我的淡水小魚缸

作者: 笨笨 發表于 2007-7-26 01:54:04
18439 98
比大家睇睇
Tony 發表於 2007-7-26 12:58:01 |顯示全部樓層
個 feel 好好
回復

cross 發表於 2007-7-26 15:16:36 |顯示全部樓層
都唔小                     
回復

tata 發表於 2007-7-26 16:13:08 |顯示全部樓層
你個淡水魚缸都好大吓喎~有兩部冷氣機咁橫呀 靚靚
回復

笨笨 發表於 2007-7-26 18:40:00 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-26 15:16 發表
都唔小                     

^^"嘻嘻  3呎缸~~~嘿嘿
回復

笨笨 發表於 2007-7-26 18:46:20 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-26 16:13 發表
你個淡水小魚缸都好大吓喎~有兩部冷氣機咁橫呀 靚靚

比人話我小魚缸靚靚添會~~~~>
回復

笨笨 發表於 2007-7-26 18:46:37 |顯示全部樓層
    因為屋企三年多前裝修所以我沒養熱帶淡水魚三年喇
         今年年初決定養返~~~^^
         嘻嘻~~~睇到出面養魚既用品越來越好
         所以養返d小魚魚
回復

羊咩咩 發表於 2007-7-26 19:11:47 |顯示全部樓層
笨笨啱啱比我老公睇到你魚缶,佢就同我講~~~男人係鍾意水草架嘛(指魚缶內),好似妳咁,即係得金魚.....今日同佢去左一間魚店佢都話我一早養熱帶魚呀嘛,養金魚....但其實個魚缶,用品,魚魚都係佢幫我揀
回復

笨笨 發表於 2007-7-26 22:41:11 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-7-26 19:11 發表
笨笨啱啱比我老公睇到你魚缶,佢就同我講~~~男人係鍾意水草架嘛(指魚缶內),好似妳咁,即係得金魚.....今日同佢去左一間魚店佢都話我一早養熱帶魚呀嘛,養金魚....但其實個魚缶,用品,魚魚都係佢幫我揀 ...

緊係啦...加左啲草真係靚好多架 (不過保護水草既用品就會用多左)
我亞爸都有養金魚同鋰魚
我就比較喜歡養兩種魚,淡水熱帶魚和海水熱帶魚
而家選左養淡水魚比較方便處理(我好少換水,只有加水^^")
回復

海豚yan 發表於 2007-7-26 22:54:02 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-7-26 22:41 發表

緊係啦...加左啲草真係靚好多架 (不過保護水草既用品就會用多左)
我亞爸都有養金魚同鋰魚
我就比較喜歡養兩種魚,淡水熱帶魚和海水熱帶魚
而家選左養淡水魚比較方便處理(我好少換水,只有加水^^") ...

不過我冇幾耐之前, 就放棄左種水草啦,
因為太太太太太麻煩啦....會俾d螺仔食曬.....T_T
都係專心養好 d魚係先
回復

笨笨 發表於 2007-7-27 00:05:00 |顯示全部樓層
原帖由 海豚yan 於 2007-7-26 22:54 發表

不過我冇幾耐之前, 就放棄左種水草啦,
因為太太太太太麻煩啦....會俾d螺仔食曬.....T_T
都係專心養好 d魚係先

我都有螺~~~~
不過~~~係蘋果蝸牛^^"
你都可以種啲比較強生命力既水草架
回復

羊咩咩 發表於 2007-7-27 00:12:03 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-7-27 12:05 AM 發表

我都有螺~~~~

例如呢??
回復

Tony 發表於 2007-7-27 00:45:09 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-7-27 00:05 發表

我都有螺~~~~

蘋果蝸牛=蘋果螺????(如果係就會.....................多到你唔要 )

回復

海豚yan 發表於 2007-7-27 18:05:45 |顯示全部樓層

我都有螺~~~~

我種過d葉好大塊既水草,
但係冇幾耐之後, 就變成好多葉飄下飄下la~~

我d蘋果螺最勁既地方就係   拆骨~~
回復

笨笨 發表於 2007-7-27 19:44:42 |顯示全部樓層
等我找一下啲無咁易死有容易養既水草
回復

Tony 發表於 2007-7-27 21:53:44 |顯示全部樓層
蘋果螺最勁既地方唔係拆骨.............係繁殖

回復

笨笨 發表於 2007-7-28 05:15:06 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-27 21:53 發表
蘋果螺最勁既地方唔係拆骨.............係繁殖

係呀~~~繁殖能力都好強 ^^"
回復

笨笨 發表於 2007-7-28 05:43:17 |顯示全部樓層

我都有螺~~~~

袖珍皇冠

袖珍皇冠

條件:碳酸鹽硬度:2~15'dH
         pH:5.8~7.5
         水溫:18~28'C
         難易度:簡單

小榕

小榕

pH:6.0~7.5
         水溫:22~28'C
         難易度:普通

莫絲

莫絲

條件:碳酸鹽硬度:2~12'dH
         pH:6.0~7.2
         水溫:15~22'C

大柳

大柳

pH:6.5~7.5

香蕉草

香蕉草

條件:碳酸鹽硬度:5~10'dH
         pH:6.5~7.2
         水溫:20~30'C
回復

海豚yan 發表於 2007-7-28 11:39:29 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-7-28 05:43 發表

pH:5.8~7.5
         水溫:18~28'C
         pH:6.0~7.5
條件:碳酸 ...

但係種左水草之後咪唔落得鹽lo....咁就慘lo......
回復

dryfish 發表於 2007-7-28 12:28:46 |顯示全部樓層
我照落個喎,有d驚tim...應該都唔會好大件事吧...
回復

12345下一頁