如果你有30棵蕃茄苖, 會點這樣處理呢?

作者: maijai 發表于 2012-5-27 20:40:51
2248 35
把全部培植? 留一些(幾多棵)? 因蕃茄要加d竹培植?
P1010513 (640x480).jpg
magichand 發表於 2012-5-27 20:52:31 |顯示全部樓層
乜野蕃茄呀?
回復

東方美人 發表於 2012-5-27 20:53:41 |顯示全部樓層
嘩! 你整倒個露台好靚呀! 我都想好似整倒你咁靚呀~
回復

maijai 發表於 2012-5-27 20:53:56 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2012-5-27 20:52
乜野蕃茄呀?

Tomato 一般食用的蕃茄
回復

maijai 發表於 2012-5-27 20:56:20 |顯示全部樓層
東方美人 發表於 2012-5-27 20:53
嘩!  你整倒個露台好靚呀! 我都想好似整倒你咁靚呀~

唔係露台 係1個小小後花園, 不過無乜阳光, 第一次玩到咁
回復

東方美人 發表於 2012-5-27 21:07:23 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-27 20:56
唔係露台 係1個小小後花園, 不過無乜阳光,  第一次玩到咁

對唔住   原來係花園呀 你有咁大個花園 可以種倒好多菜啦
回復

maijai 發表於 2012-5-27 21:15:39 |顯示全部樓層
東方美人 發表於 2012-5-27 21:07
對唔住   原來係花園呀 你有咁大個花園 可以種倒好多菜啦

哎呀 使乜講對唔住美人 連種草唔生的地
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-27 21:51:43 |顯示全部樓層
嗰3支係咪太陽能燈呢?夠光嗎?

30棵咁多種唔哂,可以分享D比花友。

不過你真係種得好整齊
回復

cowcowpop 發表於 2012-5-27 22:55:01 |顯示全部樓層
This is not a good time to plant Tomato.
1. Keep the tomato cover with net to keep the fruit fly away.
2. Try to cut down the STRONG sunlight and too much heat.
    It is difficult because Tomato needs SUN but not too strong.

She's not in Hong Kong ah~  發表於 2012-5-28 15:27
回復

maijai 發表於 2012-5-27 23:06:51 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-5-27 21:51
嗰3支係咪太陽能燈呢?夠光嗎?

30棵咁多種唔哂,可以分享D比花友。

係太陽能燈, 新的時候係幾光, 但, 幾年一到晚上自動有光, 幾百YEN,係玩具無要求
係真係唔知點好 我呢度無人要架
果日手多多放 另一方亂到c無影相
回復

lam915 發表於 2012-5-27 23:13:16 |顯示全部樓層
SHARE 出去齊齊種....
回復

maijai 發表於 2012-5-27 23:17:58 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2012-5-27 22:55
This is not a good time to plant Tomato.
1. Keep the tomato cover with net to keep the fruit fly awa ...

我呢度係開始賣蕃茄苖的季節, 我都無心種, 又係手多多羅佐個蕃茄抽起d核, 試吓發芽, 又俾我全部發到.
第1句有些唔明 我d重係苖喎. 重未要搞咁多野住
如果拆幅牆, 我俾人告, 幅牆係兩屋的分隔綫
回復

2020 發表於 2012-5-27 23:36:43 |顯示全部樓層
我反而想問,泥下面有起高嗎?有做防水的改裝嗎?
好果無,怕唔怕日子內左,下層天花會有事架?

佢個係花園...唔係露台黎架..  發表於 2012-5-28 09:51
回復

桔桔 發表於 2012-5-27 23:47:45 |顯示全部樓層
蕃茄真係好容易發芽
回復

maijai 發表於 2012-5-27 23:50:51 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-5-27 23:36
我反而想問,泥下面有起高嗎?有做防水的改裝嗎?
好果無,怕唔怕日子內左,下層天花會有事架? ...

係平面, 我只是把D泥堆高佐dd, 去水又去到, 無做過乜野, 可能流佐隔離屋 不過係無乜陽光, 連種草都唔成功, 雜草同虫好多
你話下層天花, 係唔係啡色d? 無頂架, 啡色d係裝飾, home center一塊塊賣, 日子耐要換
回復

maijai 發表於 2012-5-27 23:57:03 |顯示全部樓層
桔桔 發表於 2012-5-27 23:47
蕃茄真係好容易發芽

第一次由種子發芽, 日日睇住佢長高, 真係好開心 現在post張地方的相, 就想問吓大家如果有咁的地方, 會唔會種晒咁, 掉佐有些可惜咁 我呢度未有朋友可以同我分享
回復

老公仔 發表於 2012-5-27 23:57:16 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-27 23:50
係平面, 我只是把D泥堆高佐dd, 去水又去到, 無做過乜野, 可能流佐隔離屋 不過係無乜陽光, 連種草都成功 ...

下層天花 = 你樓下一層住戶的屋頂 !
回復

maijai 發表於 2012-5-28 00:01:53 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2012-5-27 23:57
下層天花 = 你樓下一層住戶的屋頂 !

唔係好明 睇佐幾次明啦 無樓下一層住戶的, 真係一塊地來

我以為係天台添:P  發表於 2012-5-28 10:07
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-5-28 00:06:42 |顯示全部樓層
全部30棵留下真係太密喇,反正蕃茄真係好容易發芽,

倒不如選十棵八棵最健康最強壯既悉心照顧,好快有得食

love 貓叔  發表於 2012-5-28 10:25
so cute  發表於 2012-5-28 09:30
回復

maijai 發表於 2012-5-28 00:13:36 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-5-28 00:06
全部30棵留下真係太密喇,反正蕃茄真係好容易發芽,

倒不如選十棵八棵最健康最強壯既悉心照顧,好快有得食  ...

終於有個意見啦 sorry 我唔知係唔係前一世係老鼠, 見到咁大隻cat 好驚

吾洗驚,呢隻係日本貓^^哈哈哈哈哈哈哈  發表於 2012-5-28 00:16
回復

12下一頁