燒衣紙

作者: 比得大帝 發表于 2008-4-7 12:37:14
10703 67
香港人每年燒幾十噸衣紙
=> 殺死唔知幾多樹木
=> 製造唔知幾多CO2
=> 增加地球唔知幾多熱量
=> 浪費咗唔知幾多錢
=> 樹本來是天然的吸CO2機器, 依家不單將佢殺死, 還用佢嘅屍體嚟大量製造CO2

大家是否應該諗一諗, 不要單為自己良心好過點, 而去加害這個嚴重受傷的地球

我成日話, 老人家在世對佢好一D, 佢死咗唔駛燒咁多衣紙

我老豆生前, 我自問對佢好好, 我昨日夠胆對住個碑同我D家姐解釋, 以後唔好燒衣紙, 佢地都答應咗

希望大家也和家人解釋一下, 唔好再加害個地球

Tony 發表於 2008-4-7 14:56:11 |顯示全部樓層
我D屋企人都唔會燒衣紙ge~~~(都根本冇山拜)
回復

比得大帝 發表於 2008-4-7 17:03:24 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-4-7 14:56 發表
我D屋企人都唔會燒衣紙ge~~~(都根本冇山拜)

唔燒緊係好啦, 不過也可以勸下朋友們唔好燒衣紙
回復

EddieOR 發表於 2008-4-7 22:42:22 |顯示全部樓層
我認為燒衣紙冇問題,但係你同時都要做保育既工作
你燒幾多就應該種返幾多,
咁先係對大自然、全人類既愛護
回復

Tony 發表於 2008-4-7 22:53:09 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-7 17:03 發表

唔燒緊係好啦, 不過也可以勸下朋友們唔好燒衣紙

係我認識ge人入面,冇人....
回復

cross 發表於 2008-4-8 08:17:02 |顯示全部樓層
我一向講呢類野都百無禁忌
燒野就會比到野比先人嗎?
那麼香港以前或世界各地現在燒垃圾不是給地府帶來大量廢物?
這樣又是一種對先人尊敬行為嗎?

另外,你要憑弔或什麼我覺得有心便可
燒那麼多東西幹嘛,每次進出這些地方都使我眼很辛苦
你那麼掛念不如自己爆自己下去照顧「它」
若是要表示些什麼一扎花和你確實的心意就足夠
燒得多就是孝順的表現?
如果燒的東西真的會到「下面」
我覺得先人會希望你多點探望它多於燒東西吧
回復

比得大帝 發表於 2008-4-8 10:48:34 |顯示全部樓層
希望唔好以為我信天主敎就排斥人地燒衣紙, 其實我自小就有呢個疑問, 點解燒咗嘅咗會落咗地府, 點解鷄又唔駛用紙扎鷄, 燒嘅錢的面值可以任寫, 我細個果時同阿媽去買衣紙, 我都叫阿媽買d面值高d的銀紙, 我又叫佢唔好買銀元宝紙, 要買金元宝紙...

到我約小學五年班 時得出個結論呢d係紙扎佬作出嚟搵錢嘅.

唔再燒衣紙, 一來支持環保, 二來唔好再俾人呃, 當然, 對老人家要好d啦, 咁就心中無鬼(愧).
回復

cross 發表於 2008-4-8 12:05:45 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-8 10:48 發表
希望唔好以為我信天主敎就排斥人地燒衣紙, 其實我自小就有呢個疑問, 點解燒咗嘅咗會落咗地府, 點解鷄又唔駛用紙扎鷄, 燒嘅錢的面值可以任寫, 我細個果時同阿媽去買衣紙, 我都叫阿媽買d面值高d的銀紙, 我又叫佢唔好買 ...

