11-13 11:34:08 |顯示全部樓層

午安好

今天早上開了四朵大牽牛、一朵單瓣大紅花、一朵黃色重瓣黃色.....

謝謝獎賞土豆貓、ahhung68

Dreamer  午安好!花色很嬌美~ 謝謝你^^
ahhung68  黃色牽牛靚爆啦~  回幫主,係木槿扶桑, 細聲D 啊 ^0^
purplestar  實在太靚啦!我都未見過咁吸引人牵牛花!  顏色好Sharp架 ^^

土豆貓  隻隻都錦靚! 我對住你個花園都吳想番工啦...  
You make me laugh ^___________^

評分

查看全部評分

回復

Dreamer 發表於 2012-11-13 11:39:07 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2012-11-13 10:56
你有所不知, 昨天早上才提醒姐姐要多D留意小寶貝, 因為佢係trouble two, 唔可以成日只在做家務, 一眼都唔 ...

我了解為人父母的關注與担心,更明白在外工作倚賴姐姐的苦惱
請勿誤會,當然嚴正說出姐姐的錯處和應有的處理方法是需要的。
小心為妙是指小心姐姐為妙呀!退一步想想,如姐姐靜俏俏計劃復仇怎防?一聲臂炮走佬怎辨?

ahhung68  有時真係買佢怕吖!!!
就是買佢怕,老人家提早退休,與姐姐共事十數載
回復

劍狼 發表於 2012-11-13 12:03:11 |顯示全部樓層

迷岩有12cm高, 是徒長嗎? thx!

已補相, 可以幫我睇睇嗎? 左邊一盆原先多幾塊葉, 唔小心整斷左.

Dreamer  似乎有點徒長,可以加光嗎?
可以.
好奇怪, 同花貓一齊擺, 佢仲高過d花貓.

RIO  徒長了, 切頭重種啦, e+呢個天氣插珠石好快出根的
如切頭應該要留幾多節? thx!

已切頭放溫室重種, 謝謝各位花友指教!
回復

malike 發表於 2012-11-13 12:03:36 |顯示全部樓層
窗外好好天氣呀! 想告返一日假呀!
回復

RIO 發表於 2012-11-13 12:06:48 |顯示全部樓層

對於工人, 我都有沉痛既經歷,
想當初我請第一個工人, 所有人都讚口不絕,話佢醒目又錫bb,
點知有一次我地全家去旅行返來, 隔咗2日,佢突然無故失蹤,
唯有報警+到入境處備案, 再過2星期就收到勞工處通知,
呢位好好姐姐要告我地無理解僱, 再加種種無根據既投訴....
事件解決之後, 有日經過士多, 個老闆娘先講,
話個工人好多時帶bb都唔會拖住佢行, 由得佢係斜路亂走,
重話"成日都喊抱, 由得佢自己行..."
重有好多好多傳返來既是非, 都係等到個好工人走咗之後, d 3姑6婆先來講

Dreamer  工人到勞工處投訴,好多時目的係延長居留另找顧主!保障自已所有文件必須簽妥,包括工資+ 休息日~  發表於 10 分鐘前
係呀, 我地去報警個時, 個差人咪講, 唔使緊張, 好多呢D case, 唔係失蹤, 係佢唔想做je.

purplestar  好過份啊  發表於 14 分鐘前
依家好多工人都係咁, 我老細個工人續完約, 攞哂大假同機票錢先resign, 激到佢彈起.

waiting  陰公囉...  發表於 18 分鐘前
我仔個時好跟佢架, 我以為佢真係好鍚bb, 點知人前人後2個樣.

土豆貓  有一個仲衰, 吳知係邊度染左肺癆, 嚇死我地成家, 仲要一家大細去驗身.....  發表於 14 分鐘前
土豆貓  我試過好多啦, 有d試過偷錢, 有d 續完約做多兩個月又話吳做, 真係火都黎丫  發表於 15 分鐘前

嘩, 你經驗好豐富啊
回復

waiting 發表於 2012-11-13 12:07:21 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2012-11-13 11:39
我了解為人父母的關注與担心,更明白在外工作倚賴姐姐的苦惱
請勿誤會,當然嚴正說出姐姐的錯處和應有 ...

