小妹自創AV消暑法二

作者: traceyto 發表于 2008-4-22 23:31:08
1884 10
經昨日各花友供給小妹之建議,小妹決定改良一下。方法如下。可否再俾d意見我,睇下咁樣work唔work架?
(ps: 花瓶上有數個小洞,可供水份蒸發?令外水中加了洗潔精以防蚊蟲滋生(花友教的)

hkwai28 發表於 2008-4-22 23:51:10 |顯示全部樓層
又有新花款?!
琴日睇左你用果個方法
睇埋人地寫果d留言
真係好似唔係好得
而家轉左應該好d掛
不過我都係新手
所以等D高手教下路啦!
希望你dAV仔女快高長大啦!
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-22 23:54:42 |顯示全部樓層
不如你諗下點保持室內通風,如夏天正午時開風扇,或如果放花位置有西鈄,咁就要加curtain...
你以上d方法似為了增加空氣濕度多過為左涼d.(雖然看上去真係好似'涼快'感)
~ 嘻嘻,唔好意思,水母講得直~
回復

cck07123 發表於 2008-4-22 23:54:49 |顯示全部樓層
好似冰震奶茶咁喎
呢個效果應該唔錯
回復

traceyto 發表於 2008-4-22 23:58:20 |顯示全部樓層
咁點算呀,你地覺咁樣係唔work對嗎?仲以為咁d av會舒適d咁點好?唔通俾佢回復原狀,咩都唔攪???

回復

Tony 發表於 2008-4-23 00:14:23 |顯示全部樓層
我唔會整咁多野,因為我有冷氣 ,不過如果冇冷氣ge就試吓都無妨

回復

jellyfishy 發表於 2008-4-23 00:17:00 |顯示全部樓層
睇到你對av好有心機,你D av真係有些不能渡夏也還是很多謝你照顧得它們那麼好的.
其實我以前第一年種av都死過唔少.很多花友遇到渡夏問題都有點頭痛.
只要做好最基本的功夫e.g.保持通風,自己享受空調時也讓av一同分享 ,不要過份淋水,長期濕著根d av好易爛根掛掉的,還有就是不要下重肥和不要讓它在炎炎夏日開花,保命要緊啊~
回復

David 發表於 2008-4-23 00:21:40 |顯示全部樓層
Problem with this design is that no fresh air can get into the roots...
Which can probably lead to unhealthy roots or even rotting...
回復

traceyto 發表於 2008-4-23 00:22:53 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-23 00:17 發表
睇到你對av好有心機,你D av真係有些不能渡夏也還是很多謝你照顧得它們那麼好的.
其實我以前第一年種av都死過唔少.很多花友遇到渡夏問題都有點頭痛.
只要做好最基本的功夫e.g.保持通風,自己享受空調時也讓av一同分享 ,不要過 ...

咁我係唔係應該回復原狀,唔好搞咁多野呀?!
回復

Tony 發表於 2008-4-23 00:23:58 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

我棵280係正炎炎夏日至黎花 ,諗住比佢開1-2日,之後插花菖....唔知得唔得呢?
回復

David 發表於 2008-4-23 11:39:12 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

OK ar, I'd do the same with my AV
回復