關於仔女改名...

作者: heiheimama 發表于 2008-4-8 16:33:22
7504 61
jellyfishy 發表於 2008-4-9 10:48:15 |顯示全部樓層
甘幾個鐘?! 想像到的辛苦. 
咁希媽仲會唔會生多個呀?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 10:50:55 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-9 10:48 發表

個個女人聽到我生仔的故事都會嚇到唔敢生!~

我都係一個夠哂數了,冇$養呀!~
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 11:01:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-9 10:48 發表

唔係個個都係咁嘅,

我老婆入醫院, 護士同佢check完馬上同call醫生, 醫生未到, 個護士猛叫佢唔好生住, 醫生一嚟馬上入手術室, 就生咗, 我都在場, 佢重可以同醫生講笑, 個護士抱起個仔, 佢馬上整杯茶個護士飲, 搞到佢成個頭都濕埋

醫生同我老婆講, 你可以出去同人講生仔係唔痛嘅
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 11:11:32 |顯示全部樓層

我對基督徒看風水的睇法

作為基督徒視天主為唯一的主, 除天主以外, 並無其他的神  -- 我是支持及認同的

不過有時信徒的信念不夠, 去依賴風水等, 也可以理解的, 信念不夠不等於他就不是信徒, 我們每個信徒在社會上受到不同程度的引誘 (或叫試探), 行出咗兩步, 並不能說是可恥, 人總會犯錯.

做人子女, 有時也會唔聽父母的話, 總不能說他就是可恥, 不是父母的好子女.
回復

Exodus 發表於 2008-4-9 11:53:57 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 10:50 發表

個個女人聽到我生仔的故事都會嚇到唔敢生!~

我都係一個夠哂數了,冇$養呀!~

唔種花既應該可以養多個
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-9 15:27:03 |顯示全部樓層
我個屎撈B 名字是”悅朗”, 表面聽來是多開心的名字, 但其真實意思是雙贏, 點贏法?
……….
蒙神喜的生命(神贏), 靠主天天都開(人贏).

宗教麻…… 信徒一樣會有錯的時候, 也不會比不信的人少啊, 也會失見證. 沒有人會完美無錯吧! 但信徒有一樣野唔可以失, 就係””, 因為”信者得救”.
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 15:35:44 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-9 15:27 發表
我個屎撈B 名字是”悅朗”, 表面聽來是多開心的名字, 但其真實意思是雙贏, 點贏法?
……….
蒙神喜悅的生命(神贏), 靠主天天都開朗(人贏).

宗教麻…… 信徒一樣會有錯的時候, 也不會比不信的人少啊, 也會失見證. 沒 ...

信徒可以犯的錯一定比不信的人多, 單是唔去敎堂, 食飯唔記得 say the prayer... 不信的人就不會犯呢d錯.
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-9 15:47:26 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-9 15:35 發表

信徒可以犯的錯一定比不信的人多, 單是唔去敎堂, 食飯唔記得 say the prayer... 不信的人就不會犯呢d錯.

嘻嘻, 我就唔係咁想, 佢地只係唔知道自己犯左錯姐. (除非佢地無聽過有關主的福音或不知有主的存在啦, 是從不知而不是知而不信那種啊.) 對不起, 離了題. 也可能得罪不信的人, sorry, 這只是我個人領受, 希望大家也有同得福份的一天.
回復

carlo 發表於 2008-4-15 23:37:03 |顯示全部樓層
點解要排隊 ? 我以前 d 仔女都係就咁去考插班 .......
回復

carlo 發表於 2008-4-15 23:42:06 |顯示全部樓層
我公開其中個小朋友既名 ........ 蕭堯 / 蕭嫻
我唔係教徒 , 我入黎 8 架咋
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-15 23:44:11 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-4-15 23:42 發表
我公開其中個小朋友既名 ........ 蕭堯 / 蕭嫻
我唔係教徒 , 我入黎 8 架咋

蕭堯 = 消遙~
回復

kong 發表於 2008-4-15 23:47:31 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-4-15 23:37 發表
點解要排隊 ? 我以前 d 仔女都係就咁去考插班 .......

