燒衣紙

作者: 比得大帝 發表于 2008-4-7 12:37:14
10702 67
比得大帝 發表於 2008-4-9 22:00:40 |顯示全部樓層
1. 不應以”不要找藉口”:
提到點解要去敎堂, 點解唔對環保人士唔理打小人等等, 我覺得就是找藉口囉, 可能你唔認同

2. 同家人講唔好燒衣紙, 就是不顧人的尊嚴和情感, 我唔認同囉, 老人家不是盲不講理, 如果覺得同佢講都冇用, 更或者以為會破壞相方感情, 我覺得係你點處理啫, 當然自己都認為燒衣紙對環保没甚影響, 連自己都說服唔到, 就唔好去歡別人喇.  我家姐, 姐夫都六七十幾, 都算老人家, 拜個女時都係淚流滿面, 我同佢地解釋, 佢地欣然接受, 而家好多老人家都想為社會總一分力.  佢會認為個女會支持佢, 同埋覺得佢支持環保好in, 唔再係一般老人家.

3. 我有讚認同的支持環保, 好像没有說不認同我的人不支持環保, 不過明知每年燒幾十噸衣紙的危險, 都唔實踐應該做的事, 是不是支持環保就自己想一下好了.

回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 22:15:10 |顯示全部樓層
那不如說,大家都坐地鐵,揸車,看電視,種花,養狗,涼冷氣,用紙做功課,吃junk food,買衫,上街,上教堂,甚至生存,全都是不環保,每年不知浪費幾多地球資源,明知都唔去實踐,是不是支持環保就自己想一下好了.

斷章取義係人都識,但我不喜歡這樣去討論問題,一點建設性都沒有.
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 22:36:32 |顯示全部樓層
我也認為你講得啱 --- 一點建設性都沒有
回復

cross 發表於 2008-4-9 22:38:14 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 21:33 發表
我想大家都喜歡種花,喜歡大自然,當然也支持環保.我自己不信任何宗教,但我主張以寬容的態度去處理與信仰/生死有關的習俗,不應以”不要找藉口”的硬道理去否定別人的信仰.如果說環保就是至高無上的原則,其他事都要讓步的話,我們 ...

當然只作選擇式說話吧
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-10 15:03:47 |顯示全部樓層

又煙又臭又不環保.信主的只是花或是內心憑弔不是更好嗎?

原帖由 cross 於 2008-4-9 20:48 發表
miss了太多

我頗認同的
常常覺得電腦看書較易累而且有些東西在手上的感覺會比滑鼠在手上感覺好
可是..現在學校都說什麼多樣性的課堂
弄一堆有的沒有的.不是浪費紙張嗎?
中文教制改革
可是我見上年會考的
中四中五仍 ...

其實之前同cross你都幾arm 傾, 老實講句你呢句我真係有少少唔認同了
"又煙又臭又不環保.信主的只是花或是內心憑弔不是更好嗎?"

首先想講講就是既然大家都支持環保就真係好好了, 好開心有禁多意識高既人
第2, 開始講到宗教

其實peter一開始我相信唔係有心攻擊其他宗教, 只不過佢身處既位置比較敏感

小弟自出生後氣管就較窄, 我媽媽是個誠心拜神的人, 我細個要係煙過機鋪局過落rave既竇熬幾個鐘真係人都顛
有時重會因此入廠維修, 雖然係我自己問題, 但個心都幾唔鐘意"拜神"

是否"又煙又臭"很主觀, 我同cross都覺得。係。
是否"不環保"就可以相當客觀講句。係。

但就有兩件事出來

A, "又煙又臭", 我覺得我以前這樣想是不尊重別人的宗教, 例如很多宗教都要俯身跪拜, 我中學叫佢地啪地熊, 大大下覺得自己感講野都幾頂引, 相反有人話聖水有濕又有味又浪費食水, 就唔係禁好了。
更和況以別的宗教行為直接比較: "信主的只是花或是內心憑弔不是更好嗎?" 信道/佛難道不是"內心憑弔"嗎?
我不是打擊基督/天主甚至麼門教去支持佛/道教, 反正我唔係信佛而且不甚麼了解, 只不過我覺得宗教之間就好像不同種族, 要互相尊重同包容。有時候別的宗教活動會影響到其他人甚至日常生活 (我住的地方右邊日日唸經左邊逢禮拜日都大大聲討論聖經有fellowship之類既野), 但我無理由話人地"fellowship不如去種樹更環保喇" (雖然我想 )

話時話cross你有宗教信仰嗎?

