汽水送萬樂珠

作者: 笨笨 發表于 2008-5-17 01:55:55
3309 17
事件來自報紙及網上
汽水送萬樂珠 幾乎爆胃 真人實驗玩出禍 十秒噴穿胃粘膜
(明報) 05月 16日 星期五 05:05AM

【明報專訊】互聯網一直流傳多段用薄荷糖加可樂製造「噴泉」效果的短片,東北長春一名女大學生前日與朋友聚會時,竟然忽發奇想「捐軀」做實驗,喝完可樂之後再吃萬樂珠,導致出現噴射式嘔吐,

連膽汁、血絲都一併吐出,送院後證實胃粘膜出血。醫生警告切勿模仿,否則後果十分嚴重。

長春《東亞經貿新聞》報道,21歲的李娜    在長春讀大學二年級,前日和5名好友在住所內聚會,另一王姓女生上網時發現一段「可樂噴泉」短片,並與李娜開玩笑稱應該找一個人來試試。李娜以為沒有生命危險,決定親自上陣,喝了約300毫升可樂後吃了2粒萬樂珠。

據在場的同學張海陽說:「她吃了約十幾秒,就開始打嗝,之後不斷嘔吐,而且不是慢慢的吐,簡直就像水龍頭一樣噴射出老遠,把我們幾個都嚇傻了。」當「白老鼠」的李娜則回憶稱,當時她感覺胃氣突然膨脹,開始的時候還能控制,但隔了十幾秒後就已經堅持不住,可樂不斷從鼻子、嘴裏噴出來,自己被嗆得呼吸困難。

幾名同學立即撥打急救電話求助,接診的急救醫生說:「我們到達的時候,那丫頭膽汁都吐出來了,並伴有血絲,很明顯她的胃粘膜已經受損。」消化內科醫生亦表示,李娜送院時情穩定,經過胃鏡檢查,發現她整個胃壁遍佈出血點,幸好搶救及時,並無大礙。

噴射威力勁 可致敗血症

中文大學上消化道外科主任吳國偉警告,切勿親身體驗「汽水加萬樂珠」的噴射威力,因為體內壓力突變時,幽門收縮以阻止氣體進入小腸,氣體便會反彈,沿食道直衝上胸腔,有機會令食道下端的粘膜破裂,「胃與食道之間的交界位非常狹窄,這個樽頸位很容易被氣壓衝破」。

他續指,食道下端粘膜破裂,輕則出血,嚴重者胃液及食道液體走入胸腔,可致敗血症,最終甚至死亡。
大家唔好咁玩呀,會搞出人命架...

Tony 發表於 2008-5-17 12:51:54 |顯示全部樓層
汽水同萬樂珠我都唔鍾意食~~~~實冇事
回復

比得大帝 發表於 2008-5-19 10:56:52 |顯示全部樓層
好簡單啫, 將兩粒萬樂珠放落一杯可樂看看是不是咁激
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-5-19 11:28:10 |顯示全部樓層
哈哈哈!係!千其唔好o向自己屋企玩!
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-20 23:26:48 |顯示全部樓層

睇錯左

原帖由 Peter 於 2008-5-19 10:56 發表
好簡單啫, 將兩粒萬樂珠放落一杯可樂看看是不是咁激

以為你禁黑心, "將兩萬粒萬樂珠放落一杯可樂看看是不是咁激"

恐龍都死
回復

八王爺 發表於 2008-5-21 20:42:47 |顯示全部樓層
最好 去戶外 BBQ 時玩!
回復

比得大帝 發表於 2008-5-21 21:06:47 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-20 23:26 發表

以為你禁黑心, "將兩萬粒萬樂珠放落一杯可樂看看是不是咁激"

恐龍都死

兩萬粒都好多錢吓, 同埋要個好好大的杯
回復

牙鈴 發表於 2008-5-21 21:07:01 |顯示全部樓層
我諗見到網上果d咁激 都5敢try啦...
回復

笨笨 發表於 2008-5-22 00:19:16 |顯示全部樓層
聽說真正既糖...係加上薄荷糖...
係薄荷個隻萬樂珠再加可樂
回復

cross 發表於 2008-5-22 00:36:52 |顯示全部樓層
得出公式
汽水連萬樂珠加人等如玩命
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-22 01:15:47 |顯示全部樓層

吾明你講乜

原帖由 笨笨 於 2008-5-22 00:19 發表
聽說真正既糖...係加上薄荷糖...
係薄荷個隻萬樂珠再加可樂

係加上薄荷糖??你意思系其他味道吾會噴?
回復

笨笨 發表於 2008-5-22 01:24:43 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-22 01:15 發表

係加上薄荷糖??你意思系其他味道吾會噴?

^^"  我仲未試過~~~唔知道會唔會係   
因我有另一個朋友說好像是薄荷糖就會...但係網上搵到既係講萬樂珠
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-22 01:39:25 |顯示全部樓層

等我試下先

幫我call定車
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-22 01:45:42 |顯示全部樓層

看看這個

http://www.youtube.com/watch?v=VWS0FZEqdJA&NR=1

可以想象到長春小姐點噴
回復

charlie 發表於 2008-5-24 23:12:33 |顯示全部樓層
佢關咗個蓋咁搖同拋支汽水, 我覺得唔關萬樂珠事囉!
回復

minmin 發表於 2008-5-24 23:28:12 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2008-5-24 23:12 發表
佢關咗個蓋咁搖同拋支汽水, 我覺得唔關萬樂珠事囉!

或者呢對神經博士的實驗,你會清楚D吧!!
http://hk.youtube.com/watch?v=hKoB0MHVBvM
回復

moto1068 發表於 2008-5-25 00:56:05 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

關事架,我上網找過資料~
話萬樂珠表面有好多孔,而可樂入面被打入好多壓縮左架碳,之後唔知點點點(?化學作用,我唔記得左) , 就會產生好大能量。
main point 係萬樂珠表面有好多孔(不平滑) ,所以化學作用'西利'd ~~
回復

charlie 發表於 2008-6-8 01:26:44 |顯示全部樓層
真係好恐佈喎!
回復