興發街嗰間,我都排左廿幾三十分鐘嫁!
回復

dchan 發表於 2008-4-16 12:08:29 |顯示全部樓層
我個女個名系佢爺爺嘛嘛一切查書, 計筆劃, 和夾選好出生時間(因胎位不正要做手術)改的. 所以就如以上所講的 -- 一份祝福一份愛的表現! 希希媽媽說得對, 普普通通就是福!  其實拜四角也好, 睇風水也好, 都系一種儀式, 一種傳統, 求心安, 不是求神! 不要在事面上求對錯.  我每年拜山(父母)都做足燒香燒衣, 因為他們生前是相信這些東西, 當然是按照他們接受的方式去做. 所以不可能單從為教徒的角度去看東西, 耶穌都可以接受妓女, 但十戒中都有犯淫邪罪啦! 信教容易, 能實踐教義難! 反而是當時人要反問自己咯!
回復

carlo 發表於 2008-4-22 06:52:21 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-15 23:44 發表

蕭堯 = 消遙~

heheeh ~ 我好鍾意呢 d 名 , 名 都係想比人易記 je !  我就覺得佢地因為個名 , 好易比人記得 , 都係好事 !
回復

八王爺 發表於 2008-4-28 06:25:27 |顯示全部樓層
咁 你地 d 細路 改咗 乜名?
回復

leetai 發表於 2008-5-23 00:05:27 |顯示全部樓層
我同老公個名係改名師傅改,d細路名就由我改(咁辛苦生出),但細仔老公堅持下比人改
回復

爬牆虎 發表於 2008-5-26 22:11:20 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-9 11:11 發表
作為基督徒視天主為唯一的主, 除天主以外, 並無其他的神  -- 我是支持及認同的

不過有時信徒的信念不夠, 去依賴風水等, 也可以理解的, 信念不夠不等於他就不是信徒, 我們每個信徒在社會上受到不同程度的引誘 (或叫 ...

唔係想作出挑釁,但我認為基督徒/天主教徒 resort to 風水,係一件好醜怪既事。睇風水,講唔上係對信徒既誘惑,但係行為上表現出黎就係好迷信(於基督徒立場)。一個更像樣的例子,就如交通警察捉改裝車,但自己卻非法改車。社會大眾知道,難免對那些執法人員大失所望。

話雖如此,但我相信大部份的基督徒都不是這樣的。
回復

爬牆虎 發表於 2008-5-26 22:19:33 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 10:09 發表
我囡囡個名好普通,叫”希晴”.而家出街叫一聲希希,起碼十個細路應你.

但這個普通的名字背後有一段可歌可泣的故事....

話說當年我在產房捱左廿幾個鐘,都生唔出,焦急的老公又不得其門而入(當時因為沙士後不准陪產),在街上來回 ...

heiheimama為女兒改的名改得很好。雖然名字屬於近年大熱類,但希晴的出生,就見證了香港一段艱難的日子,是歷史事件,她將來都會為名字而感到自豪。我有一個朋友,名字叫麗娥。她介紹自己的名字時,解釋名字是父母特別改的,因她生於8月15日。好名就是好名,係case by case,因人而異。
回復

草民 發表於 2008-5-26 22:50:31 |顯示全部樓層
我有個親戚搵蔡師傅改名,使幾百蚊,叫<淑儀>,冇耐掃把當道,怨聲四起,卒之又要改過。
回復

比得大帝 發表於 2008-5-28 10:26:08 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-5-26 22:11 發表

唔係想作出挑釁,但我認為基督徒/天主教徒 resort to 風水,係一件好醜怪既事。睇風水,講唔上係對信徒既誘惑,但係行為上表現出黎就係好迷信(於基督徒立場)。一個更像樣的例子,就如交通警察捉改裝車,但自己卻非法改車。社會 ...

"就如交通警察捉改裝車,但自己卻非法改車。"
你這個例子用錯了, 其實自掌咀巴

法例      相對     敎規
警察      相對     神職人員
市民      相對     敎友

每個敎友都要守敎規       相對        每個市民都要守法律
敎友睇風水是不守敎規   相對        市民改車是不守法律

點解你話敎友睇風係一件好醜怪既事, 你又唔話市民改車係一件好醜怪既事呢?
回復