我都知, 有人質係佢手上, 我地都唔會成日話姐姐...
真係唔嚴重我地都唔出聲, 平時都係樣樣提點...
今次一定要出聲, 等佢知到我地的底線...

RIO  同意, 人心難測, 特別係佢地呢d離鄉別井出來打工既, 心理多少有d唔平衡.
係呀! 有時仲要送下野畀佢...    

土豆貓  尢其係屋企入面既小朋友仲細.....吳識表達受過咩待遇既時候...
我個小竇貝把口好厲害, 唔怕!

ahhung68  有時真係買佢怕吖!!!
冇錯!

malike  一於恩威並重, 所謂一啖沙糖一啖C, 有賞有罰最容易保持和平氣氛! 讓姐姐明白事理或你的標準.
就係要咁做!

民族唔同, 佢地唔會明白架
我都發覺佢地唔明架, 所以有賞有罰, 仲要有解釋賞罰的原因!

RIO  當年我媽對工人好好架, 個個星期都比$50佢買0食, 又會幫工人手做家務, 話佢離鄉別井出來打工, 好辛苦wor...
算吧! 佢地覺得係應該, 所以我一開始唔會做得太好人... 定明規矩...
回復

Juna 發表於 2012-11-13 12:12:42 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2012-11-13 12:07
我都知, 有人質係佢手上, 我地都唔會成日話姐姐...
真係唔嚴重我地都唔出聲, 平時都係樣樣提點...
今次 ...

當年我係寧願放去托兒所都唔放個姐姐在屋企, 有咩事, 托兒所有負責人, 亦有其他阿姨在場
回復

Mrschan188 發表於 2012-11-13 12:18:26 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-11-13 12:03
窗外好好天氣呀! 想告返一日假呀!

天涼好個秋, 真係應該鬆一鬆Ga
回復

小野貓 發表於 2012-11-13 12:49:49 |顯示全部樓層

午安~
好快又到食飯時間~

Juna  你換左樣, 差啲唔認得你吖, 小喵
waiting  差D唔知你係亞水~
purplestar  嘩!新形像呀!好可愛呀
jose666  係WOR~新野~

間中換下形像~
幫主蝦我,我就即刻變Tiger~
回復

jose666 發表於 2012-11-13 13:08:17 |顯示全部樓層
華藏寺七大聖物
供港善信瞻仰禮拜
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121113/18065702

佛教稀世聖物展覽詳情

日期:11月13至18日
時間:中午12時至晚上8時
地點:灣仔港灣道「香港展覽中心」四樓
展品:
.釋迦牟尼佛舍利
.佛降甘露降下的舍利
.道師煉丸瓷鍋
.道師修拙火定時紅外線熱感應圖像
.金剛換體禪開頂圖像
.浴佛法會中放光的釋迦佛陀法王子像
.多次降甘露的聖樹樹枝
票價:20元
主辦:聯合國際世界佛教總部

回復

jose666 發表於 2012-11-13 13:10:35 |顯示全部樓層

「超級光棍妹」生日密碼10條1 佢係何許人
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121113/18065344

剛過去的11月11日,在內地是年輕人的光棍節,在英國則是陣亡將士紀念日。剛1歲生日的波碧.拉特,在2011年11月11日早上11時前11分鐘出世,10條1的生日密碼,在內地年輕人眼中也許是八字帶有10條光棍的「超級光棍妹」,但在父母眼中,她的出生密碼與先人有奇妙聯繫。

波碧父母都來自軍人家庭,爸爸是銀行職員,祖父卻是曾駐守柏林並在二戰服役的陸軍,曾祖父則曾在一戰服役;媽媽的爸爸是海軍上士,祖父是二戰時空軍。雙親堪稱來自軍人世家。波碧媽媽說去年因懷孕併發症,早了兩周剖腹產女,剛好在11月11日,出生時間10時49分,也就是11時前11分鐘,所以改名不作他想,就以陣亡將士紀念日人人佩戴的虞美人花(poppy,和罌粟花同屬不同種)為名。前天生日,波碧就跟父母戴上虞美人花,紀念從軍先人。