B, 環保:

燒野與不環保"劃上等號, 科學上是絕對的。(1+1=2)
但每一個宗教信仰的活動都有他們的內在意義, 別的可能看不出, 所以不明白。我就是其中之
但要看事情有多嚴重, 正如之前有位網友提醒, 燒衣不是天天燒, 正如聖經不是每秒印, 又不是每1秒都為聖經劈樹
如果每天劈半株樹變成聖經讓世人得真理得豐盛生命減少戰爭, 換來的是更多的樹木, 更漂亮的心。
如果燒衣能讓子女傳達愛給已古的爸爸媽媽, 過程是種心靈的培訓, 亦是愛的練習和素養的栽培, 換來得來的亦是孝道真理,經行為鍛煉思想,世界亦變得清潔些, 廣義的清潔些。  

到頭來亦會多左幾paul樹囉...

其實除了印金銀衣子是生意之外, 印聖經都是生意來的。但生意有分軍火, 煙草, 塑膠, 賣有機泥等。我家都是做生意的, 邊個要買, 我就會賣。當然好像軍火, 煙草甚至毒品就明顯係"害人"
回復

比得大帝 發表於 2008-4-10 15:35:16 |顯示全部樓層
謝謝你詳細的分析, 有點認同, 也有一點不認同, 不過你我都是發表個人意見, 大家都是啱聽就聽, 唔啱聽就唔聽.

不過又想回應一句: 其實peter一開始我相信唔係有心攻擊其他宗教, 只不過佢身處既位置比較敏感

我不是一開始唔係有心攻擊其他宗教, 我係從頭到尾都冇攻擊其他宗教, 或冇宗教人仕.  相反有人回應  "敎徒犯的錯不會比不信敎的人少..", 我也没有去爭論,

我亦不覺我處既位置有甚麼敏感, 我由頭到尾都冇話: 以上主之名, 你地.點點點", 亦没有說過我們信基督的就點點點.  我一直只在分析每年燒幾十噸紙的危害, 相反我覺得有些人的論點就是以宗教傳統之名來維護燒紙.

不過講咗咁多, 我相信我要表達的也表達了, 人家接不接受我也没法去管, 人家說没建設性, 相反地覺得我為地球為大家的下一代說一句話是有建設性的.   人家甚麼看也不理會了, 成日同自己講 - 為仁由己, 而由人乎哉.
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-10 17:07:50 |顯示全部樓層

嫁喪, 阿些依夜壼, 絲壼啤.

原帖由 Peter 於 2008-4-10 15:35 發表
謝謝你詳細的分析, 有點認同, 也有一點不認同, 不過你我都是發表個人意見, 大家都是啱聽就聽, 唔啱聽就唔聽.

不過又想回應一句: 其實peter一開始我相信唔係有心攻擊其他宗教, 只不過佢身處既位置比較敏感

我不是一 ...

嫁喪? 是否garçon...

阿些依夜壼, 絲壼啤 是什麼
回復

比得大帝 發表於 2008-4-10 17:16:17 |顯示全部樓層
你都幾叻, 法文:

靚仔, 坐低, 唔該
回復

heiheimama 發表於 2008-4-10 17:31:44 |顯示全部樓層
彼得哥,今日再看post,見你仍然憤憤不平wo.雖然大家意見好極端,都希望繼續相見好.冇左你同我吹水,好悶架!ok?
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-10 17:38:54 |顯示全部樓層

我beginner尼姐

原帖由 Peter 於 2008-4-10 17:16 發表
你都幾叻, 法文:

靚仔, 坐低, 唔該

以前女友講法文的所以識少少扮代表

你意思係:
garçon asseoir, s'il vous plait
?

你用"壺"我真係頭都大
回復

比得大帝 發表於 2008-4-10 18:31:10 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-10 17:31 發表
彼得哥,今日再看post,見你仍然憤憤不平wo.雖然大家意見好極端,都希望繼續相見好.冇左你同我吹水,好悶架!ok?

