我嗰兩盆 '蘆薈' 唔見咗 !! - 最新消息!!

作者: WingWing 發表于 2008-4-12 22:49:40
6764 49
今日非常唔開心!!  

因為我响園圃度唔見咗兩盆蘆薈!    
於是响園圃四出搜索, 發現 '疑似我嗰兩盆蘆薈' 响人哋幅田度,
由於兩棵蘆薈已經移咗落田, 兩個花盆永不翼而飛!
本來我D蘆薈生咗好多BB, 一心想分比其他園友, 而家都唔見
晒, 真係好失望!!

雖然發現 '疑似蘆薈' 响人哋度, 但又無記認, 就算真係我嗰兩盆,
人哋都唔會比番我啦, 一陣比人話到我一面屁重慘!!

UNWAILIN821115 發表於 2008-4-12 23:34:25 |顯示全部樓層
太過份啦!!管理園圃嗰度啲人應該有責任.

回復

ayclui 發表於 2008-4-13 00:12:47 |顯示全部樓層
有無攪錯...咁賤格都有嘅

鍾意嘅咪問人可唔可以分享 D 囉...

wingwing, 你不如棟個牌話: X月X日失去2盆藥用蘆薈, size 大約係xx, 如拾獲請通知本人

整 D noise 比人知都好呀, 等D人留意吓, 免得果個賊愈偷愈過癮
回復

Tony 發表於 2008-4-13 00:17:52 |顯示全部樓層
見倒個賊,一係同佢三口六面講/問清楚,一係就問佢,"你呢2棵蘆薈好靚喎,之前都唔見ge,係邊度"買"ga,咁啱我又唔見咗2棵蘆薈,等我買返2棵都好呀"

回復

茄星人 發表於 2008-4-13 02:39:47 |顯示全部樓層
有冇搞錯呀,咁都得既 ~
wing wing 你係咪係 tko個園圃度 ?
hehe...以上兩位花友提議都唔錯可以參考下 ~
最少都貼下告示,免得有人"拎"出鋪隱 ~
回復

Monse 發表於 2008-4-13 04:05:53 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-4-13 00:17 發表
見倒個賊,一係同佢三口六面講/問清楚,一係就問佢,"你呢2棵蘆薈好靚喎,之前都唔見ge,係邊度"買"ga,咁啱我又唔見咗2棵蘆薈,等我買返2棵都好呀"

Tony 講得啱,如果佢心虛以後就唔敢再偷人野架啦,而且睇吓佢點答你都好吖。
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-13 09:39:51 |顯示全部樓層
咁過份架~~ 一定要出聲先得架~ 如果唔係到左收成期, 你D瓜瓜菜菜就........
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-13 10:46:05 |顯示全部樓層
好過份喎!  我覺得應該同個管理人講聲, 睇下可唔可以law返都好架, 就算law 唔返都要比其他人知道有件甘既事.
甘健康既活動點可以有d甘唔應該既事發生架!!!
同愉野有咩分別!!!
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-13 10:48:48 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-13 00:12 發表

wingwing, 你不如棟個牌話: X月X日失去2盆藥用蘆薈, size 大約係xx, 如拾獲請通知本人

整 D noise 比人知都好呀, 等D人留意吓, 免得果個賊愈偷愈 ...

或者可以加多句, 如往後發現自取者將報警究冶!
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-13 13:00:15 |顯示全部樓層
我種田的蘆薈都系失蹤收場
回復

WingWing 發表於 2008-4-13 18:41:42 |顯示全部樓層
好多謝太家的關心! 而家個心舒服番好多!

其實唔關管理員事, 都係自己無好好照顧兩盆蘆薈,
先至有機會比人攞咗!!

我都諗住出一張notice,  好似人都 '尋人' 咁, 個個田派
一張, 睇吓有無人好心比番我啦!
回復

Tony 發表於 2008-4-13 22:46:02 |顯示全部樓層
你下次係塊田度掘2個洞,放2個大過盆蘆薈ge花盆落去(吉ge),姐係盆中盆,之後再放個2盆蘆薈落去,拎出黎都易D啦,又唔洗驚有人偷(因為係塊田入面),but....整完會冇咗D位
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 09:45:35 |顯示全部樓層
但係如果係我, 我取了人家的東西, 也不會放在人家會見到的地方, 仲唔快快搬回家唔好俾人咩, 係咪?
會唔會係其他人呢?
回復

農夫 發表於 2008-4-14 10:11:53 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-13 00:12 發表

整 D noise 比人知都好呀, 等D人留意吓, 免得果個賊愈偷愈 ...

呢個係好方法,仲要貼起果兩盆蘆薈附近.
回復

alexander 發表於 2008-4-14 11:43:23 |顯示全部樓層
但係如果係我, 我取了人家的東西, 也不會放在人家會見到的地方, 仲唔快快搬回家唔好俾人咩, 係咪?
會唔會係其他人呢?

係有呢d人架, 不過就唔係植物而係單車, d人夠胆死偷單車仲要係唔見單車的第2日, 淨係換個 set位就張架單車迫係離失竊位置十幾尺.
回復

WingWing 發表於 2008-4-14 11:56:37 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-14 09:45 發表
會唔會係其他人呢?

九成九係我嗰兩盆, 因為佢將兩棵蘆薈移咗落田, 花盆就唔見咗, 可能攞咗番屋企!!
因為佢其他作物重係種响盆, 未移番落田, 個田剩係得兩棵蘆薈响度!!!

回復

WingWing 發表於 2008-4-14 11:59:27 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-4-14 10:11 發表

呢個係好方法,仲要貼起果兩盆蘆薈附近.

計劃進行中 !
如果佢身有屎, 可能到時佢連兩棵蘆薈都個攞走!!
回復

WingWing 發表於 2008-4-14 12:01:19 |顯示全部樓層
原帖由 alexander 於 2008-4-14 11:43 發表
會唔會係其他人呢?

係有呢d人架, 不過就唔係植物而係單車, d人夠胆死偷單車仲要係唔見單車的第2日, 淨係換個 set位 ...

厘個世界真係咩嘢人都有!!!
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 12:01:30 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-14 11:56 發表

九成九係我嗰兩盆, 因為佢將兩盆蘆薈移咗落田, 花盆就唔見咗, 可能攞咗番屋企!!
因為佢其他作物重係種响盆, 未移番落田, 個田剩係得兩盆蘆薈响度!!! ...

咁你記得貼返張"大字報"啦, 最好有埋自己既相或影返佢已移咗落田果兩盆蘆薈, 加個箭咀指住話好似這兩盆大細和外型咁樣........

回復

舞台皇者 發表於 2008-4-14 12:13:27 |顯示全部樓層
點解咁健康既活動都有啲咁賤格既人...
如我遇上, 都唔知發唔發皮四好!!
回復

123下一頁