蘆薈爛ing , 有無得救?! + 分享新整的露台種植區

作者: becandy 發表于 2012-4-12 21:41:28
2114 12
難怪佢d 葉一片片咁死....又好似無力咁 企唔直, 原來d 根 少得要命, 中段重有個位 淋左, 好似爛咁

12 Apr 007 (Small).jpg

12 Apr 008 (Small).jpg

12 Apr 009 (Small).jpg

d 葉出 黑汁?!!

朋友俾既 新蘆薈bb, 有無 人版友 有意見, ( 係咪自己 溝泥好d 呢?!)

12 Apr 010 (Small).jpg

ps, 新整的露台種植區:

家人 個個都話 屋企無地方種野....我要行動証明...nothing impossible >..><!!
12 Apr 011 (Small).jpg
jy121121 發表於 2012-4-12 22:04:24 |顯示全部樓層
露台佈置得不錯
蘆薈將爛的切除,消毒,涼乾,微濕土種下,放於陰涼處發根,保持土微濕,慢慢増加光照
回復

becandy 發表於 2012-4-12 22:34:42 |顯示全部樓層
(謝謝=))

佢爛既位 都幾高, 怕唔怕 切左 有事ar??
(我未試過 同植物做手術...ar~)
回復

jy121121 發表於 2012-4-12 22:58:20 |顯示全部樓層
becandy 發表於 2012-4-12 22:34
(謝謝=))

照片看不到爛的部位,自己決定吧,這品種長得快,很快就多了
回復

jy121121 發表於 2012-4-12 23:01:23 |顯示全部樓層
becandy 發表於 2012-4-12 22:34
(謝謝=))

走了眼,那部位切除應可以
回復

becandy 發表於 2012-4-12 23:29:30 |顯示全部樓層
thx jy121121 (個名好長~=p)

, 已一刀切了, 而家 打算等個 切口乾, 就 下泥

回復

Eccoabby 發表於 2012-4-19 00:11:46 |顯示全部樓層
我D蘆薈變黃同D邊變黑,係咪太乾?
回復

becandy 發表於 2012-4-19 06:08:25 |顯示全部樓層
幾耐無澆水ar?!!~

回復

Eccoabby 發表於 2012-4-19 12:39:22 |顯示全部樓層
once every 3-4 days r
回復

becandy 發表於 2012-4-21 18:04:00 |顯示全部樓層
大蘆薈 (切去爛部分) & 朋友 俾既 小蘆薈bb  入左盆後,
(無即刻晒佢....放左係 露台地下 一星期), 見佢d葉好似扁左 同 有一d 黑左 ...

點解會咁ge???

其他人覺得 好粗生既 植物, 到我手都會 半死...
u_u 真係有d 灰
IMG_6756 (Small).JPG
IMG_6757 (Small).JPG
IMG_6758 (Small).JPG
回復

leoleo 發表於 2012-4-30 00:45:59 |顯示全部樓層
我家其中一盆都和你的差不多,也是摺了下來,又有黑了凹了的,都有兩個月了,但我昨天澆水的時候,發現他的根伸了出盆底,去幫他添泥時,發現根都長了不少   

因此啊,應該不用太擔心
加油啊
回復

nel613 發表於 2012-4-30 00:57:28 |顯示全部樓層
唔洗怕,,你以為佢死,只要有莖或葉就可以,,,可況樓主情況不壞,,,,十分粗生, 假如種死左,,,我可以比D你,,,,
一種岩環境落開始泥料,,E隻品種愈種愈多,多到要掉.好可怕.如果多肥,多水 有充足陽光 仲可怕.  ((多到地球都裝唔落))......

對啊,狂出芽的!!!!  發表於 2012-4-30 01:07
回復

becandy 發表於 2012-4-30 01:10:52 |顯示全部樓層
THX leoleo, nel613~

我而家 將佢地放0係石英燈下 keep住照, d泥唔加水,
(見一直半死既 仙人掌 用呢個溫室方法 竟然開始出新芽, 同根......把心一橫, 放埋d 蘆薈一齊溫室下~
=)
唔知得唔得呢..
nel , (touch wood) 唔得的話, 我搵你 ga ~~*

加油啊 蘆薈生命力很強的!!!  發表於 2012-5-1 01:12
回復