你真係唔係咁講, 我真係冇憤憤不平, 不過有人問到我嘢, 又或提出意見, 我習慣上一定回覆, 呢D係禮貌, 大家KING開咁開心, 點會有面左左架.  你也太小看我了.

不過講又講, 我自細都係咁, 覺得啱嘅嘢, 我會好硬持, 往往得罪人, 希望你都唔好介意.
回復

比得大帝 發表於 2008-4-10 18:34:43 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-10 17:38 發表

以前女友講法文的所以識少少扮代表

你意思係:
garçon asseoir, s'il vous plait
?

你用"壺"我真係頭都大

garçon asseoir vous, s'il vous plait

哦, 果日同老婆玩用中文寫英文, 又寫法文, 我覺得好傳神就寫出來囉

唔好再考我喇, 果時學咗依家俾番晒老師喇
回復

cross 發表於 2008-4-10 20:01:22 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-10 15:03 發表

其實之前同cross你都幾arm 傾, 老實講句你呢句我真係有少少唔認同了
"又煙又臭又不環保.信主的只是花或是內心憑弔不是更好嗎?"

首先想講講就是既然大家都支持環保就真係好好了, 好開心有禁多意識高既人
第2, 開 ...

明白.各人觀點有些不同吧
回復

tongtony 發表於 2008-4-10 21:42:41 |顯示全部樓層
永遠說不完的話題,燒香燭,燒衣紙,風水運程書,迷信................
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-10 23:42:14 |顯示全部樓層

你個樣好搞野

原帖由 cross 於 2008-4-10 20:01 發表

明白.各人觀點有些不同吧

做lab湯牛眼? 同學仔囉尼玩...
回復

cross 發表於 2008-4-10 23:51:19 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-10 23:42 發表

做lab湯牛眼? 同學仔囉尼玩...

農夫嗎
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-11 00:42:04 |顯示全部樓層

哈哈哈

原帖由 cross 於 2008-4-10 23:51 發表

農夫嗎

先牌落K先唱完

1字不漏, 證明聽幾多mp3。。。。。
回復

cuiyao 發表於 2008-4-11 06:12:32 |顯示全部樓層
今天晚上剛剛聽聞一則很不環保的事。
話說某非牟利團體每年接受捐款,捐款人的名字都刊在團體的刊物之上。
有一個捐款人,嫌棄團體沒有刊登他拿了某個荷蘭水蓋的名銜,竟然要人重印一批新刊物!!
礙於這人每年慷慨捐款,團體只好服從。
整件事極之荒旦,知情人士都幾乎要打電話到綠色團體與報館投訴。唯怕最後苦了那個非牟利機構,被罵之餘,以後又沒人敢捐款,也就無錢做善事,實在又慘得很。
我只好在這裡自我引爆一下,也想告訴大家,世上還有很多與燒衣一樣不環保,甚至更匪夷所思的事情發生,大家仍需努力!
回復

cross 發表於 2008-4-11 08:00:49 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-11 00:42 發表

先牌落K先唱完

1字不漏, 證明聽幾多mp3。。。。。

我個妹都係一字不漏
我就淨係識「唔要銀紙唔要dior,淨係想成日攬住我......」
回復

比得大帝 發表於 2008-4-11 11:07:28 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-11 06:12 發表
今天晚上剛剛聽聞一則很不環保的事。
話說某非牟利團體每年接受捐款,捐款人的名字都刊在團體的刊物之上。
有一個捐款人,嫌棄團體沒有刊登他拿了某個荷蘭水蓋的名銜,竟然要人重印一批新刊物!!
礙於這人每年慷慨捐款,團體 ...

好多時不知不覺做咗d唔環保嘅事都會有, 我想佢當時都冇想過環唔環呢家嘢

環保: 知就盡量做啦
我依家冇做的:
盡量飲樽裝可樂, 少飲罐裝 (不過百佳冇樽裝賣, 唔飲又唔得, 真係衰)
唔用膠袋
垃圾分類
舊衣回收
電器回收
煮少d飯餸
出街食碗頭飯叫佢減飯
以前半年換電話, 都兩年冇換了
送禮唔用包裝
用花洒洗澡
少用洗潔精

不過好多d嘢做唔到
去少d旅行