求解決黏土質土壤改良和方法打碎D黏土呢?

作者: maijai 發表于 2013-11-29 11:47:34
2706 32
個田本身是稻田,開田的時候掘佐好多又大舊的黏土,請問用什麼方法或工具,可以打碎D黏土,現只有一個鏟同一個豬八怪的扒
m36252 發表於 2013-11-29 12:53:25 |顯示全部樓層
我用鋤頭既背, 即係棍果一方, 嗗到一舊, 就哼碎一舊. 至於黏土, 用堆肥或搵多d樹葉返嚟堆佢, 會有幫助, 但唔係一朝兩汐可以做得到.
回復

maijai 發表於 2013-11-29 14:05:00 |顯示全部樓層
多謝你回覆,現在塊田掘到膝蓋咁高,都是黏土,我諗要放棄掘,上綱搵到一些資料,都是靠堆肥同經時間改良,現在另一個問題是掘出來的黏土,成個波咁大舊,試過用個槌仔,用個鏟插到唔散,反而用手汶到一舊,但咁多,可時了

可試下掘之前既2,3日,灌水,會易掘d.掘完要用返大量既堆肥. 同泥猜勻.我自己就試緊紅茶碎.對種菜,效果都好似唔錯.又快用得.  發表於 2013-11-29 14:20
長命工夫,晒乾,打碎,溝堆肥和沙.,大量枯乾植物.......都冇乜快捷方法  發表於 2013-11-29 14:15
回復

maijai 發表於 2013-11-29 14:31:01 |顯示全部樓層
faylo.  長命工夫,晒乾,打碎,溝堆肥和沙.,大量枯乾植物.......都冇乜快捷方法  
多謝回覆,拔草都化了1個月,腰骨斷咁濟,而家真係(本氣)正題,唯有䦕開心心,長命工夫,慢慢做,過兩日睇下D黏土乾D,會不會好D啦
回復

maijai 發表於 2013-11-29 14:57:34 |顯示全部樓層
m36252。可試下掘之前既2,3日,灌水,會易掘d.掘完要用返大量既堆肥. 同泥猜勻.我自己就試緊紅茶碎.對種菜,效果都好似唔錯.又快用得.  
--------------------------------------------------------
現在掘係無問題的,土壤改良大概上網揾的資料,程序都是差不多,想係園藝館八卦下大家有没有什麼秘技咁,我的最大問題是掘出來的黏土,得閒試乾同濕的方法先,紅茶碎,你要儲好耐

我嚮公司拎, 每日都有5kg 左右.我都係一d一d咁拎去田.對植物好似唔傷害,亦都好似幾好用咁, 我仲試緊.比咖啡渣好用.  發表於 2013-11-29 16:25
回復

dincat 發表於 2013-11-29 15:09:00 |顯示全部樓層
去茶餐廳, 茶樓取, 茶葉渣都係唔要既垃圾

我還沒有,有勇氣去問人攞:)  發表於 2013-11-29 22:51
回復

maijai 發表於 2013-11-29 22:57:15 |顯示全部樓層
m36252  我嚮公司拎, 每日都有5kg 左右.我都係一d一d咁拎去田.對植物好似唔傷害,亦都好似幾好用咁, 我仲試緊.比咖啡渣好用.  
----------------------------------------------------------------
咁好,係公司可以隨便帶回家,呢D真係環保

反正呢D係對公司無用既.F&B既人亦會幫我,所以就拎到D啦.如果你想要,我都可以幫你既.反正可以環保D.  發表於 2013-11-29 23:19
回復

maijai 發表於 2013-11-29 23:31:38 |顯示全部樓層
m36252   反正呢D係對公司無用既.F&B既人亦會幫我,所以就拎到D啦.如果你想要,我都可以幫你既.反正可以環保D.  
-------------------------------------------------
謝謝,你的好意,可惜我不是住香港的,你的人緣都幾好吧,有同事肯幫你做環保,上網睇資料,有時間將D茶葉或樹葉唷下,先堆肥效果會好D喎

如果有穀殼, 都好好用~  發表於 2013-11-30 10:13
你住邊架!? 你附近有冇廢棄木材或樹葉 堆係d泥到燒!!燒得越多越好!!  發表於 2013-11-30 02:41
回復

