奇怪,比較

作者: taxitang 發表于 2012-6-2 18:39:34
2171 8
真的很奇怪,放在同一窗台,同一打理,成長的過程竟然差別咁大。
這些都是好似睡公主一樣,只有等。
C.walkeriana var.semil-albaXsib"Tokyo N.1"X"Takanaka"
2009年9月

經過新芽長出、枯萎,到現在還是這樣。

C. walkeriana v. coerulea `Edward` x `Mt. Azul`
2009年12月 但找不到當年的相片,但看三年後的今日

這些就唔同,快高長大
c.walkeriana var. (alba "Sta Luzia" x flamea "Divina")
2009年11月24日

三年未夠的今日

C.walkeriana var coerulea X C.nobilior var coerulea
2010年7月15日 當日爛根,處理後重新栽種

走莖的右邊的是當日的老頭,左邊的是今日的生長情況,令人滿意

L purpurata var.carnea "Herts"X"Kagoshima"
2011年8月20日

今日

今日條咁多先,生長情況各有不同。
2068 發表於 2012-6-2 18:59:05 |顯示全部樓層
我都有咁情況、唔好計苗、有成株都係一年生一芽(品種問題)。
回復

psyche 發表於 2012-6-2 20:27:44 |顯示全部樓層
蘭花有時好像人一樣, 會有養不大的, 養不好未必是個人問題, 而是質地不好。
為避免這個情況, 我會在同一次買多於一棵, 因為其中總有一棵會生得較靚, 那便會比較保險。
回復

taxitang 發表於 2012-6-2 21:23:26 |顯示全部樓層
2068 發表於 2012-6-2 18:59
我都有咁情況、唔好計苗、有成株都係一年生一芽(品種問題)。

品種應該是品題之一,可能苗都要馴化,謝謝賞圖。
回復

taxitang 發表於 2012-6-2 21:27:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2012-6-2 20:27
蘭花有時好像人一樣, 會有養不大的, 養不好未必是個人問題, 而是質地不好。
為避免這個情況, 我會在同一次 ...

其實都岩既,買多於一盆,除了以上問題,還可能中途養c了,買個保險是好事,因為唔喜歡就唔會買,只得一盆,真的有什麼東瓜豆腐就多少有d失望。
回復

nel613 發表於 2012-6-3 12:43:08 |顯示全部樓層
我有一棵C.W 養了兩個月都係一樣,冇大過....

我仲誇張,養左蝴蝶蘭成一年都冇咩點長大....  發表於 2012-7-8 02:56
回復

sasock 發表於 2012-6-3 13:46:13 |顯示全部樓層
我同花友交換的嘉多利,因為不是前三芽,放了一年都未出根和芽,可能遲些會C。
回復

taxitang 發表於 2012-6-3 23:37:44 |顯示全部樓層
nel613 發表於 2012-6-3 12:43
我有一棵C.W 養了兩個月都係一樣,冇大過....

養蘭其中一個樂趣就是等,我都等緊。
回復

taxitang 發表於 2012-6-3 23:39:43 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2012-6-3 13:46
我同花友交換的嘉多利,因為不是前三芽,放了一年都未出根和芽,可能遲些會C。 ...

如果老頭還有芽位,遲早都會出,閒時噴d施XB1,多少都有d幫助。
回復