關於仔女改名...

作者: heiheimama 發表于 2008-4-8 16:33:22
7506 61
爬牆虎 發表於 2008-5-28 14:04:09 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-28 10:26 發表

"就如交通警察捉改裝車,但自己卻非法改車。"
你這個例子用錯了, 其實自掌咀巴

法例      相對     敎規
警察      相對     神職人員
市民      相對     敎友

每個敎友都要守敎規       相對        每個市民都 ...

再強調,無意冒犯與爭辯。我對宗教信仰都是尊重的。
若你真想討論,我十分樂意。
若不,就當是我個人看法好罷。
回復

比得大帝 發表於 2008-5-28 14:32:33 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-5-28 14:04 發表

再強調,無意冒犯與爭辯。我對宗教信仰都是尊重的。
若你真想討論,我十分樂意。
若不,就當是我個人看法好罷。

希望唔好介意我指出你的錯處, 因為你的比喻真的錯了, 希望你明白, 我指出你的錯處是為了唔想你誤導別人.

我都唔想同你爭辯, 不過你回覆得我的post, 而又講錯嘢, 當然要糾正

你問我想唔想同你討論, 我答你我唔想

回復

maywong918 發表於 2008-5-30 14:09:08 |顯示全部樓層
希媽~你個女叫"希晴"~我個女都有"珵"(芷珵),讀音一樣,寫法唔一樣~
我對仔女既名係自己同老公查字典改既~仔仔叫"彥倧",都係希望佢地有成就,做個有用既人~但其實我覺得最緊要佢地開開心心就得喇~
我後期先發現我仔女既名加起來變左"倧珵"="中情"...
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-1 13:39:57 |顯示全部樓層

其實市民非法改裝我個人覺得都是醜怪的事

原帖由 Peter 於 2008-5-28 10:26 發表

"就如交通警察捉改裝車,但自己卻非法改車。"
你這個例子用錯了, 其實自掌咀巴

法例      相對     敎規
警察      相對     神職人員
市民      相對     敎友

每個敎友都要守敎規       相對        每個市民都 ...

我以前是非法改裝汽車市民, 果時覺得好得, 好飛
而家大家講開, 我覺得雖然是人本身自由, 但實在醜怪

原因系非法改裝汽車目的有2, 1為靚仔2為飛
為了靚靚當然無問題, 但為左飛佔大多數
而飛吾飛得起就你唸你, 反正改完一定要起一起圍先安樂
而街邊其實好多外人咱緊腳車慢慢游, 而一幫自認過人的改裝車飛尼飛去
雖然是深夜, 但都有車有人
look死一個等閑事, 就算無人死傷, 在於賽車角度賽車需要全裝備去保護自己保護別人
非法改裝就算全配備 (有anti roll bar, 有滅火, 有叉帶, 乜叉都有)跟本道路非賽道
系街飛就系無知, 靜系講落套搞牙dun街路都夠傻仔
更何況賽道內有邊有學神, OL, 年長人事同你一較高下?

醜不單不負責任, 還是等於沒有正規賽車常識

而至於你們談的宗教, 我不知道信神能否找人睇相
但我覺得信教人事責任比無宗教人事大(道德方面), 你們看怎樣?
回復

比得大帝 發表於 2008-6-2 09:22:27 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-1 13:39 發表
而至於你們談的宗教, 我不知道信神能否找人睇相
但我覺得信教人事責任比無宗教人事大(道德方面), 你們看怎樣?

我個人認為睇相睇風水都係呃人嘅, 我個人就唔會去找人睇

睇相睇風水不是拜神, 只是一種精寄託
如果非宗敎人仕認為自己可以去睇相睇風水, 就不應該否定宗敎人仕做同樣的嘢
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-4 22:26:05 |顯示全部樓層

其實我覺得

原帖由 Peter 於 2008-6-2 09:22 發表

如果非宗敎人仕認為自己可以去睇相睇風水, 就不應該否定宗敎人仕做同樣的嘢 ...

睇風水吾算呃人
係一份職業

我不懂風水, 我沒這個能力去批評, 所以不敢
可能佢地有能力睇倒D野, 但就系信既先知道

而睇相睇風水當然不是拜神喇
可能有dd誤會
我都系無信仰人事, 我不會去睇風水, 亦不會左人睇風水
信不信由你嘛, 無所謂既

至於有無所謂要取決於那個宗教了
如果某宗教與睇相睇風水有衝突, 簡單說某宗教不准睇相睇風水(我相信應該無D感既宗教吧) 那就不應該了

最後, 我覺得有宗教信仰的人士, 就應該更加"做得好D"
我指的是道德方面

好似警察一樣, 警察都會講粗口, 警察都會發脾氣, 畢竟警察都系人
但如果警察在街上我覺得穿起套制服就應該"做得好D"

反觀有些非宗教人事(無宗教信仰的人)就批評有信仰人事什麼什麼, 我覺得信教都會做錯野, 只不過穿起宗教的制服, 我覺得某程度已經代表了那宗教的"人", 言行思想要更依那宗教的軌道行走, 否則人家會影響那宗教的形像
回復

cross 發表於 2008-6-5 00:59:48 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-2 09:22 發表

如果非宗敎人仕認為自己可以去睇相睇風水, 就不應該否定宗敎人仕做同樣的嘢 ...

