救救無花果.....(已經制左水... 但係還在惡化中...點算呀..) T_T

作者: lam915 發表于 2012-5-9 13:28:42
3329 12

我係新新新手.....
星期日買左棵無花果樹苗.... 約高2呎....
我日日都有澆水....但係唔知點解佢啲葉開始變黃.... 仲圈埋左添.... 點算呀....
有冇人前輩可以救吓我棵無花果樹呀.....
magichand 發表於 2012-5-9 13:36:52 |顯示全部樓層
太濕......
回復

2020 發表於 2012-5-9 13:44:41 |顯示全部樓層
制水,倒埋盆底水!
回復

candylpy 發表於 2012-5-9 13:51:32 |顯示全部樓層
哦, 原來係咁
回復

lam915 發表於 2012-5-9 16:23:44 |顯示全部樓層
哦..... 咁我即刻去制佢水先....
多謝各位前輩打救.....
回復

lam915 發表於 2012-5-11 23:17:26 |顯示全部樓層
各位前輩..... 由前日起我已經制我棵無花果嘅水.....
但係佢發黃的情況不但無改善.... 嚴重左添呀....
點算好呀....
回復

餓驚力 發表於 2012-5-11 23:54:43 |顯示全部樓層
新買轉換咗環境我個棵都落晒葉架!不過好快又會生番架喇!無花果好粗生架咋!
回復

bbbabies 發表於 2012-5-12 00:08:04 |顯示全部樓層
其實之前點解要日日淋水?新手最棘手的問題大都是淋水了。正確淋水應該是不乾不澆,淋就要淋透水,即盆底有少少水漏出來。當然不是要乾到dump晒先淋水,即是盆土不乾就不要淋水,等土壤中的水分差不多都耗盡前再澆透水。這是要經驗來把握,既不能稍有少少乾就淋,也不能在完全乾透後再淺水。初時可用手指沿盆垂直插入土中感覺一下盆土的濕度再決定是否要淋水。

我明白了.... 我會努力嘗試.... 謝謝!  發表於 2012-5-12 16:57
回復

mikecho 發表於 2012-5-12 11:28:34 |顯示全部樓層
我覺得無花果不怕水,而是怕缺水,榕屬大葉樹用水量多,夏天最好用水浸盆底,以防忙了淋水

我依家放左盤水俾佢浸住.... 希望可以好啲.... 多謝咁多位的幫忙.... 我會努力嫁.....  發表於 2012-5-12 17:24
回復

bbbabies 發表於 2012-5-12 17:47:51 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2012-5-12 11:28
我覺得無花果不怕水,而是怕缺水,榕屬大葉樹用水量多,夏天最好用水浸盆底,以防忙了淋水 ...

Mikecho:對!無花果是不能缺水的。盆栽無花果除移植後第一次水要淋透外,日後則不乾不淋。當枝葉茂盛時睛天每天都應淋水兩次,並應淋透,尤其果實膨大期,如水份不足會影響發育。但休眠時由於無新葉長出,故應少淋水,尤其是當落葉後,更應嚴格控水量。以上是我上無花果班的導師給我的資料,而我的無花果也是按上述所說培育。lam97我不知你的是小苗,扦插繁殖還是已可掛果的無花棵,所以要看實際需要來淋水。

bbbabies﹕謝謝你的解釋... 我的無花果約一米高左右、有掛果子仲好多添... 我諗應該唔算係小苗... 我喺天台種...全日照的...咁我係咪可以淋多啲水??  發表於 2012-5-12 22:29
我沒上過甚麽學述班!只能說覺得......!只是種過多年識少少,不一定對的啊!  發表於 2012-5-12 19:33
回復

bbbabies 發表於 2012-5-13 00:45:52 |顯示全部樓層
lam925,如果好似你講,生長環境好好又夠水,可能真係轉換環境做成咁,過咗適期會好d.不過唔知你有無換盆?掛緊果最好不要換盆~
mikecho,我d也不是什麼學術班,也只是一般園藝興趣班而已,不過導師係種咗幾十年野好有經驗!他將佢所知及經驗教授我們,讓我們減少失敗,增加成功率而對種植產生興趣.
回復

細拉 發表於 2012-5-15 00:52:43 |顯示全部樓層

我剛剛幫盤無花果換泥,唔知呢個會唔會同樣係你0既問題。我果盤輕微甩葉,兼且部份葉片枯黃有黑點。

上星期買左盤無花果,發現盤身極重,泥土硬如紅毛泥,打開一看,基本上係塘泥加石頭,漿實根部之餘,似乎非常不保水,暴晒下易乾泥,所以換上泥炭土加砂混出來的泥。塘泥好咩?可能價錢平,花農好似對佢情有獨鍾。

換泥之後

換泥之後

回復

sitwy 發表於 2012-5-15 21:36:24 來自手機 |顯示全部樓層
我上星期都買左無花果!情況同你一樣!換泥換盤,D葉死下死下!我試下制佢水一兩日,睇下有冇好D

C.C
新換泥換盆更加唔應該制水, 郁過d根d葉係會dup dup地, 1-2星期會慢慢好番架啦  發表於 2012-5-16 00:40
回復