同你一樣.
我都唔明點解燒完會落所謂的下面
好多野我都覺得係商人的頭腦而產生
回復

比得大帝 發表於 2008-4-8 12:13:07 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-4-7 22:42 發表
我認為燒衣紙冇問題,但係你同時都要做保育既工作
你燒幾多就應該種返幾多,
咁先係對大自然、全人類既愛護

我可以話你啱咗一半啦, 就算你種番同樣數目的樹, 但係還是產生了大量CO2和大量熱能.
回復

cross 發表於 2008-4-8 12:13:52 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-8 12:13 發表

我可以話你啱咗一半啦, 就算你種番同樣數目的樹, 但係還是產生了大量CO2和大量熱能.

樹要幾多年先生到咁大
細樹做的光合作用相對大樹小
所以都補唔番
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-8 12:32:55 |顯示全部樓層

早幾日都同媽媽傾過計

原帖由 Peter 於 2008-4-8 10:48 發表
希望唔好以為我信天主敎就排斥人地燒衣紙, 其實我自小就有呢個疑問, 點解燒咗嘅咗會落咗地府, 點解鷄又唔駛用紙扎鷄, 燒嘅錢的面值可以任寫, 我細個果時同阿媽去買衣紙, 我都叫阿媽買d面值高d的銀紙, 我又叫佢唔好買 ...

燒垃圾當然唔會落下面啦
我無宗教信仰但我覺得中國人(任何種族任何文化任何信仰的人)應該尊重自己文化, 同時亦要好似你感要環保意識

但如果完全以科學衡量傳統活動有點兒...
我都不太相信燒野會落倒下面, 只係1翻心意

如果以科學衡量傳統活動, 那麼很多活動都要停或改: 例如中秋節無(減少)燈籠, 教堂/廟宇不得有無機上色等

廟宇沒有香燭的話都可以用燈泡代替, 但
雖然我相信沒有人會燒聖經, 但聖經比全世界任何書都印制得更多, 那麼
既然燒衣可以用其他方法來代替 (ie 未瓜前對佢好D), 那麼有電腦的信徒們都不應擁有聖經 (上網都看到了)

我想問一問在於天主/基督教角度這樣想有沒有問題?
回復

bb_barbar2008 發表於 2008-4-8 13:23:00 |顯示全部樓層
Peter 哥, 敢問一聲 你邊個堂區 / 主任神父係邊位
回復

比得大帝 發表於 2008-4-8 14:46:38 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-8 12:32 發表

燒垃圾當然唔會落下面啦
我無宗教信仰但我覺得中國人(任何種族任何文化任何信仰的人)應該尊重自己文化, 同時亦要好似你感要環保意識

但如果完全以科學衡量傳統活動有點兒...
我都不太相信燒野會落倒下面, 只係1 ...

不能單為尊重自己文化就要surrender整個地球, 凡事也要看輕重, 以前的文化有放爆竹, 也可以按實際情況而改變, 同樣衣紙也可以改變, 放爆竹是傷害個人, 燒衣紙是傷害整個地球呢.

當然可以上網看聖經, 但如上堂, 旅行等, 電腦不是通處都有, 而且很多人的聖經都是讀書時一直用下來的.  如果話上堂都用電腦看聖經, 倒不如從每半年用一套的敎科書著手, 一本聖經往往用幾十年.
回復

比得大帝 發表於 2008-4-8 14:49:07 |顯示全部樓層
原帖由 bb_barbar2008 於 2008-4-8 13:23 發表
Peter 哥, 敢問一聲 你邊個堂區 / 主任神父係邊位

你為何要問?  那一個堂區有分別嗎?

我周時在敎堂碰到曾任x同埋李柱x.  咁你估到未?
回復

cross 發表於 2008-4-8 21:06:12 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-8 14:46 發表

不能單為尊重自己文化就要surrender整個地球, 凡事也要看輕重, 以前的文化有放爆竹, 也可以按實際情況而改變, 同樣衣紙也可以改變, 放爆竹是傷害個人, 燒衣紙是傷害整個地球呢.

當然可以上網看聖經, 但如上堂, 旅 ...

