工具仲可以喺邊度買至抵??

作者: lam915 發表于 2012-4-3 13:03:46
2451 9
吉吉己經冇左十蚊仔了....
見倒你哋種得咁開心.... 我又心郁郁喎....我又係新仔..... 怕買得太多唔見駛嘅野.....
唔知咁多位依家喺邊度買工具呢??? 可以俾啲指引嗎???
D_D 發表於 2012-4-3 15:29:48 |顯示全部樓層
我都係岩岩開始種, 其實睇下你想種咩
平有平種, 貴有貴種...

花墟都可以買到好多野.. 3-6"盤都係3-6蚊一個 , 底盤2-4蚊都有成交
DIY都得, 用雪糕盒, 唔要既膠盒仔... 底部鑽幾個洞排水又得
我最近種蔥, 用D 飲過既即棄膠杯, 一杯可以種2,3條蔥, OR 發芽仔都得。

泥係花墟有, $10有一包靚土仔, 1.5L 如果你唔係一次種大量, 10蚊可以種到2-3盤
其他工具真係可有可冇(如果你種得少/ 岩岩開始) ...

我種九層塔, 由種子+泥+盤+底盤, 最基本既野買, TOTAL30
泥仲有半包係到...

如果你打算大量種, 上淘寶都得, 其實8成野都係淘寶都有買, 仲平D. 不過計返個運費~
回復

lam915 發表於 2012-4-3 19:31:44 |顯示全部樓層
D_D 發表於 2012-4-3 15:29
我都係岩岩開始種, 其實睇下你想種咩
平有平種, 貴有貴種...

唔該曬...
其實我都喺淘仔買左啲野番嚟....
只係有時見倒咁多位啲野都係喺吉吉十蚊買的....
依家吉吉十蚊仔冇左.... 唔知大家會喺邊度買呢???
咁等我都可以去行吓睇吓有冇昏野嘛.....
回復

catcat529 發表於 2012-4-9 08:57:17 |顯示全部樓層
我都係新手 少少試種  try緊士多啤梨
因為小小種植買吾得咁多  好難起淘寶order野   雖然睇中左幾個花盆  
加上現身懷龍女  老公吾比出到旺角買野
都只係行下e幾間shop
吉吉島(長發)   花盆最多款   
日本城
惠康超級超市(馬鞍山)   有靚土 細細包$10   天然有雞 黑肥   好多花寶牌既肥料

D_D
其實如果夾到幾個人一齊買都OK嫁~ 你可以搵下住果區既花友一齊訂... 同埋種種下就越來越多啦~  發表於 2012-4-10 14:49
回復

tomtomtom 發表於 2012-4-9 10:45:30 |顯示全部樓層
惠康的確幾多栽種用品,現在仲有椰磚。

可惜唔係間間有種植用品賣~ 請問椰磚係惠康買多少錢呀?  發表於 2012-4-9 14:07
回復

tomtomtom 發表於 2012-4-9 23:36:57 |顯示全部樓層
我都未買過,印象中有2個 size,細嘅好似係10多元

回復

happyjoyjoy 發表於 2012-4-10 23:10:22 來自手機 |顯示全部樓層
我都想淘泥及其他!可意一齊㚒!
回復

藍烏龜 發表於 2012-4-10 23:15:01 |顯示全部樓層
happyjoyjoy 發表於 2012-4-10 23:10
我都想淘泥及其他!可意一齊㚒!

我有興趣,但要下大家買咩
回復

happyjoyjoy 發表於 2012-4-10 23:18:03 |顯示全部樓層
藍烏龜 發表於 2012-4-10 23:15
我有興趣,但要下大家買咩

睇下大家買D乜一齊夾!
回復

cowcowpop 發表於 2012-4-11 16:22:44 |顯示全部樓層
多兩蚊姐!
算啦‥‥‥‥
回復