請問各位前輩, 關於絲瓜苗同油麥菜?

作者: maijai 發表于 2012-5-23 12:23:23
1574 24

請問有些絲瓜同蕃茄苗,已長到4cm, 有4塊葉仔, 想問係唔係, 唔曬得同不用落肥料?
本來有4棵絲瓜苗, 手多多2棵放佐d肥, 同曬太陽, 第2日即瓜佐, 現在呢棵乜野都無落, 但, 今日見到d葉開始黄, 請問有無解決方法或有什麼地方出錯呢? 重有d油麥菜要唔要抽起幾棵呢? 長到幾高到可以收呢?
P1010567 (640x480).jpg
maijai 發表於 2012-5-24 13:41:36 |顯示全部樓層
煩惱中.
回復

maijai 發表於 2012-5-24 13:47:57 |顯示全部樓層
唔識放相呀
P1010566 (640x480) (420x315).jpg

油麥太密了, 8寸一棵就差唔多, 因為佢會變得好大架~  發表於 2012-5-24 23:32
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-24 21:13:23 |顯示全部樓層
你指嘅葉變黃係咪指子葉(相中左右兩塊)?係嘅話問題唔大。現在出咗兩塊真葉(上下嗰兩塊),可以曬太陽,到5、6 片真葉後可以定植。不過係咪剛剛淋完水?D泥好似好濕。
油麥菜現在太熱,可能會種得冇咁好。你種得係密咗D,可以抽起D當菜苗食,我覺得每3棵抽剩1棵就差不多。正式收成可與街市的比較下,不過盆種估計會細棵D,大概10片8片葉時應差唔多。
回復

maijai 發表於 2012-5-24 22:09:05 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-5-24 21:13
你指嘅葉變黃係咪指子葉(相中左右兩塊)?係嘅話問題唔大。現在出咗兩塊真葉(上下嗰兩塊),可以曬太陽,到5 ...

唔該晒 tomtomtom
我還沒有放絲瓜苗出室外, d泥成日都係濕, 油麥菜未見過, 都唔知點比較, 只係見到包種子相的油麥菜, 我都知用盆會生長細, 成50日, 所以上來呢度請教下, 我呢度的天氣等於香港3月, 以我來講重要穿長袖衫 但, 就隔日落雨

起間小型greenhouse,咁米種到菜,有15-20度種十字花科菜就好正,例如菜心,白菜,小棠菜..........  發表於 2012-6-8 22:50
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-24 22:29:43 |顯示全部樓層
原來唔係香港 係邊呢?
如果20零度應該 OK。油麥菜用盆種,我估一呎左右可以收,早D 好過遲,太老唔好食。有人教可以只摘葉食,食完可以再生再食,支莖就會逾生逾高,最後支莖可以批皮切片炒,口感有D似芥蘭。
回復

maijai 發表於 2012-5-24 22:37:42 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-5-24 22:29
原來唔係香港 係邊呢?
如果20零度應該 OK。油麥菜用盆種,我估一呎左右可以收,早D 好過遲,太老唔好食 ...

我係蘿蔔國
油麥菜係唔係當生菜食呢? 天日抽起d菜先, 其實好心急係d絲瓜, 4棵俾我玩玩下, 得兩棵, 今日上網揾資料, 都唔係好多
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-24 22:58:02 |顯示全部樓層
油麥菜要熟食,豆鼓鯪魚油麥菜... 蒜蓉炒都得
回復

maijai 發表於 2012-5-24 23:06:22 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-5-24 22:58
油麥菜要熟食,豆鼓鯪魚油麥菜... 蒜蓉炒都得

豆鼓鯪魚咁經典的餸 成10幾年未食過, 如果d菜菜子成功, 都係蒜蓉羅
回復

小寶 發表於 2012-5-24 23:30:25 |顯示全部樓層
唔夠泥呀, 幫佢換個大盆, 加多D泥落去,咁就好快變番綠色架喇~
回復

maijai 發表於 2012-5-25 00:05:17 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2012-5-24 23:30
唔夠泥呀, 幫佢換個大盆, 加多D泥落去,咁就好快變番綠色架喇~

叮Q
回復

maijai 發表於 2012-5-25 00:08:24 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-24 13:47
唔識放相呀

係唔係, 隔8吋

係啊...  發表於 2012-5-25 00:13
回復

maijai 發表於 2012-6-8 22:16:49 |顯示全部樓層
又問野啦, 今次問油麥菜? 想問油麥菜本身味道是不是好苦?  如果缺水, 再淋水, 之後的菜是不是都係苦. 包括埋新出的葉呢張相d菜睇來睇去都唔似你們種的油麥菜 請高手指點
P1010577 (640x480).jpg
回復

faylo 發表於 2012-6-8 22:39:58 |顯示全部樓層
你太早洛肥,同埋洛肥要離開植物最少3-4 吋,掘個洞放肥洛去,最好用有機肥,等佢慢慢分解,咁就吾會硝傷d根,出左真葉就可晒太陽,有五六塊真葉,就可定植,移植最好在旁睌,及要淋濕d泥,直至盆底有少量水出為止
回復

faylo 發表於 2012-6-8 22:45:55 |顯示全部樓層
若果你有足夠種子,其實可洛種密些,然後,就定時移走d冇咁好的幼苗,d幼苗可以食用
回復

maijai 發表於 2012-6-8 22:47:30 |顯示全部樓層

RE: 又問野啦, 油麥菜?

faylo 發表於 2012-6-8 22:39
你太早洛肥,同埋洛肥要離開植物最少3-4 吋,掘個洞放肥洛去,最好用有機肥,等佢慢慢分解,咁就吾會硝傷d根,出 ...

我的絲瓜已經 羅多經驗, 下次叻d

努力,加油  發表於 2012-6-8 22:56
你在日本?  發表於 2012-6-8 22:54
回復

tomtomtom 發表於 2012-6-8 22:52:52 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-6-8 22:16
又問野啦, 今次問油麥菜? 想問油麥菜本身味道是不是好苦?  如果缺水, 再淋水, 之後的菜是不是都係苦. 包括 ...

青色的油麥菜,我覺得係相當苦同相當硬,所以我只種紅油麥菜。不過各人口味唔同,青油麥我嫌苦,我老婆就覺得苦先有菜味。
你D苗我又唔敢講係咪喎,都種咗不如等佢再大D睇睇。
當地買嘅冇中文名?
回復

faylo 發表於 2012-6-8 22:53:49 |顯示全部樓層
俾你睇下我的絲瓜,你一定流囗水
回復

maijai 發表於 2012-6-8 22:57:36 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-5-24 22:09
唔該晒 tomtomtom
我還沒有放絲瓜苗出室外, d泥成日都係濕,  油麥菜未見過, 都唔知點比較,  ...

faylo  起間小型greenhouse,咁米種到菜,有15-20度種十字花科菜就好正,例如菜心,白菜,小棠菜..........

~~~~第一次種野, 唔想咁快, 投資咁多野 呢d中國菜要等出年先玩, 無種子

你俾郵費,我寄俾你..keke,20 gm,hkd 3.0, 30 gm $5.3, then every additional 10 gm, $1.3  發表於 2012-6-8 23:06
回復

maijai 發表於 2012-6-8 23:03:13 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-6-8 22:47
我的絲瓜已經 羅多經驗, 下次叻d

faylo  努力,加油  你在日本?
~~~現在有d失敗感 好似而家識得入來問野 係日本效區
回復

12下一頁