我覺得聖經用電腦還是用書的形式其實沒所謂
可是的確的.若說要把聖誕做成電子版倒不如把全世界教科書先改革
教科書常常出新版學生又差不多的年升班
而聖經不會每連都換幾本吧
回復

arp 發表於 2008-4-8 22:52:53 |顯示全部樓層
燒衣紙其實係芳間一種搵錢文化.....
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 10:50:55 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-4-8 22:52 發表
燒衣紙其實係芳間一種搵錢文化.....

如果冇人燒衣紙, 會有一班人冇嘢做, 但佢地可以去種樹, 對地球作出貢獻, 為以前所犯的錯作出補償  
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 11:02:57 |顯示全部樓層
我自己完全同意彼得同其他花友所言,但自從我家姑兩年前去左之後,我老爺就每逢春秋二祭,生死忌,七月十四,都會拜神同燒衣.我覺得,拜神是老人家對死去伴侶的一點感情依靠,讓他覺得自己在為她做一點事,甚至是仍然有溝通.那我又怎可以在這個時候給他曉以大義,說你這麼做是浪費地球資源兼無意義呢?~

有時有些事是不可以從功利的角度出發,正如我仍然愛買書,不想看電子書,為的是享受手中一陣書香的感覺.

至於我自己,我同老公講我死後不須立碑,只要把我燒了,留一些灰載入小樽內,當頸鍊戴,就可以時時都跟我在一起了.我覺得我自己好sweet wo,又環保!~
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 11:27:43 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 11:02 發表
我自己完全同意彼得同其他花友所言,但自從我家姑兩年前去左之後,我老爺就每逢春秋二祭,生死忌,七月十四,都會拜神同燒衣.我覺得,拜神是老人家對死去伴侶的一點感情依靠,讓他覺得自己在為她做一點事,甚至是仍然有溝通.那我又怎可 ...

明白你的看法, 但你說出的燒衣紙的原因, 其實就是問題的所在, 不單是你老爺, 每個燒衣紙的人都是抱著同樣的心態, 如果這個心結不解開, 燒衣紙永遠存在 (除外立例), 你今天跟你老公這樣說這樣那樣, 難保你百年歸老, (你當時老公都好老), 你老公也會 "對死去伴侶的一點感情依靠,讓他覺得自己在為她做一點事,甚至是仍然有溝通"

燒衣紙可以存在幾百年, 就是利用人類 "一點感情依靠,讓他覺得自己在為她做一點事,甚至是仍然有溝通" 的心理

現在好多人都明白(saying 99.99% sure), 燒衣紙是冇用的, 但個心想, 唔怕一萬, 至怕萬一, 都係燒啦, 為老亡者花幾多錢都值得, 但係佢呢個萬一, 就危害了整個地球, 危害了他下一代
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 11:52:45 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-9 11:27 發表

明白你的看法, 但你說出的燒衣紙的原因, 其實就是問題的所在, 不單是你老爺, 每個燒衣紙的人都是抱著同樣的心態, 如果這個心結不解開, 燒衣紙永遠存在 (除外立例), 你今天跟你老公這樣說這樣那樣, 難保你百年歸老, ...

我老爺既case有點唔同,因為我家姑生前非常鍾意拜神,反而以前老爺自己不拜.他現在拜神,有點延續家姑”遺志”的意味.我想他是相信家姑會喜歡他拜神的.

有花友說不信燒完野會落先人度,我都信.但就是這一份”信”,而不是實際效用,才是最重要.老人家信,就是信,你用科學角度跟他解釋,他還是信,又如何呢!信了,就是事實,反而物理上燒了的紙會否轉化為另一種物質然後傳送到另一個空間....根本不重要.所謂歷史也都只是大部份人信的歷史,沒有客觀的歷史.

正如有花友信基督,或者信佛,都是一份信心,不容質疑的信心.我們又憑什麼去批評燒衣拜神的老人家是迷信,不科學呢?

回復

1234下一頁