種植一問?急!

作者: traceyto 發表于 2008-4-6 01:50:34
1965 17
公司24小時都有燈光照住佢地,好怕佢地會死
P4020013.JPG 張相係第一日影架,now d葉枯枯地
我放左 NO: 228, C62(花苗)係公司,放左一星期,但d葉枯枯地。因我地公司係24時間(D燈長開)架,但我睇書話佢地唔可以成日有光照。都要有8時間係無燈光先得。
* 因此我想問咁放係公司怕唔怕?
* 但公司冷氣長開又好正 ,衰在燈光長開,你地有咩好方法?
* 定係都係接佢地返家好呢???
* 仲有的c62(Happy Teen)佢係咩斑葉品種,因好多都變左綠色葉啦。佢地係咪會走斑架???:

各花友幫幫手,教我點做好,謝謝

foresteyes 發表於 2008-4-6 02:05:10 |顯示全部樓層
唔怕, 但係我估你要加濕, 比個小温庢佢la
你影的new pic來看是否真的枯呢

回復

traceyto 發表於 2008-4-6 02:06:40 |顯示全部樓層
下,咁點樣加濕,係咪噴D水係佢地葉面呀
回復

lala 發表於 2008-4-6 02:07:31 |顯示全部樓層
我經驗尚淺,其實我唔知答案。但如果你真係驚,咪每日放工前搵個黑嘅地方收埋佢哋,第二朝先拎番出唻囉。如此一來,如果你係週休二日,咁都只係有星期六、日兩日照足 24 個鐘啫...
回復

traceyto 發表於 2008-4-6 02:12:04 |顯示全部樓層
都係............但.......唉,佢地都好可憐,真係無黑嘅地方收埋佢哋。原本諗住放工後放佢地係櫃"筒"到,但又怕佢地悶熱死。
咁你地覺放係櫃"筒"好唔好呀
回復

lala 發表於 2008-4-6 02:23:01 |顯示全部樓層
或者係裝A4 紙嗰啲紙箱?? 旁邊開兩個窿 for gas exchange 如何?? 成個箱收埋喺枱底咪神不知鬼不覺囉!!
回復

foresteyes 發表於 2008-4-6 02:40:11 |顯示全部樓層
原帖由 traceyto 於 2008-4-6 02:12 發表
都係............但.......唉,佢地都好可憐,真係無黑嘅地方收埋佢哋。原本諗住放工後放佢地係櫃"筒"到,但又怕佢地悶熱死。
咁你地覺放係櫃"筒"好唔好呀 ...

喂, 唔好咁搞呀
佢地要習慣個環境, 唔好成日搬來搬去呀
加濕, 可以用個大盤底放一層石仔, 加水到不浸過石仔為止, 上面再放你果兩盆av
回復

GMT+8 發表於 2008-4-6 02:41:17 |顯示全部樓層
原帖由 traceyto 於 2008-4-6 02:06 發表
下,咁點樣加濕,係咪噴D水係佢地葉面呀

用個膠袋包住佢地, 小心不要給葉子貼在膠袋內則
回復

foresteyes 發表於 2008-4-6 02:55:54 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-6 02:41 發表

用個膠袋包住佢地, 小心不要給葉子貼在膠袋內則

呢的做法唔好喎, 一定有汗水出
回復

traceyto 發表於 2008-4-6 03:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 foresteyes 於 2008-4-6 03:09 發表
喂, 唔好咁搞呀
佢地要習慣個環境, 唔好成日搬來搬去呀
加濕, 可以用個大盤底放一層石仔, 加水到不浸過石仔為止, 上面再放你果兩盆av

係咪加濕就得架啦?咁佢地係唔係唔駛放係黑暗地方啦???

回復

GMT+8 發表於 2008-4-6 04:35:46 |顯示全部樓層
原帖由 traceyto 於 2008-4-6 03:10 發表

係咪加濕就得架啦?咁佢地係唔係唔駛放係黑暗地方啦???

AV每日至小要有6個小時左右全黑的環境休息的
回復

JenniferC 發表於 2008-4-6 12:54:42 |顯示全部樓層
去家品店買個隔水盆吧,是方型膠盆裡面有個格仔層隔水,有d會仲有透明蓋,可以用膠盆盛水加濕,格仔層隔水,有透明蓋蓋起仲正。
我公司都係用隔水盆加濕,長開冷氣太乾燥了。

回復

traceyto 發表於 2008-4-7 00:38:11 |顯示全部樓層
咁Happy Teen佢到底係咩斑葉品種?可否答下我???
回復

JenniferC 發表於 2008-4-7 09:43:45 |顯示全部樓層
原帖由 traceyto 於 2008-4-7 00:38 發表
咁Happy Teen佢到底係咩斑葉品種?可否答下我???

應該係 杜美萊斑
各種斑葉
回復

nickyhk 發表於 2008-4-7 10:22:19 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-6 12:54 發表
去家品店買個隔水盆吧,是方型膠盆裡面有個格仔層隔水,有d會仲有透明蓋,可以用膠盆盛水加濕,格仔層隔水,有透明蓋蓋起仲正。
我公司都係用隔水盆加濕,長開冷氣太乾燥了。 ...

any photo ???
回復

Vienne 發表於 2008-4-7 10:38:52 |顯示全部樓層
我同你相反,我office星期六日冇燈,有窗d地方間晒做老細房,每逢放長假都要求人比我放d花入去,啱啱果三日,我試下比佢地係黑暗中渡過,今日返黎,都算ok,有d冇野,有d好明顯手腳長左,盤playful spectrum就有少少手軟腳軟,我下次都係厚面皮放佢地入老細房。

我諗你d花放工果陣放落枱底好d。長光長黑都唔好。
回復

JenniferC 發表於 2008-4-7 20:25:56 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2008-4-7 10:22 發表

any photo ???

通常放在筲箕附近賣的

回復

cheong 發表於 2008-4-8 02:35:27 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-7 20:25 發表

通常放在筲箕附近賣的

我用吉吉10蚊店買o既膠盆, 有個隔水層, 再加個蓋, 三樣野加埋$30, 就有一個保溫箱. 唔用個蓋就同你呢個差唔多.
回復