我的av葉變軟了

作者: traceyto 發表于 2011-2-28 12:59:52
8817 16
點解我d av葉會變軟, 但新生又無咩點大過(葉), 都成1,2個星期了, 都唔知點算。

我應該點做好? 仲有無得救?

比得大帝 發表於 2011-2-28 13:37:11 |顯示全部樓層
多久沒換泥?
回復

traceyto 發表於 2011-2-28 14:03:52 |顯示全部樓層
新年後換了一次(10號), 今天又換了一次, 因上網見到網民說可能是因為根部爛根, 所以今天再換了一次泥.
回復

比得大帝 發表於 2011-2-28 15:12:34 |顯示全部樓層
如果2月10號換了泥, 今日又換就實在太密了.

咁你2月10號換泥時,  發覺根部如何吖?  有沒有爛?  換泥時有沒有剪根? 剪了多少?

回復

traceyto 發表於 2011-2-28 17:33:19 |顯示全部樓層

本來冇諗住換泥, 但D人講話葉軟可能因為根爛左, 所以最好換泥, 所以結果今朝再換多次泥, 但又唔見D根有黑色, 不過可能因為D泥包住, 因為怕傷到D根, 所以冇乜整開D泥來睇, 同埋D泥都唔係特別濕, 但就唔明點解D葉軟晒, D莖有少少彎

重有想問下可唔可以林水?

附圖供參考!
回復

比得大帝 發表於 2011-2-28 20:40:27 |顯示全部樓層
見唔到有圖

回復

traceyto 發表於 2011-3-1 10:02:24 |顯示全部樓層
加返相啦! 你睇下有冇得救!
回復

比得大帝 發表於 2011-3-1 10:48:02 |顯示全部樓層
睇落去, 葉都唔係好軟, 已經換咗兩次泥, 就唔好再換住, 按正常淋水, 觀察多一兩個星期
回復

tongtony 發表於 2011-3-1 17:30:02 |顯示全部樓層
如果剛剛換泥最好放入溫室保濕生根.
妳個花盆好靚噃!請問到邊處買架!
回復

比得大帝 發表於 2011-3-1 17:52:08 |顯示全部樓層
哩排天氣潮濕, 唔入溫箱都可以

因為佢講緊懷疑爛根, 更不宜太濕

這是我的睇法

回復

tongtony 發表於 2011-3-1 18:13:20 |顯示全部樓層
traceyto 發表於 2011-2-28 12:59
點解我d av葉會變軟, 但新生又無咩點大過(葉), 都成1,2個星期了, 都唔知點算。

我應該點做好? 仲有無得救? ...

其實剛剛換盆時,她們一般都生長得比較慢,耐心一些,不用心急.
最緊要睇中間心,有無長出新葉子.
回復

traceyto 發表於 2011-3-3 11:57:46 |顯示全部樓層
我的葉軟左成個禮拜, 之前剪左幾塊濕同軟的葉, 我想知道係咪要將所有軟的葉都剪走, 同中間的葉都停止左生長成個星期, 而家咁的情況係佢會死定係點??
回復

tongtony 發表於 2011-3-3 20:30:59 |顯示全部樓層
traceyto 發表於 2011-3-3 11:57
我的葉軟左成個禮拜, 之前剪左幾塊濕同軟的葉, 我想知道係咪要將所有軟的葉都剪走, 同中間的葉都停止左生長 ...

葉片軟問題不太大,但為何會是濕的呢?
換泥的第一二個星期,是她的適應期,之後才長根,中心長小葉,
除非她葉片變成啡黑色,否則不要攪,打擾她,讓她休養生息吧.
回復

traceyto 發表於 2011-3-16 12:00:13 |顯示全部樓層
已經過左2個星期, 但盆AV的生長速遞都係好緩慢, 同埋外圍的葉都係軟, 中間的葉就後下捲, 我想問下到底佢而家係點的情況??
回復

sunsunsun 發表於 2011-3-21 16:02:40 |顯示全部樓層
我換泥後情況一樣, 但係我有剪到根,及同時分株, 所以真係幾傷, 而家d葉都係好軟
回復

孖吉 發表於 2011-3-21 16:25:55 |顯示全部樓層
我見你用磁盆,請問淋水時有水從盆底流出嗎?

請問用的是什麼泥,淋水習慣如何?
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 16:39:53 |顯示全部樓層
你太心急了罷, 換泥兩星期葉片還軟, 但沒有爛, 即係死唔去啦
個個post都見你話換泥, 不如你講清楚點一共換過多少次, 甚麼時候換的.
回復