蘋果樹可否做高壓接枝?

作者: 笨笨 发表于 2014-7-10 19:07:46
1625 11

請問蘋果樹可唔可以做高壓接法分珠架?
mikecho 發表於 2014-7-10 22:04:01 |顯示全部樓層
要試過才知!問題是蘋果樹在香港不會開花結果的!
khlia 發表於 2014-7-10 22:04:55 |顯示全部樓層
系可以的  請問你棵蘋果系乜品種
笨笨 發表於 2014-7-10 23:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
mikecho  我棵蘋果樹種左好耐下喇  已經會開花同結果   但係冇咩好好照料  蘋果都好細粒
笨笨 發表於 2014-7-11 00:09:30 來自手機 |顯示全部樓層
khlia 是這一種 忘了什麼品種  依稀記得係森記買的
笨笨 發表於 2014-7-11 00:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
手機放不上來  相片太大
mikecho 發表於 2014-7-11 02:13:04 |顯示全部樓層

好有興趣想知是什麼樣的!一般資訊都說蘋果、櫻桃等落葉果樹要需冷量才能進行花芽分化,可以上些照片看看嗎?會不會是海棠、山楂或是木瓜來的?
金剛 發表於 2014-7-11 10:31:45 |顯示全部樓層
笨笨 發表於 2014-7-10 23:52
mikecho  我棵蘋果樹種左好耐下喇  已經會開花同結果   但係冇咩好好照料  蘋果都好細粒 ...

我都想睇相 車厘子我有種,依架ok,树身约五呎多高,蘋果樹就無種,你棵有幾高呀,種了幾耐?
笨笨 發表於 2014-7-11 19:35:25 |顯示全部樓層

相到喇~~

20140711_184256_副本.jpg 20140711_183953_副本.jpg 20140711_184159_副本.jpg 20140711_184214_副本.jpg 20140711_184243_副本.jpg 20140526_181621_副本.jpg 20140609_181404-1_副本.jpg 20140609_181420_副本.jpg
笨笨 發表於 2014-7-11 23:46:35 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 10:31
我都想睇相 車厘子我有種,依架ok,树身约五呎多高,蘋果樹就無種,你棵有幾高呀,種了幾耐? ...

香港種到車厘子~~  0.0   我都想種~~
我蘋果樹應該有4呎半左右高~~   種左都有6~7年以上
請問有冇車厘子相比我睇睇    ^o^
笨笨 發表於 2014-7-11 23:47:15 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2014-7-11 02:13
好有興趣想知是什麼樣的!一般資訊都說蘋果、櫻桃等落葉果樹要需冷量才能進行花芽分化,可以上些照片看看嗎 ...

少量相片   請過目  ^o^
笨笨 發表於 2014-7-11 23:49:51 |顯示全部樓層
khlia 發表於 2014-7-10 22:04
系可以的  請問你棵蘋果系乜品種

我唔記得種個陣係咩品種了~~~  應該係歐洲個邊既品種~  ^^"