好唔開心,公司的事另我透唔到氣

作者: 031504 發表于 2012-6-27 21:31:09
2423 18
哩幾日發生左D事,,,,一來其實自己都係蠢,,岩岩出黎做野咩都唔識
尋日簽約,,,,但我未清楚哂就簽左,,,,哩加搞到我可能要等多8個月先有年假,,,,,

之後我朋友之前唔做,,,哩加老闆想唔比番D 車錢佢

係咪天下烏鴉一樣黑??
只怪我同我朋友太蠢太易比人壓著黎蝦
jellyfishy 發表於 2012-6-27 21:35:49 |顯示全部樓層
自己無睇清楚就簽,真係自己要負全責架,當買個教訓囉~ 但一事還一事,,不要因為自己睇漏眼而唔鍾意份工.

係喔...唔中意自己份工會好痛苦架....分開黎諗啦..  發表於 2012-6-28 09:53
回復

Springonions 發表於 2012-6-27 21:56:28 |顯示全部樓層
建議你check下勞工法例,有無違法。

真係一樣米食百樣人。剛睇電視,有個中小企公司,員工有生日假,侍產假,父母生日利是,子女教育津貼,按摩服務,日日有人煲涼茶,新鮮生果任食.....攪到我都想轉工

咁既公司對員公係好既...但有幾多個員工會用番同樣既心回遺番比公司呢....我係經驗之談....因為就見到一個好老闆間公司,比D似虫虫既員工蛀晒咁濟..  發表於 2012-6-28 09:56
回復

Monk's 發表於 2012-6-27 22:00:02 |顯示全部樓層
最緊要公司的事公司了, 不要把壞心情帶走
回復

maybabe 發表於 2012-6-27 23:38:41 |顯示全部樓層
尋日簽約,,,,但我未清楚哂就簽左,,,,哩加搞到我可能要等多8個月先有年假,,,,,
--> 其實好多公司都係做夠一年先可以放年假架喎, 你做8個月咪好咯
我公司重係做夠一年先會出返個portion既double pay比你添呀

唔好咁出奇啦
回復

031504 發表於 2012-6-28 01:06:05 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2012-6-27 23:38
--> 其實好多公司都係做夠一 ...

唔係我做左8個月就有年假,,,,,,
係我上年9月入職,,一直都無簽約,,,係岩岩先簽番,,,但佢話我4月入職,,,,
咁正常本來黎緊9月我可以光明正大請年假,,,,但哩加要等到下年4月先有,,,,,

同埋我公司無雙糧添= =
回復

031504 發表於 2012-6-28 01:06:47 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2012-6-27 22:00
最緊要公司的事公司了, 不要把壞心情帶走

雖然好難做到,但多謝你提醒: )
回復

031504 發表於 2012-6-28 01:08:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-6-27 21:35
自己無睇清楚就簽,真係自己要負全責架,當買個教訓囉~ 但一事還一事,,不要因為自己睇漏眼而唔鍾意份工 ...

係,,,,但岩岩老闆打黎同我攤開哂傾,,,,
咁我覺得而經無意思再做落去,,,,,,

其實佢係電話都表明想我自己走,,,,
回復

031504 發表於 2012-6-28 01:13:47 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-6-27 21:56
建議你check下勞工法例,有無違法。

真係一樣米食百樣人。剛睇電視,有個中小企公司,員工有生日假,侍產 ...

因為原來我一直都係自顧,,,,,,,,所以輸哂,,,,,,所以明天自動辭職

唉,,,對啊,,一樣米食百樣人
我只要可以準時收工我而經搵炮興祝,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
生日假果D我都唔敢車望太多,,,,

點解連自顧都唔知, 咁你報稅時小心D喎, 同埋睇下佢地點幫你報喎  發表於 2012-6-28 13:27
回復

八王爺 發表於 2012-6-28 07:57:31 |顯示全部樓層
想知樓主做咩工,等咁耐先簽約?
回復

Karine 發表於 2012-6-28 09:00:33 |顯示全部樓層
我建議你打1823同勞工署傾下先遞信噃,自己既權益記住要爭取到底

Agreed  發表於 2012-6-28 10:10
回復

031504 發表於 2012-6-28 16:32:11 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-28 07:57
想知樓主做咩工,等咁耐先簽約?

我做廣告的~~因為公司規模細,佢又驚D人做幾得短,所以一開始就3個月自顧
但因為我第3個月果陣就辭過一次職,,,咁果陣佢就叫我繼續幫佢做下先,,,,之後一做就做多左半年,,,
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-28 16:41:57 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-6-28 16:32
我做廣告的~~因為公司規模細,佢又驚D人做幾得短,所以一開始就3個月自顧
但因為我第3個月果陣就辭過一次職 ...

既然你有份造成整件事的,似乎無得賴間公司喎.
再講,佢有出糧俾你,你又多左work experience,大家都no harm.

我覺得呢個時候,應該把精神心機放在搵工上,記得見新工時,人地問你做乜轉工,你話你上手公司資金流動原因,要你自顧左大半年,你為左舊公司,做左大半年都無簽約,但最後公司仍然因為資金問題,所以你決定轉工.
建議你咁講法,全無造假架,只係想你個image 好d,做乜都係為公司,唔係為自己,明唔明?

記得見工咪再 up 埋d寒貨和淨係諗自己,寒貨只會吸引到騎呢公司請你,明唔明?

評分

查看全部評分

回復

031504 發表於 2012-6-28 16:46:16 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-6-28 09:00
我建議你打1823同勞工署傾下先遞信噃,自己既權益記住要爭取到底

我岩岩走左LU~~~我都無比佢呃到D咩,當然我諗佢都唔會有心呃我
今日雙方同意即日離職~今個月的糧都而經出左~的士錢都比番我

嘩~ 咁既公司,算好有良心喇~ 今日天氣去,去找個陽光好的tea house 吃個afternoon tea 啦~  發表於 2012-6-28 16:48
回復

031504 發表於 2012-6-28 16:47:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-6-28 16:41
既然你有份造成整件事的,似乎無得賴間公司喎.
再講,佢有出糧俾你,你又多左work experience,大家都no ...

OK!~謝謝你的建議
回復

031504 發表於 2012-6-28 16:50:19 |顯示全部樓層
其實我果方面都而經叫解決左~我同我老闆都係和平分手

但我朋友慘D囉,,比老闆XYZ趕走,,,
回復

八王爺 發表於 2012-6-28 17:14:39 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-6-28 09:50
其實我果方面都而經叫解決左~我同我老闆都係和平分手

但我朋友慘D囉,,比老闆XYZ趕走,,, ...

你辭過職,所以頭三個月唔計。

其實你唔慘,只是做人單純。

做廣告好辛苦,如果唔喺真有興趣,不如轉行。

如果真有興趣,要攞多D經驗,唔好計是否蝕底。
儲夠錢自己開公司。

評分

查看全部評分

回復

031504 發表於 2012-6-28 22:57:13 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-28 17:14
你辭過職,所以頭三個月唔計。

其實你唔慘,只是做人單純。

入世未深,,,

其實係我老闆覺得我講得太白所以佢先火
我只係想佢計我9月入職等我今年9月可以光明正大拎假
咁只係想講清楚姐,我又唔係好無禮貌-.-

其實根本細公司好多野都唔想搞得太清楚,因為覺得煩,,,
回復