回復

jose666 發表於 2012-11-13 13:11:53 |顯示全部樓層

重病B公仔 勾起傷心事太無謂
插喉重病娃娃被轟變態
稱慰幼兒夭折父母 黑心廠商傷口撒鹽
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121113/18065360

回復

jose666 發表於 2012-11-13 13:13:32 |顯示全部樓層
人屎加貓骨釀酒 「糞酒」韓國人最Like?
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121113/18065346

為補身,有人飲蛇酒、老鼠酒面不改容,「糞酒」你又敢不敢飲?
南韓相傳有釀糞酒的傳統,用雞糞、狗糞或人糞倒入燒酒中,放入地窖發酵三、四個月,據說可治病,尤其是助骨折復元。

日本Rocketnews24網站記者經中間人介紹,在南韓晉州用7萬韓圜(500港元)直接向釀酒人買入兩支糞酒。賣家稱他是用童子糞釀酒,糞便要先用電焗爐以250℃高溫焗30分鐘,否則惡臭令人受不了,他亦在酒中加了很多漢方草藥和貓骨。記者仔細觀察買來的糞酒,指酒色看似白蘭地,又出奇地清澈,沒有糞便或貓骨飄浮,亦沒有異味。他們請來女藝人野村千繪試飲,她說味道就是燒酒味,但「酸酸的」。
回復

jose666 發表於 2012-11-13 13:14:53 |顯示全部樓層

踩入元朗 賞千鳥共舞
凉風下 踏孖轆賞樹
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20121113/18065082
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20121113/18065041

土豆貓  第一條link吳係講元朗既....  發表於 2 小時前
條片咪講元朗lor, 起點係我屋企附近~

第一條link吳係講元朗既....  發表於 2012-11-13 14:18
回復

Mrschan188 發表於 2012-11-13 13:24:49 |顯示全部樓層
Mrschan188 發表於 2012-11-13 12:18

忙理忙碌, 還沒種上啊~~
回復

waiting 發表於 2012-11-13 13:26:08 |顯示全部樓層
返工喇~

Miss 加油呀! 放工小心D.  發表於 2012-11-13 16:09
MISS 幫係問左藥劑師朋友, 佢話3歲以下吳好用特強果隻......其實就算普通果隻都建議5歲以上先好用....  發表於 2012-11-13 15:40
加油!  發表於 2012-11-13 15:15
辛苦哂~~  發表於 2012-11-13 14:52
Miss take care.....尢其放工要小心喎  發表於 2012-11-13 14:19
回復

Mrschan188 發表於 2012-11-13 14:26:46 |顯示全部樓層
Mrschan188 發表於 2012-11-13 12:18

Hey!  Very nice place!

我地個幫會??  發表於 2012-11-13 17:05
Hi Mrs Chan!  發表於 2012-11-13 16:10
你講呢度? 係呀, 我地好開心架!!  發表於 2012-11-13 14:32
回復

Mrschan188 發表於 2012-11-13 14:44:23 |顯示全部樓層
Mrschan188 發表於 2012-11-13 14:26
Hey!  Very nice place!

凈係睇都好吸引, 仲可以學到好多, 開心!

多d入嚟啦~  發表於 2012-11-13 17:05
Hello !  發表於 2012-11-13 14:47
回復

ahhung68 發表於 2012-11-13 14:47:22 |顯示全部樓層

Good afternoon Mrs Chan Chan

malike  哈哈, 雄哥真有禮貌!
雄仔吖

DORA  雄仔你好!
我最鍾意呢個稱呼, 夠哂親切

黃昏好~雄哥幫主~  發表於 2012-11-13 18:00
午安~  發表於 2012-11-13 17:06
雄仔你好!  發表於 2012-11-13 15:16
Malike 你都好!  發表於 2012-11-13 14:57
哈哈, 雄哥真有禮貌!  發表於 2012-11-13 14:48
回復

Mrschan188 發表於 2012-11-13 14:48:49 |顯示全部樓層
Good afternoon to ahung68!

佢就係我地既幫..............主喇~  發表於 2012-11-13 17:07
回復