我的第一底馬賽皂-好灰

作者: szszwa 發表于 2012-7-2 01:15:38
1750 9
揾好資料做馬賽皂,點知打左两個鐘都未trace.......超灰。到底出左咩問題呢?
油直接加熱混合水鈉(45~50度)
不停攪拌
1.5hr 仍未trace 鹼液28度
直接加熱55度
再攪拌半小時,仍未trace 28度
再加熱55度(好快降溫)
攪多一會,發現黑黑地粒粒。。。未trace但決定入模,發現盤底黑左。。。。。
都唔知底皂仲要唔要得.....
唔知咩問題呢...嗚。。

cherrylwy 發表於 2012-7-2 05:35:45 |顯示全部樓層
黑色一粒粒? 你有無落添加物, 其實馬賽兩個小時都好正常, 我試過超過兩小時架~
回復

cklife 發表於 2012-7-2 07:56:15 |顯示全部樓層
有無相?

回想磅重步驟時有無出錯漏? 檢查配方係咪OK?
下次見到咁耐未成狀態,可以坐熱水黎攪...可加速皂化...

我而家有興趣係,點解會黑左...
回復

claudiatang 發表於 2012-7-2 08:39:44 |顯示全部樓層
你不停的加熱....現時的天氣不用那麼高溫呀﹗貼張配方讓大家看看研究一下吸取經驗。有相片嗎?
回復

claudiatang 發表於 2012-7-2 08:41:26 |顯示全部樓層
忘了問你,個盆是否純鋼?銻或錫盆遇上強鹼可能會變黑。

正確!佢搞皂個盆不純正!  發表於 2012-7-3 10:49
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-7-2 17:48:45 |顯示全部樓層
正常手打馬賽真係閒閒地2-3個鐘都唔出奇
樓主下次可以打15min,抖15min再打15min......,建議打油350g(即成皂500g)~
配方中亦可加入白油及米糠油,會快d T
黑色的粒粒真係唔知乜野喎,正如CLAUDIA講,可能係容器問題

點解你地打馬賽會咁耐既?...我用手打一個鐘度OK喎....有時九個字OK..  發表於 2012-7-2 21:59
回復

jellyfishy 發表於 2012-7-3 09:48:36 |顯示全部樓層
樓主, 你太擔心了. 你不停加熱, 天口又熱, 可能令油裡的不皂化物燒焦, 出現你所講的 "黑黑地粒粒"~  

有好多東西會影響打皂到trace 的時間, 除了馬賽皂因油種關係, 一般需要比較長時間trace, 天氣濕或下雨天也會令時間加長的~  所以, 打皂2小時唔 trace, 很正常, 聽說有花友打6小時才trace呢~ 哈哈~~

曾有一位台灣手工皂大師說: 要學習"戒急用忍", 才能打出好皂. 花心多心心急過於擔心, 易招失敗~

希望以上資料幫到樓主啦~
回復

cklife 發表於 2012-7-3 17:49:13 |顯示全部樓層
仲要睇下佢打皂手勢。
話說有個皂友一直話打皂好難,唔知點解打好左都唔得.........
佢放配方上黎又唔覺有咩問提..就叫佢影相放上網,係相到睇唔到佢打皂過程...但睇到佢有兩枝不鏽鋼筷子,問佢要黎做乜用...佢話要黎打皂....(都唔知佢係邊度學番黎)

後來比左一段片佢睇左之後,佢換左工具就成功左喇...
回復

maybabe 發表於 2012-9-10 01:20:27 |顯示全部樓層
我想問如果馬賽皂加左蜜糖會唔會快d trace架

我自己做法...加差蜜糖時間上無乜分別...  發表於 2012-9-11 08:05
快少少架咋,你可能打下停下,不過都要成個鐘,再唔係用浸花油,快好多架,唔使15分鐘已杰達達  發表於 2012-9-10 10:30
回復

maybabe 發表於 2012-9-10 10:54:14 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  快少少架咋,你可能打下停下,不過都要成個鐘,再唔係用浸花油,快好多架,唔使15分鐘已杰達達  發表於 22 分鐘前

我跟娜娜媽個條方, 40分鐘咯, 所以一聽你地咁講我就好驚啦, 因為我一日后多手睇下.......EEE大獲出油呀
回復