種子能否趕到發芽作苗呢 ?

作者: 美美 發表于 2008-4-9 15:34:21
1729 11
各位:
剛剛朋友給我幾種不同的種子, 我在13/4 領田, 如果今晚開始播種, 請問種子能否趕到發芽作苗呢 ?
還是領田後直接在田播種會比較好些 ? 煩請各位提供意見, 謝謝幫忙 !
種子有茄子, 南瓜, 青瓜, 蕃茄, ,青西椒, 紅辣椒, 白菜及莧菜.
蛀米虫 發表於 2008-4-9 16:37:46 |顯示全部樓層
我又是天水圍por~  你準備了肥料沒有呀??
個人覺得尚只有數日, 直接下田可免卻移來移去.
不過如你家中可有足夠陽光的話亦可考慮先在家中培苗, 再下田的這會工整點.
回復

EddieOR 發表於 2008-4-9 17:17:03 |顯示全部樓層
我比較鐘意先用盆,之後落田。
因為種子一落田可能會沖走左,都唔知去左邊,
種子的位置上都可能有少少改變,
同咪社區園圃細細地,為左可以種多 d 野,之後又要整返整齊個位。
回復

美美 發表於 2008-4-9 17:22:40 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

肥料有呀 !
而我家是向北的, 所以沒有直接陽光入屋, 只有微光, 因我朋友在清明節回鄉時才可以帶種子回香港, 所以遲了一點, 我想都是直接播種落田會好一點, 謝謝幫忙 !
回復

美美 發表於 2008-4-9 17:25:39 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

原來如此 !
這樣, 我拿一些種子來種住先, 看看情況如何, 尊此謝謝 !
回復

PACO 發表於 2008-4-9 21:13:24 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-9 15:34 發表
各位:
剛剛朋友給我幾種不同的種子, 我在13/4 領田, 如果今晚開始播種, 請問種子能否趕到發芽作苗呢 ?
還是領田後直接在田播種會比較好些 ? 煩請各位提供意見, 謝謝幫忙 !
種子有茄子, 南瓜, 青瓜, 蕃茄, ,青西椒, ...

唔好啦!!會唔夠光,到時仲難適應!咪遲少少囉!!
我之前第一次於家中培苗,下種後3天已灰飛煙滅了

回復

catpcpooh 發表於 2008-4-9 21:35:34 |顯示全部樓層
下.......  死晒!!!

咁我LEE個WEEK既培苗行動咪~~~白費!!!!

百合茄
三色椒
荷蘭豆
青瓜
回復

PACO 發表於 2008-4-9 21:51:41 |顯示全部樓層
原帖由 catpcpooh 於 2008-4-9 21:35 發表
下.......  死晒!!!

咁我LEE個WEEK既培苗行動咪~~~白費!!!!

百合茄
三色椒
荷蘭豆
青瓜

我意思係:培苗是可行,但耍趕下種就費事啦!
最多培苗後,將苗放於戶外適應下先下種,or等陰天或黃昏時候先去下種咁會好一d!!!
回復

EddieOR 發表於 2008-4-9 21:56:54 |顯示全部樓層
我都係會係戶外適應幾日至幾星期先落田
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-9 22:02:11 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-4-9 21:56 發表
我都係會係戶外適應幾日至幾星期先落田

哦~
咁我拎佢地出田既時候, 就唔好即刻落田, 放D培苗係田上面先, 再加上蓋 (可能用紗布) 半遮光咁, 幾日後先種佢落田, OK??

我家無戶外地方呀~!
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-10 09:39:05 |顯示全部樓層
甘即係要搬左d苗去田到先, 過一星期度先將佢地下泥種在田裡, 應該唔會比人成盤law走呱~~
回復

PACO 發表於 2008-4-11 00:02:56 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-10 09:39 發表
甘即係要搬左d苗去田到先, 過一星期度先將佢地下泥種在田裡, 應該唔會比人成盤law走呱~~

放心啦,唔係太跨都應該冇人理你嘅!!
回復