關於仔女改名...

作者: heiheimama 發表于 2008-4-8 16:33:22
7500 61
我想問已為人父母的花友,你係點樣幫你既仔女改名架,會考慮咩野?有冇d有趣既故事?

有個朋友,兩公婆都是基督徒,但仔仔的名字竟然是由風水先生改,朋友的解釋是,雖然自己唔信,但不容有失!~

我呢個不容有失的朋友,去年就和老婆一人請一個星期假,做咩?幫小朋友去維多xx幼稚園排隊wo!~
prodorothyhkg 發表於 2008-4-8 16:55:02 |顯示全部樓層
好彩我冇 lee d 煩惱
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-8 17:01:13 |顯示全部樓層
中國人有句話 : 唔怕生壞命, 至怕改壞名 嘛!
回復

遙日 發表於 2008-4-8 18:05:43 |顯示全部樓層
咁佢都好矛盾0者,又話唔信,但又驚「有失」﹗
如果真係唔信,就唔怕會有失啦…
回復

george 發表於 2008-4-8 18:12:00 |顯示全部樓層
我未做人父母,
但我知道自己個名中間個字係跟族譜排既
最後一個字係爺爺幫我改既
回復

orchids 發表於 2008-4-8 18:54:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-8 16:33 發表
我想問已為人父母的花友,你係點樣幫你既仔女改名架,會考慮咩野?有冇d有趣既故事?

有個朋友,兩公婆都是基督徒,但仔仔的名字竟然是由風水先生改,朋友的解釋是,雖然自己唔信,但不容有失!~

我呢個不容有失的朋友,去年就和老婆一人請 ...

我有位舊老闆係天主教教徒,佢買左新屋,就搵一位同事幫佢拜四角,佢話因為佢係天主教教徒唔拜得亦唔識拜.
回復

Exodus 發表於 2008-4-8 19:19:48 |顯示全部樓層
成語抽字出黎改名
自己唔鍾意
但人地話好聽
回復

cross 發表於 2008-4-8 20:03:57 |顯示全部樓層
我的聽講是黃大仙
回復

lammadick 發表於 2008-4-8 22:55:17 |顯示全部樓層
我地都冇信教...但個仔都係找個師傅改名...我想中國人吧...最怕改壞名
回復

keung 發表於 2008-4-9 00:03:13 |顯示全部樓層
要好聽及不要太難寫,
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-9 00:09:18 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-8 18:54 發表

我有位舊老闆係天主教教徒,佢買左新屋,就搵一位同事幫佢拜四角,佢話因為佢係天主教教徒唔拜得亦唔識拜.

咁好明顯那位人兄唔係"信", 係根本"唔信", 咁又點會係天主教教徒呢? 宗教係好專一的, 只有一個衪, 除信的一個外並無別的神.
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-9 00:12:04 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-8 16:33 發表

我呢個不容有失的朋友,去年就和老婆一人請 ...

但不容有失? 如是基督徒, 天父又怎會令他們有所失呢? 連小小生命也保守平安來到這世界, 他們失的是"信心".
回復

cross 發表於 2008-4-9 08:00:44 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-8 18:54 發表

請槍有咩分別
都係為自己
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-9 09:11:45 |顯示全部樓層
水母有個朋友, 佢個太太已經係本地頭三大名校出身, 又係教徒, 前年生bb時連自己個名都改埋, 話為左想個bb日後身體好有成就喎.本來佢想我朋友(佢老公)都改埋名,我朋友唯有唔睬佢.
家下佢個bb唔多識講廣東話,淨係成日同老豆講英文和國語.佢老婆話因為廣東話無用,所以唔洗學喎...唉....
呢d係咪 language discrimination?!
回復

八王爺 發表於 2008-4-9 09:13:39 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-8 09:33 發表

我呢個不容有失的朋友,去年就和老婆一人請一個星期假,做咩?幫小朋友去維多xx幼稚園排隊wo!~

很老实讲,我一直都唔係哩度讲 宗教 d 嘢!
但係 哩个 post 实在叫 基督徒很 丟面。

vkzone 讲得好啱!如果 那夫妇搵风水先生幫子女改名,佢已經唔可以叫自己係信徒。
同样,那个 搵人拜四角的 「天主教」徒. ....

希媽 咁你 自己又奌睇 为子女改名的事呢?

我兩个女 叫 「允祈」同「愛靈」,咁大家都清楚啦!
信 神,都有好多 靚名丫!
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-9 09:39:07 |顯示全部樓層
「允祈」同「愛靈」,
好 rare的靚名.
好多信教的朋友,都鍾意用d古字或筆畫好難的字.唉~ 難為第日d老師,要先查字典才識叫個細路個名.
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 10:09:36 |顯示全部樓層
我囡囡個名好普通,叫”希晴”.而家出街叫一聲希希,起碼十個細路應你.

但這個普通的名字背後有一段可歌可泣的故事....

話說當年我在產房捱左廿幾個鐘,都生唔出,焦急的老公又不得其門而入(當時因為沙士後不准陪產),在街上來回踱步,天又不停下雨.據老公的說法,是女兒一出生,天就開始放晴了,所以以”希晴”作為女兒的名字.

我不介意女兒有個普通的名字,甚至做個普通人,但希望她可以每天都懷著希望,晴朗地做人.

我覺得,囡囡長大後可以告訴別人:我的名字是爸媽替我改的,包含了他們對我的期望,背後更有一個小故事,是十分幸福的事.如果我的名字是一個三唔識七的風水佬改的,我會很不開心.

回復

cross 發表於 2008-4-9 10:23:07 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 10:09 發表
我囡囡個名好普通,叫”希晴”.而家出街叫一聲希希,起碼十個細路應你.

話說當年我在產房捱左廿幾個鐘,都生唔出,焦急的老公又不得其門而入(當時因為沙士後不准陪產),在街上來回 ...

我就係咁囉
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-9 10:24:30 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 10:09 發表

話說當年我在產房捱左廿幾個鐘,都生唔出,焦急的老公又不得其門而入(當時因為沙士後不准陪產),在街上來回 ...

咁希希一定要好好愛鍚你
回復

八王爺 發表於 2008-4-9 10:40:39 |顯示全部樓層
係咪 啱啱 相反, 要 廿幾个 鐘先出黎, 捱得 媽媽很苦。

不过,故事真係好聽。
回復

1234下一頁