真的不相信什麼風水睇相
我都唔會搵人睇
能醫不自醫嗎?
要是真的ok.
那就不會出來謀生
佈個富貴局
那還用工作嗎?
回復

比得大帝 發表於 2008-6-5 09:46:29 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-4 22:26 發表

睇風水吾算呃人
係一份職業

我不懂風水, 我沒這個能力去批評, 所以不敢
可能佢地有能力睇倒D野, 但就系信既先知道

而睇相睇風水當然不是拜神喇
可能有dd誤會
我都系無信仰人事, 我不會去睇風水, 亦不會左人睇風 ...

有點同意, 也有點有些個人意見:

"如果某宗教與睇相睇風水有衝突, 簡單說某宗教不准睇相睇風水(我相信應該無D感既宗教吧) 那就不應該了"
如果敎規不准睇風水, 當然不應該, 不過差不多所有敎會成立時也没有風水這回事, 所以應該所有宗教都没有不准睇風水這種說法, 睇風水是一種精神的出路, 敎會亦不會禁止敎友有精神的出路.

"最後, 我覺得有宗教信仰的人士, 就應該更加"做得好D"
我指的是道德方面"

我相信道德是每個人都要做得好, 不是敎友要做得好一點, 敎會有道德敎育, 其實每個人都有接受道德敎育, 不應因為某人信敎就要對他要求高一點.
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-5 15:00:09 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-5 09:46 發表

有點同意, 也有點有些個人意見:

"如果某宗教與睇相睇風水有衝突, 簡單說某宗教不准睇相睇風水(我相信應該無D感既宗教吧) 那就不應該了"
如果敎規不准睇風水, 當然不應該, 不過差不多所有敎會成立時也没有風水這回 ...

"我相信應該無D感既宗教吧"
所以米話應該無衝突囉, 只因世界上教會之多, 我不了解全部所以我古'應該"無, 但可能有
如有的話才apply, 如無就not applicable
講到尾, 應以宗教規條來定。

我隔離屋是基督教的, 他們每禮拜日都講道理。
你說得對, 誰都可以犯錯誰都應該上過道德課, 只不過...
其實好簡單, 如果有兩個身穿拔萃女書院校服的女生推阿婆出馬路,
同時你又見倒有個男人推阿婆出馬路, 兩個阿婆都嚇到賴時
我個人會覺得: 男人錯, 兩個拔萃女書院校生都錯, 大家都錯
我還會想: 讀拔萃, 點解都會推阿婆出馬路? 名校wor

我是小市民, 可能就係我地呢D心態比倒壓力大家, 包括名校生, 有宗教信仰人事, 警察等
但我地感唸應該都很正常吧, "阿sir公眾講粗口呀" "和尚改車呀" "拔萃妹染金毛呀"
其實阿sir都係人, 應該無人為講過粗口, 和尚改車可能為左快D傳送佛法, 拔萃妹染金毛可能做緊心理學實驗

um.....或者始終我覺得"讀左禁多書" 或者 "成日聽道理"應該會道德觀念重d掛

至於睇風水睇相, 我都覺得如果禁0力就up 7個number比我
那麼我以後可以種羅漢松
回復

比得大帝 發表於 2008-6-6 10:54:51 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-5 15:00 發表

"我相信應該無D感既宗教吧"
所以米話應該無衝突囉, 只因世界上教會之多, 我不了解全部所以我古'應該"無, 但可能有
如有的話才apply, 如無就not applicable
講到尾, 應以宗教規條來定。

我隔離屋是基督教的, 他們 ...

"讀拔萃, 點解都會推阿婆出馬路? "

我覺得讀拔萃唔應該推阿婆出馬路, 但讀乜叉學校都唔可以推阿婆出馬路.

人們不應因為她讀拔萃就對她要求高一點

我記得約8歲時, 有一次去咗玩, 回家後給父親罵, 你一向很乖, 點解依家咁孬
雖然没有被父親打, 但當時心中很不舒服, 甚致開始有點反叛, 心中想: 為甚麼哥哥弟弟每天去街玩, 回來時没有被罵, 我去一次就被人罵, 是不是我應該每天都去玩, 他們就不會罵我?

出來工作時, 有一次工作未做完不加班, 第二天給上司問話: 你一向很盡力, 為何昨天不加班.
我當時回答: 為可每天只有我一個人加班, 其他人可以不把工作做完就走, 為何我一天就不成? 公司對我的要求比別人高, 但為何每年我的加薪幅度和他們一樣?

我覺得人們對讀名校的, 信敎 有比對其他人較高的要求, 認為讀名校的坐巴士要讓座, 信敎的要要捐多點錢給窮人
其實是給了太大的壓力給他們

反過來說, 人們對讀名校的, 信敎的比對其他人要求高, 但他們又有没有對他們有比對其他人較高的報酬呢?
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-6 15:45:00 |顯示全部樓層

自己對別人要求與別人對自己要求

原帖由 Peter 於 2008-6-6 10:54 發表

"讀拔萃, 點解都會推阿婆出馬路? "

我覺得讀拔萃唔應該推阿婆出馬路, 但讀乜叉學校都唔可以推阿婆出馬路.

