我嗰兩盆 '蘆薈' 唔見咗 !! - 最新消息!!

作者: WingWing 發表于 2008-4-12 22:49:40
6768 49
蛀米虫 發表於 2008-4-14 13:01:59 |顯示全部樓層
我今日去田度, 個阿姐話連菜都比人起走左喎...... 甘都得既!!
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 13:18:44 |顯示全部樓層
請問你地塊田係那一區呀!
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-14 13:55:30 |顯示全部樓層
雖然棵蘆薈唔係貴野, 但心血同心機係計唔到架~
不如你放幾蚊响佢塊田度, 叫個小偷去花墟自己買個盆, 然後叫佢俾番個原配俾你.
唉~ d人真係貪心~
回復

famoon 發表於 2008-4-14 14:26:43 |顯示全部樓層
吓? 咁都做得出嘅?!
我都覺得要做番d嘢, 偷果個認唔認都好, 至少唔好俾佢以為真係做咩都無人會出聲.
回復

WingWing 發表於 2008-4-14 14:36:53 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-14 13:01 發表
我今日去田度, 個阿姐話連菜都比人起走左喎...... 甘都得既!!

真係好過份!
回復

WingWing 發表於 2008-4-14 14:40:28 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-14 13:55 發表
雖然棵蘆薈唔係貴野, 但心血同心機係計唔到架~
不如你放幾蚊响佢塊田度, 叫個小偷去花墟自己買個盆, 然後叫佢俾番個原配俾你.
唉~ d人真係貪心~ ...

你講得啱!
自己親手養大d仔女比人偷咗!
而家見到兩棵蘆薈响人哋度又唔可以相認!
回復

WingWing 發表於 2008-4-14 14:47:37 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-14 13:18 發表
請問你地塊田係那一區呀!

我响將軍澳園圃!
基本上好多園友都好好人, 好樂意分享!!
只係有d人貪心d啫!
回復

美美 發表於 2008-4-14 15:09:23 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-14 13:01 發表

唔好掛 !
昨天您們有培苗的植物都放咗落田喎....
咁咪好驚
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 15:41:09 |顯示全部樓層
我諗星期頭就機會微d, 可能 WEEKEND要早d去睇睇
其實人地剛下藥的話咪自己law 來衰law!

回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 15:44:19 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-14 14:40 發表

你講得啱!
自己親手養大d仔女比人偷咗!
而家見到兩棵蘆薈响人哋度又唔可以相認!

一係就出聲問佢: yi! 嘜(/邊個將)我兩棵蘆薈放錯左係你度呀??  
睇下佢會否答你: 係law! 唔知幾時放響度架!
回復

Tony 發表於 2008-4-14 17:05:05 |顯示全部樓層
如果你咁介意用D錢就可以要返你果2盆蘆薈ge話,有2個方法:
方法1:你可以去花墟買過2盆差唔多樣ge蘆薈,之後偷龍轉鳳,換咗你原本果2盆蘆薈,種返新買個2盆蘆薈落去.....
方法2:去花墟買2盆差唔多樣ge蘆薈,拎去同小偷講,叫佢比返原本果2盆你,你比你新買果2盆蘆薈佢...
回復

WingWing 發表於 2008-4-17 17:47:31 |顯示全部樓層
前兩日, 當我發出咗一份 '尋蘆薈notice' 之後, 今日蘆薈爸爸&媽媽返咗嚟喇!
但蘆薈BB&花盆就唔見咗lu....

還蘆薈比我嗰位園友都有同我解釋, 佢話某日發現兩棵蘆薈响垃圾筒旁邊,
(沒有花盆&蘆薈BB), 當時佢覺得好 '大SIDE', 問咗清潔亞姐無人要之後, 佢
就種咗落田. 當佢見到我張notice後, 為免大家誤會, 便立即把蘆薈還比我.

咁究竟 '真兇' 係邊個?

邊個偷咗我兩盆蘆薈?

邊個咁忍心掉咗兩棵蘆薈响垃圾筒旁邊 (真係要仔唔要乸)? :L

仍然係一個迷!! 但我唔想再追究了! 搵番蘆薈爸爸媽媽, 我已經很開心!
真係要多謝好心人幫我照顧咗兩棵蘆薈咁多日!
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-17 18:01:10 |顯示全部樓層
kung hei! 始終歸位la~
回復

jacky 發表於 2008-4-17 19:49:02 |顯示全部樓層
弓起晒
終於可以一家團聚喇
回復

草民 發表於 2008-4-17 19:50:24 |顯示全部樓層
原來你個花盆太靚啦
回復

carolc 發表於 2008-4-17 22:00:17 |顯示全部樓層
咁我第時收田都要小心小心先得啦
回復

ayclui 發表於 2008-4-17 23:19:15 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-17 17:47 發表
前兩日, 當我發出咗一份 '尋蘆薈notice' 之後, 今日蘆薈爸爸&媽媽返咗嚟喇!
但蘆薈BB&花盆就唔見咗lu....

還蘆薈比我嗰位園友都有同我解釋, 佢話某日發現兩棵蘆薈响垃圾筒旁邊,
(沒有花盆&蘆薈BB), 當時佢覺得好 ' ...

呵呵, 個故仔作到真嘅一樣
佢十成十係賊啦...蘆薈BB&花盆掉咗就真...
不過搵番蘆薈爸爸&媽媽都好過無...
回復

WingWing 發表於 2008-4-17 23:34:03 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-17 23:19 發表

呵呵, 個故仔作到真嘅一樣
佢十成十係賊啦...蘆薈BB&花盆掉咗就真...
不過搵番蘆薈爸爸&媽媽都好過無...

Ayclui, 真係心水清!!

成日重有機會見面, 無謂面左左!
咁諗自己會開心D!
回復

貓貓 發表於 2008-4-18 00:06:03 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-17 23:34 發表

咁諗自己會開心D!

我都情願相信人係「性本善」ge。佢肯還番俾你,我相信應該唔係佢做。
就算佢真係賊,只要佢死口唔認你都無佢乎。
如果係佢做,佢又肯花心思作個故事厄你尼還番俾你,都算知錯啦!
一時貪念人人都有,而家失而復得咪好 law。
回復

ayclui 發表於 2008-4-18 00:18:13 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-17 23:34 發表

咁諗自己會開心D!

無錯...凡事留一線, 日後好相見嘛 ~
回復