RX-93-2 發表於 2013-11-29 23:53:08 |顯示全部樓層
你塊田近唔近市區的?唔近的話收集大堆枯草燒田,會快D有效果的。
回復

maijai 發表於 2013-11-30 10:31:18 |顯示全部樓層

tonychan0405  你住邊架!? 你附近有冇廢棄木材或樹葉 堆係d泥到燒!!燒得越多越好!!
RX-93-2  你塊田近唔近市區的?唔近的話收集大堆枯草燒田,會快D有效果的
我住蘿蔔國的鄉鎮,一塊田仔,燒田咁大動作,要睇定D先,我而家掘泥,已經好似俾佢地感覺,已經好大陣仗,費事俾佢地覺得外國人,黏線
-----------------------------------------------------------------------------------
m36252    如果有穀殼, 都好好用~  
聽講都係,而家用來做肥料,Bokashi
------------------------------------------------------------------------------------------------------
而家暫時有改良黏土方法,重有無秘技
1.  用樹葉或茶葉堆肥
2.  燒田
回復

ht333147 發表於 2013-11-30 11:09:24 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2013-11-30 10:31
tonychan0405  你住邊架!? 你附近有冇廢棄木材或樹葉 堆係d泥到燒!!燒得越多越好!!
RX-93-2  你塊田近唔 ...

你可以種花生或番薯, 一季之後的泥會鬆的.

多謝意見,現在好凍,要等明年開始XD  發表於 2013-12-1 15:04
回復

mankeihk 發表於 2013-11-30 11:54:58 |顯示全部樓層
燒灰...加入泥到
回復

RX-93-2 發表於 2013-11-30 21:22:53 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2013-11-30 10:31
RX-93-2  你塊田近唔 ...

在日本?燒田重易話為啦!日本唔係好興秋、冬在後園掃埋一堆落葉黎燒蕃薯嗎?咪買蕃薯去塊田度,再掃一堆落葉枯去塊田度。表面就燒蕃薯,實則燒田。

呢位網友睇得日劇同廣告多,不過都幾浪漫的,不如搞BBQ,XD  發表於 2013-12-1 14:58
回復

maijai 發表於 2013-12-1 15:02:51 |顯示全部樓層
mankeihk的方法同2差不多,都放在2
2.  燒田
3.  種花生或蕃薯,一季

改善土質,來來去去,都係果D方法. 用樹葉或荼葉堆肥,會較好同快囉.  發表於 2013-12-1 21:38
回復

ht333147 發表於 2013-12-1 21:15:41 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2013-12-1 15:02
mankeihk的方法同2差不多,都放在2

養隻牛犁田.

養隻牛,重貴過玩種菜,要不停提供啤酒、音樂、按摩、擦背(純粹講笑)  發表於 2013-12-1 22:40
回復

maijai 發表於 2013-12-1 22:34:58 |顯示全部樓層

2.  燒田
3.  種花生或蕃薯,一季
4.  養隻牛犁田
5.  種植豆科植物
總結   m36252 一句好主見係, 改善土質,來來去去,都係果D方法.
是無秘技的,多謝各位。
其實我最想問的問題係,掘佐出來一大舊的黏土,點樣整碎
回復

RX-93-2 發表於 2013-12-5 23:51:01 |顯示全部樓層
進取D的方法,耙晒一舊舊黏土走,買過D新泥混落去!

如果塊田是自己, 可以諗下  發表於 2013-12-7 13:05
回復

maijai 發表於 2013-12-7 13:02:05 |顯示全部樓層
加佐d相
P1020464 (640x480).jpg
P1020468 (640x480).jpg
回復

maijai 發表於 2013-12-7 13:03:56 |顯示全部樓層
真係一張張, post先睇到
P1020468 (640x480).jpg

d泥一舊舊咁, 真係好黏喎, 鄧你辛苦, 加油  發表於 2013-12-7 13:21
回復

dincat 發表於 2013-12-7 13:32:02 |顯示全部樓層
我見過日本公園好多時落葉係由佢留在地下無人掃
唔知你果區點, 可唔可以收d乾葉混入泥內呢

去公園走轉先:D  發表於 2013-12-8 09:08
回復

12下一頁