返回列表 發新帖

請問各位前輩, 關於絲瓜苗同油麥菜?

作者: maijai 發表于 2012-5-23 12:23:23
1575 24
faylo 發表於 2012-6-8 23:03:26 |顯示全部樓層
投資咁多野........其實吾使幾多錢,
可以好簡單,我起了一間好簡笛green house, 7 呎高, 20呎長,8呎闊, HKD300元搞掂
用電線膠喉,索帶,透明膠布

呢度d材料貴, 我買3張黄紙都要290yen, 同埋我的位置無乜陽光, 等我做佐一級花女先:)諗諗  發表於 2012-6-8 23:27
請問有冇相可以偷師  發表於 2012-6-8 23:15
回復

maijai 發表於 2012-6-8 23:12:36 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-6-8 22:52
青色的油麥菜,我覺得係相當苦同相當硬,所以我只種紅油麥菜。不過各人口味唔同,青油麥我嫌苦,我老婆就 ...

哦, 都係油麥菜, 我見個包裝都好似係你種的, 但, 自己種又唔同佐樣咁, 係相當相當苦同相當硬, 上次聽你講蔬苖, 煮佐, 可能係細, 有少少苦, 今次見佢向橫生, 成日黏住d泥, 就收d食吓, 嘩好好苦, 如果本身係苦, 想快快換第2樣野玩 個種子係香港買
回復

maijai 發表於 2012-6-8 23:17:32 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-6-8 22:53
俾你睇下我的絲瓜,你一定流囗水

嘩, 好新鮮 已流口水中 如果現在開始再發種子, 唔知時間得唔得呢

if ur area temp around 15-20C, then it is ok  發表於 2012-6-8 23:18
回復

maijai 發表於 2012-6-8 23:22:08 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-6-8 22:57
faylo  起間小型greenhouse,咁米種到菜,有15-20度種十字花科菜就好正,例如菜心,白菜,小棠菜..........

...

faylo  你俾郵費,我寄俾你..keke,20 gm,hkd 3.0, 30 gm $5.3, then every additional 10 gm, $1.3
~~~~多謝幫忙先, 儲多d東西, 寫好張list, 就揾你啦

today is 32C  發表於 2012-6-8 23:29
但香港E+太熱種這些菜,即管放馬過來,盡力幫你  發表於 2012-6-8 23:27
回復

maijai 發表於 2012-6-8 23:30:17 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-6-8 23:17
嘩, 好新鮮 已流口水中 如果現在開始再發種子, 唔知時間得唔得呢  ...

faylo  if ur area temp around 15-20C, then it is ok
~~~現在日日都是下雨天 我重有9粒種子
回復