積奇的天台菜園...06-06-2012發現翠玉瓜同青瓜都有左...

作者: lam915 發表于 2012-5-31 17:05:22
1812 12

曾經.... 我係一個連種仙人掌....羅漢松....怕羞草都種死的人.....

一個月前我搬左入村屋住.... 有一個細細的小天台....
上網又見倒咁多朋友仔都種出咁多咁靚的稙物....
於是乎我唔信邪..... 又種野.....

今日... 我終於收成了.....

我的通菜....佢係我第一樣種咁耐都唔死嘅菜.... 而基於啲菜之前俾幾條虫虫食左好多..... 今日我襯佢夠日子. ...

我的通菜....佢係我第一樣種咁耐都唔死嘅菜.... 而基於啲菜之前俾幾條虫虫食左好多..... 今日我襯佢夠日子. ...

我的通菜....佢係我第一樣種咁耐都唔死嘅菜....
而基於啲菜之前俾幾條虫虫食左好多.....
今日我襯佢夠日子....決定收左佢.....留番自己食.....
本來以為得半斤..... 點知收收吓發現呢度起碼有成斤.....

我的青瓜..... 生到亂曬龍..... 今日終於得閒整幾支柱俾佢爬.... 頭先仲發現佢好似有生女.... 希望可以結得 ...

我的青瓜..... 生到亂曬龍..... 今日終於得閒整幾支柱俾佢爬.... 頭先仲發現佢好似有生女.... 希望可以結得 ...

我的青瓜.....
生到亂曬龍..... 今日終於得閒整幾支柱俾佢爬....
頭先仲發現佢好似有生女.... 希望可以結得成果....

我的無花果.... 曾經我一度以為佢會俾我種死.... 不過好彩網上有好多前輩教路.... 佢先可以平安.... 仲結果 ...

我的無花果.... 曾經我一度以為佢會俾我種死.... 不過好彩網上有好多前輩教路.... 佢先可以平安.... 仲結果 ...

我的無花果....
曾經我一度以為佢會俾我種死....
不過好彩網上有好多前輩教路....
佢先可以平安.... 仲結果添呀.....

我的大葉潺菜.... 頭先仲俾我發現左有條虫虫

我的大葉潺菜.... 頭先仲俾我發現左有條虫虫

我的大葉潺菜....
頭先仲俾我發現左有條虫虫
Jacob 發表於 2012-5-31 17:23:02 |顯示全部樓層
積奇天台個菜園
有瓜有菜但無田
潺菜通菜有得食
青瓜仍然須努力

正,努力

青瓜努力實收成,哈哈  發表於 2012-6-1 00:36
潺菜好靚﹗種咗幾耐?  發表於 2012-5-31 22:14
你首詩好正呀.... 多謝你.... 我會繼續努力.....  發表於 2012-5-31 17:51
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-31 20:02:21 |顯示全部樓層
都種得好靚仔,唔似殺手喎
加油,多D交流吓,祝你好收成
回復

C.G.Chow 發表於 2012-5-31 20:16:32 |顯示全部樓層
haha~~ 我都種死過仙人掌.......
回復

羅孖媽 發表於 2012-5-31 22:58:57 |顯示全部樓層
潺菜好靚﹗種咗幾耐?
回復

xx_Luca 發表於 2012-6-1 00:44:54 |顯示全部樓層
天台幫又添一員 ~ 歡迎你 ~
回復

lam915 發表於 2012-6-1 02:30:31 |顯示全部樓層

羅孖媽...啲潺菜我我由落種等佢發芽到變成咁約一個月倒啦....

^^原來潺菜可種種咁密 , 我又多幾棵先,我的都差不多一個月,但只得2塊真葉,種多幾棵得閒剪嚟滾豆腐湯先  發表於 2012-6-1 09:53
回復

Zoe 發表於 2012-6-1 09:17:37 |顯示全部樓層
嗚 ~ 好正呀!我都好希望可以好似你咁有天台可種嘢....
回復

lok_1980 發表於 2012-6-1 09:47:58 |顯示全部樓層
仙人掌,羅漢松我都種死唔少喎,仲有白網紋呀,好多好多都死過我手上.........只要肯努力,總會種得好。
回復

KATY 發表於 2012-6-1 11:30:30 |顯示全部樓層
我初時新手種植, 都係通菜, 好有成功感架 !!!
回復

Cora 發表於 2012-6-1 16:23:25 |顯示全部樓層
C.G.Chow 發表於 2012-5-31 20:16
haha~~ 我都種死過仙人掌.......

咪以為易種呀,好考人ga!
回復

lam915 發表於 2012-6-2 09:42:45 |顯示全部樓層
多謝大家鼓勵.....
其實每日上天台睇住佢哋長大感覺真係好正.....
回復

lam915 發表於 2012-6-6 16:36:40 |顯示全部樓層
今日啱啱發現...........翠玉瓜同青瓜都有左呀............
請問大家知唔知點樣睇佢授粉左未???
因為我每次都睇唔倒佢哋開花........
想人工授粉都唔得.................唉.................
請大家教幫幫忙................
回復