遊深圳花卉世界 - 喜見仙人掌

作者: becandy 發表于 2013-8-5 11:22:56
2982 7
HI ~ 大家好 ! 上星期去了 深圳花卉世界,行得好開心,所以 好想同大家分享一下 =)

出發前上網SEARCH過 花卉世界.己睇到花卉世界既環境.
因為前人甚少提及 賣仙人掌既店,所以今次無乜期望,只係本住參觀,睇花花草草既心態去~
由於怕正午會熱到溶 ,我地一早就出門口,大約9:30就到了.
呢度個環境 算係幾靚:統一用紅磚頭搭建,每條行既路都好寬闊 (車可以輕鬆駛到門口)
相比起花墟,呢度絕對人少,植物多,呢度行得好舒服,
唯一既小問題係,店舖內 (無空調)而風扇都係奇少,所以行到中段,外面開始晒同熱時,而店內又焗,會想快快行完離開

而呢度既小仙人掌,真係比想像中的多 =)

0係香港,我會去花墟某幾檔/日本城買/睇仙人掌,一盆BBSIZE的~$10,中SIZE就~$50.
而本以為呢D店舖會開天殺價,但原來又OK 喎~:
呢度”細”盆 既就RMB 10一盆,MIX既呢盆就RMB25-->(打折的 以RMB20 買了)

整體感覺 不錯不錯~下次有機會,一定會再去行~=)
Melb 發表於 2013-8-5 11:25:52 |顯示全部樓層
是不是只賣仙人掌多?

乜都有啲,多肉都有。AV就無惊喜了。當旅行行下ok。唔好有太大期望。普通品種為主,和平過香港買  發表於 2013-8-6 01:26
回復

ai_amoeba 發表於 2013-8-5 11:44:05 |顯示全部樓層
有無其他肉肉賣哦??
回復

cyamy 發表於 2013-8-5 11:55:36 |顯示全部樓層
西瓜盆配仙人掌,透心凉呢
回復

corina 發表於 2013-8-5 14:36:29 |顯示全部樓層
怎樣去?
回復

becandy 發表於 2013-8-5 18:29:39 |顯示全部樓層
深圳花卉世界,位於地鐵三号線連花村站c出口紅荔路東行15分鐘,即是C出口直行15分鐘
回復

corina 發表於 2013-8-5 21:08:34 |顯示全部樓層
becandy 發表於 2013-8-5 18:29
深圳花卉世界,位於地鐵三号線連花村站c出口紅荔路東行15分鐘,即是C出口直行15分鐘 ...

好方便喎~

皇崗坐的士應該廿蚊左右  發表於 2013-8-6 01:31
回復