返回列表 發新帖

如果你有30棵蕃茄苖, 會點這樣處理呢?

作者: maijai 發表于 2012-5-27 20:40:51
2253 34
stubborn 發表於 2012-5-28 00:16:27 |顯示全部樓層
I had more than 60 Pcs Pear Tomato plants.

I killed them a few days ago...

And all I got is a lot of fruits.

Pear Tomatos
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6&fromuid=68819

真的kawaii 呢:D  發表於 2012-5-28 00:20
回復

maijai 發表於 2012-5-28 00:22:00 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-28 00:13
終於有個意見啦 sorry 我唔知係唔係前一世係老鼠, 見到咁大隻cat 好驚  ...

日本cat, 都係cat, 今晚唔使訓, 又排係度同你吹水
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-5-28 00:46:00 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-28 00:22
日本cat, 都係cat, 今晚唔使訓, 又排係度同你吹水

我屋企有15隻好善良既Cat喎

吓! 無乜機會去你屋企探你~lu:D  發表於 2012-5-28 12:16

評分

查看全部評分

回復

magichand 發表於 2012-5-28 01:34:12 |顯示全部樓層
stubborn 發表於 2012-5-28 00:16
I had more than 60 Pcs Pear Tomato plants.

I killed them a few days ago...

我都有1棵黃洋梨蕃茄, 2米以上, 估計已結果300個以上, 現在還不斷結果...
蕃茄可以很大棵呀!!!!  種幾多棵真是要看品種, 怎樣種, 和有没有地方.....如果無太陽, 最好都係唔好種剌...

maijai  唔好種, 未無得玩, 衰佐羅個經驗都好=="  發表於 8 小時前===>

唔好種, 未無得玩, 衰佐羅個經驗都好=="  發表於 2012-5-28 12:18
唔好種<----好絕~_~"  發表於 2012-5-28 10:08
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-28 06:22:37 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-27 23:50
係平面, 我只是把D泥堆高佐dd, 去水又去到, 無做過乜野, 可能流佐隔離屋 不過係無乜陽光, 連種草都唔成 ...

如果個後園無陽光,咁係咪會移去第度種?

都唔係全部無, 但, 少少陽光咁, 今年試用d盆, 放d菜係個露台種, 又有dd成績喎, 所以諗更買幾個盆種一些, 地下又種一些咁, 睇吓個田, 種唔種到野出來:D  發表於 2012-5-28 12:24
回復

cklife 發表於 2012-5-28 09:53:41 |顯示全部樓層

如果係我...我會因應自己地方,同需要留幾棵壯既...

其他會挖出黎分享比網友,或者同網友交換其他植物...

挖苗要襯嫰....等根生多左,挖出既苗好易死...(容易傷根)

心大心細呢:(  發表於 2012-5-28 12:32
同意!  發表於 2012-5-28 10:03
回復

lok_1980 發表於 2012-5-28 10:06:10 |顯示全部樓層
我想問樓主係咪住香港架?
另外有幾缺光呢?一日有幾多時間有太陽直照?
其實可以種住先,等大d先分都可以,或者可以減一d試種其他植物都好。

唔係住香港, 係蘿蔔國:( 1日都有幾個鐘, d泥成日好濕, 有好多硬殼的虫, 有無改變方法?:D  發表於 2012-5-28 12:36
回復

J.C. 發表於 2012-5-28 10:32:56 來自手機 |顯示全部樓層
樓主好,好羨慕有花園又有田仔呢!我會留起外圍幾棵壯嘅蕃茄試種,然後近牆位置,可以種下半陰曬嘅薑呀。^_^

唔好客氣, 有地方位置不好呢. 有多個好提議, 諗諗先. 丁Q  發表於 2012-5-28 12:38
回復

桔桔 發表於 2012-5-28 14:50:11 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-27 23:57
第一次由種子發芽, 日日睇住佢長高, 真係好開心 現在post張地方的相, 就想問吓大家如果有咁 ...

我之前都好似你咁發左好多棵...細果種種下越來越少....而家得返幾棵...早知就分享出去唔洗佢地以死收場
回復

Cora 發表於 2012-5-28 15:13:18 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-27 23:57
第一次由種子發芽, 日日睇住佢長高, 真係好開心 現在post張地方的相, 就想問吓大家如果有咁 ...

你發張分享帖,注明你方便ge時間地點,睇吓有無花友有興趣嘛!好過親手kill左自己發d苗呀!
唔知d蕃茄係咪唔鐘意我,我發極都唔生(反而每星期去種田時,成日在路邊見到野生蕃茄,重結埋果tim, 唉..)

有興趣要去日本先可以分享得到樓主發嘅苗喎^^  發表於 2012-5-28 16:19
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-5-28 16:09:53 |顯示全部樓層
你有地種番茄不錯啊~
我要用盤仲要室內種, 睇著佢大, 但又驚佢有蟲蟲和長得太高

初初吾識我又是30粒種子一齊發芽
最後而家KEEP住3棵

其實d蕃茄, 是不是1年貨仔?  發表於 2012-5-28 16:55
回復

Cora 發表於 2012-5-28 16:31:23 |顯示全部樓層
to: jeffreyngcm  有興趣要去日本先可以分享得到樓主發嘅苗喎^^
wow, d 花友遍佈世界各地tim!我想信當地應有類似ge網絡ge,不過要花d時間去搵姐!

to: maijai 祝你個花園生氣蓬勃 !

多謝先:D  發表於 2012-5-28 16:56
回復

stubborn 發表於 2012-5-29 17:35:55 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2012-5-28 01:34
我都有1棵黃洋梨蕃茄, 2米以上, 估計已結果300個以上, 現在還不斷結果...
蕃茄可以很大棵呀!!!!  種幾多 ...

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6&fromuid=68819

你食親, 都係酸, 後來點做呀?:D  發表於 2012-5-29 21:17
回復

stubborn 發表於 2012-5-29 23:33:50 |顯示全部樓層
stubborn 發表於 2012-5-29 17:35
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=92386&fromuid=68819

Gave most away.

Still waiting for 3 dishesto change color...

係唔係得1年貨仔架? 下次唔好種:)  發表於 2012-5-29 23:38
回復

stubborn 發表於 2012-5-30 15:41:09 |顯示全部樓層
stubborn 發表於 2012-5-29 23:33
Gave most away.

Still waiting for 3 dishesto change color...

No... Just I not have the HEART to take care of it...   Added "fat" too late... leaves started to dry out and die...

By the way, they grew too tall... 5 feet-6feet.  

Since typhoon is coimg, I killed them early...
回復