想問制作bb潤唇膏既蜂蠟...

作者: szszwa 發表于 2013-2-4 18:21:06
2324 10
打算整俾bb用既 潤唇膏

出面賣果d一粒粒既蜂蠟,唔知安唔安全

想請問一下有冇人知可以用食得果種蜂巢既蜂蠟代替嗎?

配方既用量又一唔一樣呢,制作方面係味都係一樣隔水熱溶呢?

謝謝
jellyfishy 發表於 2013-2-5 09:28:45 |顯示全部樓層
你去買未精製, 黃色個隻蜂蠟, 很安全的, 我們有玩開diy 的都會經常用來做潤唇膏.

蜜糖裡個d 蜂巢也可以, 不過比較攪工, 事前要風乾打碎. 我做過, 跟出面現成的蜂蠟效果一樣.

bb用的話, 因bb皮膚很薄, 沒必要的話, 不要加精油喇, 膏的硬度可以較軟, 容易塗抹.

話時話, 點解bb要搽嘴?

話時話, 點解bb要搽嘴? <---?????係呢...為乜搽  發表於 2013-2-19 08:38
水母,give me 5~  發表於 2013-2-8 13:32
回復

claudiatang 發表於 2013-2-5 09:49:49 |顯示全部樓層
老人家教落,如果BB嘴唇乾,開小小蜜糖水用乾淨紗布沾小小抺上去最好。

係喎~ 我小時候都係咁搽~  發表於 2013-2-5 09:56
回復

szszwa 發表於 2013-2-5 14:34:07 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-5 09:28
你去買未精製, 黃色個隻蜂蠟, 很安全的, 我們有玩開diy 的都會經常用來做潤唇膏.

蜜糖裡個d 蜂巢也可以,  ...

唔該哂!咁我都係買黃色果隻方便點了,
之前浸落金盞花油打算做個油膏比個有主婦手既朋友試下,見d配方都係用果d料,所以諗住順便整埋潤唇膏俾bb用,想整軟身點,可以擦埋咀角,面仔爆擦,第一次整唔知個配方咁得唔得呢:
金盞花浸泡油30g
蜂蠟10g
乳木果脂10g
甜杏仁油10g

candyafr 讚成...用食得既油擦BB嘴好D...唔好係BB身上攪太多野,佢地好敏感架..大人覺得無野,可能對BB唔好架.  發表於 2013-2-19 08:40
bb不如用甜杏仁油搽咀唇, 健康又不易敏感  發表於 2013-2-5 18:33
回復

jellyfishy 發表於 2013-2-5 14:43:15 |顯示全部樓層
szszwa 發表於 2013-2-5 14:34
唔該哂!咁我都係買黃色果隻方便點了,
之前浸落金盞花油打算做個油膏比個有主婦手既朋友試下,見d配方都 ...

你個配方即係 1 份硬: 2份軟.
我之前好似up過,但家下找唔番邊張帖up過.
你可以造膏時,鋪張保鮮紙在枱面,跟你現在的配方造好了,滴少少落保鮮紙上,由於枱面凍,保鮮紙上的膏很快乾,你到時摸下搽下feel下啱唔啱硬度,嫌硬可以加多d橄欖油或甜杏,嫌軟就加多d蠟.明嗎?
回復

claudiatang 發表於 2013-2-5 14:59:51 |顯示全部樓層
放BB在身邊即搽..................
回復

八王爺 發表於 2013-2-5 15:00:04 |顯示全部樓層
咁多蠟一定夠硬。
可能擦手推得唔易。
回復

szszwa 發表於 2013-2-5 15:05:59 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-5 14:43
你個配方即係 1 份硬: 2份軟.
我之前好似up過,但家下找唔番邊張帖up過.
你可以造膏時,鋪張保鮮紙 ...

明白明白,咁就可以即時試到!感謝
回復

szszwa 發表於 2013-2-5 15:08:28 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-2-5 15:00
咁多蠟一定夠硬。
可能擦手推得唔易。

咁整時落少點蠟先,想做軟身易推點
回復

mono 發表於 2013-2-6 17:29:11 |顯示全部樓層
妳個嘅配方
蠟:脂:油~嘅比例係
1:1:4

人有體溫,搽落去自然會溶。天氣溫度亦都會影响軟硬度。
而家呢個比例,夏天用係 OK。

如果要軟身易推,預咗唔好入唇膏管嘑。

不如妳試整咗先,睇下係咪妳自己可以接受嘅質地。先再加減啦。
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-2-8 12:12:04 |顯示全部樓層

唔建議一歲以下bb用蜂蜜產品.尤甚真接食用~
周歲以下bb腸道未發展成熟,好多細菌殺唔到,而蜂蜜內仍有部份細菌存在,加上加工時可能有少量大腸桿菌或其他細菌附上(注意:蜂蜜會抑制細菌繁殖,但不能通通殺死)~
但精制蜂蠟經高溫處理,品質是否純正不討論,內部細菌大部份會被殺死~
建議周歲以下可直接搽油~
不過我真係未見過bb有爆咀情況出現

讚成...而且有D人會對蜂蜜產品敏感...BB免疫系統仲發育緊,唔好去搔擾佢比較好。  發表於 2013-2-19 08:43
回復