人們不應因為她讀拔萃就對她要求高一點

我記得約8歲時, 有一次去咗玩, 回家後給父親罵, 你一向很乖, 點 ...

你講得對, 誰都不應推阿婆, 因為阿婆老了, 吾撞都嚇死
其實我們不應該對他們有較高要求, 但是誰都會這樣想, 我確定這是正常的想法: 信神都是人而已吧。

或許是這樣, 如果我是警察, 當我身穿制服時, 我真的會把我的粗口收下, 或者平時不講粗口的, 講句說話都會斯文D, 因為我已經不單代表自己身份還有警隊全員。同樣地, 如果我是基督徒, 雖然沒有制服, 但心裡有神而且自己已經是一個代表的話, 我對道德觀的遵守會更嚴格。

其實別怪我們(無宗教信仰的人)這樣想, 簡單說, 暫撇開這話題
我舉個例: A君好討厭人家開快車, 覺得cut線吾打燈呀高燈射人眼系好吾應該, 而每個weekend食飯都會與朋友討論呢個問題。而B君一向對開快車, 亂cut線既MK響喉大餐台戰車都無什麼大反應, 所以一向無批評。有日你同時見倒AB君系吐露港起圍之後以時速280飛過之後hard break嚇到各位賴ker。當然如果你系一個吾認識AB君既警務人員你會一同比ticket佢地話佢危險駕駛同超速; 但如果你同時認識AB君, 我相信你會覺得A君問題比B君大, 我並非A君飛得快過B君而是A君講道理多過B君: 那就是更加明知古犯。我不否認AB都要食同一張牛乾, 兩者都底死, 而兩者都考過牌知道不應該超速。
但A君好明顯是"講一套,  做一套", 而人, 應該有這種想法, 也是正常的吧?
回復

爬牆虎 發表於 2008-6-7 13:43:50 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-6 15:45 發表

你講得對, 誰都不應推阿婆, 因為阿婆老了, 吾撞都嚇死
其實我們不應該對他們有較高要求, 但是誰都會這樣想, 我確定這是正常的想法: 信神都是人而已吧。

或許是這樣, 如果我是警察, 當我身穿制服時, 我真的會把我 ...

GTR,你對Peter真好。
回復

cuiyao 發表於 2008-6-8 23:39:24 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-6-7 13:43 發表

我覺得佢(gtr)好似西遊記入面0既羅家英!!!
回復

爬牆虎 發表於 2008-6-9 00:17:49 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-6-8 23:39 發表

我覺得佢(gtr)好似西遊記入面0既羅家英!!!

唔係好get到...
唔通係個樣似?
願聞其詳...
回復

cuiyao 發表於 2008-6-9 07:28:51 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-6-9 00:17 發表

唔係好get到...
唔通係個樣似?
願聞其詳...

周星馳套《西遊記》啊,有無睇過?
戲裡面家英哥做唐三藏,成日一片好心,但吟吟沉沉依依哦哦0甘哦住周星馳(孫悟空),有一個鏡頭係家英哥一講0野,周星馳側跟就有一隻烏蠅不斷嬲住佢,好好笑。
即係我想話gtr一片好心地伊伊哦哦,長氣老人0甘。(佢話過我知,我同你用過差不多0既形容詞形容佢)
佢個樣點都唔似羅家英呀嘛? 如果我0地話佢樣似,唔知佢會唔會傷心到想撞頭埋牆。
回復

爬牆虎 發表於 2008-6-9 12:07:31 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-6-9 07:28 發表

周星馳套《西遊記》啊,有無睇過?
戲裡面家英哥做唐三藏,成日一片好心,但吟吟沉沉依依哦哦0甘哦住周星馳(孫悟空),有一個鏡頭係家英哥一講0野,周星馳側跟就有一隻烏蠅不斷嬲住佢,好好笑。
即係我想話gtr一片好心地伊伊哦哦 ...

謝說明!
咁GTR又幾靚仔既,都好有星味架,個人心地又好。
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-9 12:11:08 |顯示全部樓層

what the!

原帖由 爬牆虎 於 2008-6-9 12:07 發表

謝說明!
咁GTR又幾靚仔既,都好有星味架,個人心地又好。

你兩條友吾好亂尼
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-10 00:16:05 |顯示全部樓層

我對個個都幾好架

原帖由 爬牆虎 於 2008-6-7 13:43 發表

除非講粗口吾專重其他人果D例外
不過都無乜幾個
上禁耐forum只見過兩個
回復

carolc 發表於 2008-6-10 13:26:46 |顯示全部樓層
OUT 晒 TOPIC 啦, 講番改名啦
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-13 11:58:04 |顯示全部樓層

求其啦

原帖由 carolc 於 2008-6-10 13:26 發表
OUT 晒 TOPIC 啦, 講番改名啦

反正又吾會有個奇拿版主叫我地必須focus系同一個topic
回復